Σάββατο 21 Φλεβάρη 2026 - Κυριακή 22 Φλεβάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
ΦΩΤΟ

«Εφυγε» απ' τη ζωή πλήρης ημερών ο σεμνός και αξιοσέβαστος λαϊκός αγωνιστής ΜΕΝΙΟΣ (Συμεών) ΑΔΑΜΙΔΗΣ.

Γεννήθηκε το 1928 στον Επάνω Χάλικα Μυτιλήνης.

Στην οικογένειά του όλοι ήταν κομμουνιστές.

Παιδί ακόμα στρατεύτηκε στην Εθνική Αντίσταση φυλάγοντας τσίλιες, μεταφέροντας ειδήσεις και πληροφορίες στις ΕΑΜικές οργανώσεις.

Μετά την Απελευθέρωση, όταν το ΚΚΕ κηρύχτηκε παράνομο, έκρυβε κομματικά στελέχη στο σπίτι του, όπου διατηρούσε έναν πολύγραφο για να τυπώνουν παράνομα έντυπα.

Τον Ιούλη του 1948 τον πιάσανε, γιατί έμαθαν για τον κρυμμένο πολύγραφο και το τύπωμα της παράνομης «Ελεύθερης Λέσβου» και των προκηρύξεων, καθώς επίσης και για την απόκρυψη στο σπίτι του παράνομων κομμουνιστών.

Μετά τις ανακρίσεις τον πήγαν στις Ποινικές Φυλακές Λαγκάδας Μυτιλήνης και στη συνέχεια στις Φυλακές Βούρλων στον Πειραιά. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο, όπου βίωσε το μαρτύριο της τρομοκρατίας, της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, της αγγαρείας, του κουβαλήματος της πέτρας, των ξυλοδαρμών και των εξευτελισμών, των φριχτών βασανιστηρίων.

Υστερα από έναν χρόνο παραμονής στο κολαστήριο της Μακρονήσου, επέστρεψε στις Ποινικές Φυλακές Λαγκάδας στη Μυτιλήνη, πέρασε από στρατοδικείο όπου δικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ξαναπήγε στις Φυλακές Βούρλων.

Υστερα από εξάμηνη παραμονή εκεί μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών Σύρου κι από κει στα Γιούρα, όπου υπέστη πάλι τα ίδια μαρτύρια στην περιβόητη «Συκιά του Γλάστρα». Εμεινε 5 μήνες στον 4ο Ορμο, αρρώστησε και μεταφέρθηκε στον 1ο Ορμο.

Μετά τον πήγανε στις Φυλακές Αίγινας.

Το 1952 έγινε αναθεώρηση της δίκης και επέστρεψε στις Φυλακές Βούρλων.

Η ποινή του μετριάστηκε στα 20 χρόνια. Εκανε αίτηση μεταφοράς στις Φυλακές Μυτιλήνης, αλλά τον ξανάστειλαν στην Αίγινα.

ΓΙΑΚΑΣ ΣΙΜΟΣ
ΓΙΑΚΑΣ ΣΙΜΟΣ
Εκεί έμεινε κάμποσο καιρό και μετά ξαναπήγε στα Γιούρα.

Τη δεκαετία του '50 βγήκε νόμος να απολύονται όσοι είχαν εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής τους και επειδή ο Μένιος πλησίαζε το όριο έκανε αίτηση μεταφοράς του στη Μυτιλήνη. Οταν ήρθε στο νησί εγκρίθηκε η αίτηση αναστολής και σε λίγο καιρό απολύθηκε, ύστερα από 13 χρόνια στις φυλακές και στις εξορίες.

Οι διώξεις συνεχίστηκαν.

Οπου έπιανε δουλειά, πήγαιναν οι ασφαλίτες και απειλούσαν τους εργοδότες υποχρεώνοντάς τους να τον διώξουν. Τον ταλαιπώρησαν πολύ και όταν έκανε αίτηση για να δώσει εξετάσεις και να πάρει την άδεια ηλεκτρολόγου, γιατί απαγορευόταν η χορήγησή της σε καταδικασμένους με το Γ' Ψήφισμα. Τελικά κατάφερε να πάρει την άδεια και να δουλέψει.

Τον Απρίλη του 1967, με το πραξικόπημα της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών τον πιάσανε μαζί με άλλους κομμουνιστές και τον έκλεισαν στο κτίριο της Ακαδημίας Μυτιλήνης, όπου έπαθε δηλητηρίαση από χαλασμένα φαγητά, γιατί δεν υπήρχε ψυγείο. Μετά το Πάσχα τους φόρτωσαν σε καμιόνια και τους μπαρκάρισαν σε ένα αρματαγωγό που μέσω Χίου και αφού κινδύνεψε λόγω τρικυμίας να βυθιστεί, τους μετέφεραν τελικά στα Γιούρα, αποβιβάζοντάς τους στον 4ο Ορμο. Μετά από τρεις μήνες αρρώστησε και επέστρεψε στη Μυτιλήνη, όπου βρισκόταν συνεχώς κάτω από τον έλεγχο της Ασφάλειας.

Στη μεταπολίτευση διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Λέσβου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, δραστήριος δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 1983-1986 και μέλος της Δημοτικής Χορωδίας Μυτιλήνης «Νίκος Μυρογιάννης».

Ο σύντροφος Μένιος υπήρξε στήριγμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Μυτιλήνη, έδωσε πολλές μάχες μέσα από τις γραμμές του Κόμματος σε όλη του τη ζωή και παρά τις δυσκολίες έμεινε αταλάντευτος στις αξίες και τους σκοπούς του, μέχρι τέλος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ μέσω ΤΕ Λέσβου, η οικογένειά του 50 ευρώ και σύντροφοί του από την ΚΟΒ Πόλης που ήταν μέλος 135 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 8

Προς τιμήν του 22ου Συνεδρίου του Κόμματός μας, στη μνήμη των συντρόφων της ΚΟΒ μας που πέρασαν από τις γραμμές μας και πάλεψαν για την αλλαγή της κοινωνίας, η ΚΟΒ Γιαννιτσών και φίλοι προσφέρουν 400 ευρώ.

Στη μνήμη των συντρόφων, ΝΙΚΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗ, ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗ (φωτ.), ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΕΓΓΙΝΗ (φωτ.), ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΠΑ (φωτ.), ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΡΤΑΛΙΔΗ (φωτ.), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ (φωτ.), ΘΑΝΑΣΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ (φωτ.), ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ (φωτ.), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΙΛΟΜΕΣΗ (φωτ.).

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΡΤΑΛΙΔΗ που κλείνουν 6 μήνες από τη μέρα που «έφυγε» από τη ζωή, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γιαννιτσών.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ, καθηγητή στην Αρτα, που «έφυγε» πρόωρα το 2021, ο σύντροφος Δ. Σ. προσφέρει στο Κόμμα μέσω ΚΟΒ Θίσβης 250 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΥΡΟΥ του Ιωάννη, πιστού οπαδού του Κόμματος που κράτησε ψηλά τη σημαία του την περίοδο των ανατροπών 1989 - 1991, οι Δ. Σ., Κατερίνα και Ιωάννης - Ανδρέας, προφέρουν στο Κόμμα μέσω ΚΟΒ Θίσβης 250 ευρώ.

ΚΑΡΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας ΣΙΜΟΥ ΓΙΑΚΑ, η οικογένεια του Γιώργου Γιάκα προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας.

***

ΦΩΤΟ 2

Η οικογένεια Γιώργου Μαλαθρίτη προσφέρει μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας 100 ευρώ στη μνήμη των πολυαγαπημένων τους ΜΑΡΩΣ ΜΑΛΑΘΡΙΤΗ (Βαρδαρού) και ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΜΑΛΑΘΡΙΤΗ (Φραγκάκη).

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου αδερφού μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΠΛΗ, που φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ Κέντρου Περιστερίου 100 ευρώ.

Οι αδερφές του Πάτρα και Ελένη Καραπλή

***

ΦΩΤΟ

«Δίπλα στα μάτια τους έχουν ένα δεντράκι καλοσύνη,ανάμεσα στα φρύδια τους ένα γεράκι δύναμη, κι ένα μουλάρι από θυμό μες στην καρδιά τους που δε σηκώνει τ' άδικο...»

Με αφορμή την πρόσφατη συγκλονιστική αποστολή του Κόμματος στο θανατονήσι της Γυάρου, στην οποία είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε ως απόγονοι του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΛΟΒΟΥ, προσφέρουμε στο Κόμμα μας 470 ευρώ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

Στη μνήμη του, για το παράδειγμά του ως στάση ζωής συνολικά, για τους στίχους του Ρίτσου που πάντα θα μας τον θυμίζουν γιατί μας δίδαξε να μη σηκώνουμε τ' άδικο.

Η σύζυγος, τα παιδιά, τα εγγόνια κι η δισέγγονή του

***

Στη μνήμη των γονιών και παππούδων μας, ΛΕΩΝΙΔΑ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΖΑΡΚΑ, προσφέρουμε οικονομική ενίσχυση 100 ευρώ, μέσω της ΚΟ Αταλάντης του ΚΚΕ, για το 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Τα παιδιά και εγγόνια τους

***

ΦΩΤΟ 2

Στον αξέχαστο σύντροφο ΘΕΜΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ,που «έφυγε» λίγους μήνες πριν από τη ζωή, που παρόλα τα προβλήματα υγείας που είχε, δεν έχασε το κέφι, τη ζωντάνια αλλά κυρίως τον προσανατολισμό του για το δύσβατο και πολύ μακρύ μονοπάτι που έπρεπε να βαδίσουμε για να βγούμε στο ξέφωτο της ιστορίας.

ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Πάντα στη μνήμη μου θα παραμένουν οι αρχές, το ήθος και η ευγένεια που τον χαρακτήριζαν απέναντι και στον πιο δύσκολο πολιτικό αντίπαλο.

Στην ακριβή μας συντρόφισσα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΚΙΟΚΑ, που πάντα με το χαμόγελό της, ειδικά στους ηλικιωμένους της εδαφικής, μας έδινε κουράγιο και ελπίδα. Πάντα αισιόδοξη και απόλυτα πεισμένη για τον δρόμο που ακολουθούμε, όσες δυσκολίες και να συναντάμε.

Ποτέ δεν ξέχασε το «χωριό» της, πάντα με είχε υπό «τηλεφωνικό έλεγχο».

Μείνε ήσυχη Βασούλα, μας έδωσες αρκετό κουράγιο για να συνεχίσουμε, δεν θα σε απογοητεύσουμε. Και όταν ανταμώσουμε, θα έχουμε πολλά να πούμε.

Στη μνήμη των δύο κομματικών μελών που θήτευσαν στην εδαφική μας για πολλά χρόνια, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Ν. Μάκρης - Μαραθώνα 50 ευρώ.

Χαράλαμπος Πολυμενάκος


ΣΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΨΙΛΟΜΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΨΙΛΟΜΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΕΓΓΙΝΗΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΕΓΓΙΝΗΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ

ΘΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
ΘΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΒΑΣΩ ΓΚΙΟΚΑ
ΒΑΣΩ ΓΚΙΟΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

ΜΕΝΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΑΔΑΜΙΔΗΣ
ΜΕΝΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ

ΜΑΡΩ ΜΑΛΑΘΡΙΤΗ
ΜΑΡΩ ΜΑΛΑΘΡΙΤΗ

ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΛΑΘΡΙΤΗ
ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΑΛΑΘΡΙΤΗ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ