Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θηβαϊκός κύκλος» στους Δελφούς

Η Λυδία Κονιόρδου στην «Αντιγόνη» του Εθνικού Θεάτρου
Η Λυδία Κονιόρδου στην «Αντιγόνη» του Εθνικού Θεάτρου
Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Θηβαϊκός Κύκλος» που διοργανώνει η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004», πραγματοποιείται η 11η Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στους Δελφούς. Θέμα του Συμποσίου που πραγματοποιείται στους Δελφούς είναι οι «Θηβαϊκοί Μύθοι», το οποίο αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Οι θηβαϊκοί μύθοι και τα κείμενα, οι θηβαϊκοί μύθοι στο θέατρο και ο θηβαϊκός κύκλος μέσα από το πρίσμα της ψυχανάλυσης. Παράλληλα με το Συμπόσιο, αναπτύσσεται ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις (μονόλογοι), εργαστήρια και επιδείξεις μεθόδου εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη (5/7, πρώτη παρουσίαση). «Δώδεκα Σονέτα για τη Θήβα», μεικτό θέαμα λόγου και μουσικής σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Η μουσική είναι του Νίκου Ξυδάκη και οι εικαστικές παρεμβάσεις του Χρήστου Μποκόρου (6/7).

Στις 7/7 «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή. Διασκευή παραγωγής ΗΠΑ - Νιγηρίας. Κείμενο-σκηνοθεσία Wole Soyinka. Στις 8/7 «Πού είναι ο Οιδίππους;», τουρκική παράσταση σε σκηνοθεσία Sahika Tekand. Συμπαραγωγή του ΕΠΚΕΔ και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης (νέα παραγωγή). Στις 9/7, «Θηβαΐς», κινέζικη όπερα της Bang Zi βασισμένη στους «Επτά επί Θήβαις» του Αισχύλου και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία Luo Jin-Lin. Στις 10 Ιούλη «Βάκχες» του Ευριπίδη, γαλλική παράσταση του θιάσου Tour de Babel σε σκηνοθεσία Frederic Servant και Anna-Sylvie Meyza και «Η διαθήκη του Οιδίποδα» του Χάινερ Μίλερ με τον Steffen Schlelermacher.

Στις 11/7: Ρεσιτάλ υποκριτικής: Ηρωες του Θηβαϊκού Κύκλου. «Οιδίππους» με τον Ramaz Chkhikvadze (Γεωργία), «Αγαύη» με την Marisa Fabri (Ιταλία), «Αντιγόνη» με την Angela Winkler (Γερμανία), «Ετεοκλής» με τον Martin Wuttke (Γερμανία), «Ο Θρήνος της Αντιγόνης» με τους Σοφία Χιλ- Τάσο Δήμα (Ελλάδα), «Ερμηνεία Μονολόγου» με τον Victor Gvozdickiy, «Χορικά από τις Βάκχες του Ευριπίδη» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου.

Στις 12/7 «Μονόλογοι της Ιοκάστης» (Ελλάδα). Λυρική τραγωδία για ηθοποιό, βαρύτονο, ανδρική χορωδία και μεικτή ορχήστρα. Σοπράνο: Σόνια Θεοδωρίδου. Μουσική (νέα σύνθεση): Γιώργος Κουρουπός. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Κέντρου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών Βέροιας και του ΕΠΚΕΔ, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Εργαστήρια και επιδείξεις μεθόδου εργασίας, παρουσιάζονται από τους Μιχάλη Κακογιάννη, Luo Jin-Lin (ΛΔ Κίνας), Θεόδωρο Τερζόπουλο (Ελλάδα). Παράλληλα: Αφιέρωμα: Ο Θηβαϊκός Κύκλος στον Κινηματογράφο (συζήτηση και προβολές ταινιών). Εκθεση: «Γιάννης Κουνέλλης: Διαμόρφωση Σκηνικού Χώρου», σχέδια και φωτογραφίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ