Στο φετινό 5μηνο Γενάρης - Μάης αυξήθηκε η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών κατά 37 εκατ. ευρώ ή 12,3%. Επίσης, πτώχευσαν επίσημα ή προανήγγειλαν πτώχευση 680 επιχειρήσεις
Κατακόρυφη αύξηση 12,3%, σημείωσαν στο πεντάμηνο Γενάρης- Μάης 2002 τα «φέσια» στην αγορά, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2001, ενώ συνεχίστηκαν στο ίδιο διάστημα οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων (κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους). Αυτή την εικόνα δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χτες, δίνοντας έτσι την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και τα μέλη της που κατά διαστήματα δηλώνουν στερεότυπα πως «η οικονομία πάει καλά». Αν βέβαια για κάποιους πάει καλά η οικονομία, αυτοί δεν είναι άλλοι παρά οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θησαυρίζουν από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πολιτική πλήττει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους - αγρότες και γενικότερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Σ' αυτό συνηγορούν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤ, που μας πληροφορούν - μεταξύ άλλων - ότι στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2002:
Σε αντίθεση με την εικόνα του πενταμήνου (μεγάλη αύξηση στα επίσημα «φέσια στην αγορά και πτώση των πτωχεύσεων), το μήνα Μάη η ΕΕΤ κατέγραψε περισσότερες πτωχεύσεις και λιγότερα φέσια. Συγκεκριμένα, το Μάη του 2002, τα στοιχεία της ΕΕΤ μας πληροφορούν ότι ενώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών μειώθηκε 21,4% (από 59,9 εκατ. ευρώ πέρσι σε 47,1 εκατ. ευρώ φέτος) ο αριθμός των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης αυξήθηκε κατακόρυφα κατά 375% (φέτος το Μάη πτώχευσαν ή δρομολόγησαν τις διαδικασίες πτώχευσης 19 επιχειρήσεις, έναντι 4 επιχειρήσεων πέρσι).