Κυριακή 23 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια μεγάλη διαρκής διαδήλωση

Ενα ατέλειωτο πλήθος διαδηλώνει στο κέντρο της Σεβίλλης

Eurokinissi

Ενα ατέλειωτο πλήθος διαδηλώνει στο κέντρο της Σεβίλλης
ΣΕΒΙΛΛΗ (Του απεσταλμένου μας ΧΡ. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).-

«Συντονισμός της δράσης και κλιμάκωση του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαών την Ευρώπης». Αυτό ήταν το μήνυμα, η ανάγκη, που αναδείχτηκε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλες τις προηγούμενες μέρες στην πόλη της Σεβίλλης. Μια πόλη, που οι δρόμοι της είχαν μετατραπεί σε μια μεγάλη διαρκή διαδήλωση από εργαζόμενους, νεολαίες, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις αντεργατικές και αντιλαϊκές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της, στις δολοφονικές επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ολόκληρη η εργατική τάξη της Ισπανίας οργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, γενική απεργία. Είχε κηρυχτεί απ' όλα τα συνδικάτα, δίνοντας το πρώτο μεγάλο χτύπημα. Τα ποσοστά συμμετοχής ξεπέρασαν το 94% και κοντά 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του αγώνα σε όλη τη χώρα. Σε ομιλίες που έκαναν εκπρόσωποι συνδικάτων και σε συζητήσεις που έγιναν τις επόμενες μέρες, ακούστηκε πολλές φορές η διαπίστωση ότι η απεργία των Ισπανών εργαζομένων είναι συνέχεια των απεργιών που έκαναν το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στη Γερμανία. Είναι μέρος της κοινής πάλης των εργαζομένων, σε όλη την Ευρώπη. Η διαδήλωση των φοιτητών, την επόμενη μέρα, στους δρόμους της Σεβίλλης έγινε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας. Ακούγονταν συνεχώς συνθήματα ενάντια στον καπιταλισμό και ενάντια στους ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής. Την ίδια μέρα, όπως και χτες Σάββατο,διοργανώνονταν συζητήσεις και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που αφορούν στους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης. Γι' άλλη μια φορά, αναδείχτηκε η ανάγκη του κοινού αγώνα.

Τούτες οι γραμμές γράφονται λίγες ώρες πριν τη μεγάλη απογευματινή διαδήλωση του Σαββάτου, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής. Διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη καταφθάνουν συνεχώς στη Σεβίλλη. Πολλοί από αυτούς είχαν έρθει από τις αρχές της βδομάδας και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των Ισπανών εργαζομένων και φοιτητών. Οι πρώτες εκτιμήσεις, για την απογευματινή διαδήλωση, «μιλούν» για μεγάλη μαζικότητα και συμμετοχή, αγωνιστικό παλμό, γεγονός που δίνει άλλη μια δυναμική απάντηση και θα αποτελέσει υπόσχεση για συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ