Τετάρτη 1 Απρίλη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ
Για την αξιοποίηση της επιστήμης με κριτήριο την κάλυψη των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών

Νέα κλαδική ανακοίνωση κυκλοφόρησε η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της σειράς των οκτασέλιδων ανακοινώσεων με τίτλο «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν πρόταση για τις σπουδές και το αντικείμενό μας», που απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής. Θυμίζουμε ότι στην ίδια σειρά έχουν προηγηθεί ανακοινώσεις για τα τμήματα: Νομικής, Μαθηματικών, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Παιδαγωγικά Δασκάλων και Προσχολικής Αγωγής, Γεωπονικών, τις Σχολές Υγείας, ενώ αναμένονται και για τα υπόλοιπα αντικείμενα σπουδών.

Η ΚΝΕ αναφέρεται στα προβλήματα που συναντούν οι νέοι που περνούν με όνειρα και μεράκι στα Φυσικά Τμήματα, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα το θέμα των εργαστηρίων, όπου... «δεν ξεχωρίζουμε την αντίκα με ιστορικό ενδιαφέρον από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε. Συχνά για τη διεξαγωγή ενός πειράματος "πατεντάρεται" με καθημερινά εργαλεία η συσκευή που χρειαζόμαστε και ως λύση ανάγκης, αν δεν λειτουργήσει αυτό, καλούμαστε να φανταστούμε το αποτέλεσμα του πειράματός μας»! Παράλληλα, μιλά για ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (χαρακτηριστικά στο Φυσικό του ΕΚΠΑ το ΔΕΠ έχει μειωθεί κατά 70% την τελευταία 15ετία), στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, με αποτέλεσμα: «Ο μέσος όρος αποφοίτησης εξαιτίας όλων των εμποδίων ξεπερνά τα ν+2 χρόνια και 1 στους 2 φοιτητές εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα».

Μιλώντας για τα προγράμματα σπουδών η ΚΝΕ σημειώνει ότι «αναπροσαρμόζονται με κριτήριο τις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου στην οικονομία και στην έρευνα», π.χ. «με βάση τις αυξημένες "μπίζνες" στους κλάδους της Ενέργειας (ειδικά της "πράσινης") και της Πληροφορικής, οι τομείς της Ατμόσφαιρας και της Ηλεκτρονικής λαμβάνουν σημαντική ιδιωτική χρηματοδότηση, την ίδια ώρα που άλλοι τομείς όπως της Πυρηνικής ή της Αστροφυσικής απαξιώνονται». Παράλληλα «είναι ανύπαρκτα τα μαθήματα που σχετίζονται με την ιστορική ανάπτυξη των φυσικών επιστημών, τη σύνδεσή τους με την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη της ανθρωπότητας», τονίζει και παραπέμπει σε κλασικά έργα του Ενγκελς και του Λένιν.

Για τους πτυχιούχους η ΚΝΕ σχολιάζει το τεράστιο ποσοστό (90%) που αναγκάζεται να κάνει μεταπτυχιακό για να έχει μια καλύτερη προοπτική, ενώ επισημαίνει ότι «η πλειοψηφία των εισακτέων στα Τμήματα Φυσικής θέλει να κατευθυνθεί προς την Αστροφυσική ή την Πυρηνική Φυσική, όμως στην πορεία των σπουδών του αλλάζει προσανατολισμό, κάτω από την απογοήτευση για την εργασιακή προοπτική, αλλά και τους όρους σπουδών». Μιλάει για το κυνήγι προσόντων, τις δεύτερες αναθέσεις και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτυχιούχοι που κατευθύνονται σε σχολεία και φροντιστήρια. Αντίστοιχα για το κυνήγι χρηματοδοτήσεων, τις ελάχιστες θέσεις υποτροφιών, το φρένο που μπαίνει στην ανάπτυξη της επιστήμης και τη στροφή στην πολεμική οικονομία για όσους εργάζονται στην Ερευνα. Καλεί δε σε αντίσταση σε όσους προσπαθούν να ντύσουν την Ερευνα και τα ΑΕΙ στο «χακί».

Καθώς πολλοί είναι οι απόφοιτοι που στρέφονται στον κλάδο της Πληροφορικής, η ΚΝΕ αναφέρεται και στις «συνθήκες εργασίας, τα ωράρια, την τεράστια εντατικοποίηση» που επικρατεί εκεί. Αντίστοιχα μιλάει για τον κλάδο της Ενέργειας και το κυνήγι προσόντων, προκειμένου οι απόφοιτοι να απασχοληθούν εκεί, επισημαίνοντας παράλληλα: «Το κυνήγι του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους κάνει τη χώρα μας μαγνήτη κινδύνων, ενώ αφήνει ξεκρέμαστους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε κάθε "απότομη στροφή" και αλλαγή προσανατολισμού που σε μια νύχτα αποφασίζουν οι καπιταλιστές», π.χ. για τις διαφορετικές πηγές Ενέργειας.

Κόντρα σε όλα αυτά η ΚΝΕ τονίζει ότι εναλλακτική είναι η πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για μια άλλη κοινωνία: «Την κοινωνία που καταργεί την καπιταλιστική ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό. Είναι η κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Αφού κάνει μια αναδρομή στα τεράστια επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στον τομέα αυτό και στην έφοδο για την κατάκτηση του Διαστήματος από τα τέλη της δεκαετίας του '50, καλεί τους φοιτητές να σκεφτούν «πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμοζόταν, αντί για την ακριβή στόχευση στρατιωτικών στόχων για χάρη των ιμπεριαλιστικών στρατών, για την ακριβή μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών και την οργάνωση σχεδίου αντιμετώπισης κ.λπ.»...

Τονίζει ότι η σοσιαλιστική κοινωνία «αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, τις σύγχρονες κρατικές υποδομές και μέσα παραγωγής, το εργατικό δυναμικό με σύγχρονη εκπαίδευση, το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιστήμη της Φυσικής θα συνδέεται με την οικονομία και την κοινωνία, που κριτήριο έχει την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών», σημειώνει και περιγράφει τις βασικές αρχές των σπουδών, της Ερευνας και της εργασιακής προοπτικής του επιστημονικού δυναμικού των φυσικών στον σοσιαλισμό, καλώντας στον αγώνα σήμερα μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, σε συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να ανοίξει αυτός ο δρόμος.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ