Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εξέταση των διαφορών ως σύνολο» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Για «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» κατηγορεί την Αθήνα και η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης

Την «κινούμενη άμμο» που διαμορφώνουν σε βάρος των λαών οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά της λείας του υποθαλάσσιου πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσε η σφοδρή αντίδραση του Οσάμα Χάμαντ, πρωθυπουργού της Ανατολικής Λιβύης στη Βεγγάζη, απέναντι στην προσπάθεια της Ελλάδας να παρέμβει στο θέμα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019, με το αίτημά της να μην εγκριθεί από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Βγάζοντας «οφσάιντ» τα όσα διαφήμιζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τις επαφές της με τις αρχές που ελέγχουν την Ανατολική Λιβύη, η κυβέρνηση Χάμαντ (που δρα παράλληλα με εκείνη του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη της Δυτικής Λιβύης) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για «κατάφωρη και απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης», χαρακτηρίζει «αδιανόητο» οι πολιτικοί μιας άλλης χώρας να υπαγορεύουν στη λιβυκή νομοθετική εξουσία πώς θα χειριστεί τις διεθνείς της συμφωνίες και αν θα επικυρώσει ένα διμερές μνημόνιο που η ίδια θεωρεί στρατηγικής σημασίας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα του διατηρεί «όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα» και ότι μπορεί να λάβει «κάθε αναγκαίο μέτρο» για την προάσπιση των θαλάσσιων ζωνών και των κεκτημένων της.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μουσμπάχ Ντούμα, κατήγγειλε κι αυτός «παρέμβαση Ελλήνων αξιωματούχων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης».

Την ίδια ώρα, και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν επανερχόταν στις αξιώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο των παζαριών για διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί, λέγοντας πως «εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την άποψη της δίκαιης μοιρασιάς στην Ανατολική Μεσόγειο. Υποστηρίζουμε την εξέταση όλων των διαφορών του Αιγαίου ως ένα σύνολο, να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, με ουσιαστικό και εποικοδομητικό τρόπο. Το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να τα δούμε ως μια περιοχή ευημερίας και σταθερότητας». Πρόσθετε δε ότι «συνεχίζουμε να θέλουμε τη διατήρηση της θετικής ατζέντας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα» και ότι «κάνουμε τα βήματά μας σχετικά με την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης (σ.σ. όπως την αποκαλεί η Τουρκία) και αν χρειαστεί το κάνουμε με αμοιβαιότητα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις Φιντάν, διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ έλεγαν ότι «η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας είναι η μία και μόνη διαφορά» και «ως εκ τούτου, αναθεωρητικές θέσεις και προτάσεις είναι καθολικά απορριπτέες». Επίσης ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «να συνεχίσει τον δομημένο διάλογο με την Τουρκία», δηλαδή το ιμπεριαλιστικό παζάρι με βάση το λεγόμενο «Διεθνές Δίκαιο», ενώ απέρριπταν και τις αιτιάσεις της Τουρκίας για τη μουσουλμανική μειονότητα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ