Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αυτό το Σάββατο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παλαί ντε Σπορ!

Μεγάλη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη στις 13 Δεκέμβρη | Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι το Σάββατο 13 Δεκέμβρη και τη μεγάλη, ιστορική συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παλαί Ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

Τη συναυλία, με τίτλο «Κοντά σας όλη μου η ζωή», οργανώνουν η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Δώρος Δημοσθένους, Παντελής Θαλασσινός, Αγγελος Θεοδωράκης, Παναγιώτης Καραδημήτρης, «Κοινοί Θνητοί», Κορίνα Λεγάκη, Σαββέρια Μαργιολά, Δημήτρης Μπάσης, Νατάσσα Μποφίλιου, Αγγελική Τουμπανάκη, Μάρθα Φριντζήλα.

Με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Μαζί τους ο Γιώργος Ανδρέου.

Προσκλήσεις διατίθενται στις κατά τόπους Οργανώσεις.

Εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», η Ελένη Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη δράση των Οργανώσεων, στην εκπνοή του χρόνου πριν το μεγάλο ραντεβού του Σαββάτου.

«Είμαστε πλέον τρεις μέρες πριν τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, και στις Κομματικές Οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας κυριαρχούν ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία για τις όμορφες στιγμές που θα ζήσουμε το Σάββατο.

Η πόλη έχει στολιστεί με την αφίσα της εκδήλωσης, στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης δεσπόζουν πανό που καλούν στη μαζική συμμετοχή, πληθαίνουν οι περιπτώσεις συντρόφων που εξαντλούν τις προσκλήσεις τους και αναζητούν και άλλες, ενώ στις πλατείες, σε πολλούς χώρους δουλειάς και στα μπλόκα της αγροτιάς συναντά κανείς συνεχώς τους κομμουνιστές με το πρόγραμμα της συναυλίας στο χέρι να μοιράζουν προσκλήσεις.

Οργανώνοντας τη συναυλία, θέσαμε ως στόχο αυτή να αποτελέσει ακόμα μια ευκαιρία για ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα στον λαό της Κεντρικής Μακεδονίας, να φτάσουμε σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο και να τον καλέσουμε να συμμετέχει σε αυτήν την ιστορική για την πόλη μας εκδήλωση, να πάρει δύναμη και κουράγιο από τα τραγούδια του Μίκη και ταυτόχρονα να ακούσει από πρώτο χέρι την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, αφού στη συναυλία μας θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά μας είναι εντυπωσιακή και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι το Σάββατο το Παλαί ντε Σπορ θα αφήσει μοναδικό αποτύπωμα στα δρώμενα της πόλης μας. Τα τηλέφωνα στα γραφεία δεν σταματούν να χτυπούν από ανθρώπους που θέλουν να προμηθευτούν την πολυπόθητη πρόσκληση. Στα λεωφορεία που βάζουν οι κατά τόπους ΚΟ ανεβαίνει συνεχώς η συμμετοχή, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η ανταπόκριση της νεολαίας, με την ΚΝΕ να αναπροσαρμόζει καθημερινά προς τα πάνω τον στόχο συμμετοχής της.

Στις ώρες που απομένουν, δεν αφήνουμε ούτε λεπτό χαμένο! Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου το κάλεσμα να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο! Το Σάββατο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παλαί ντε Σπορ!».

Ο Μίκης είναι φάρος αξιών και ήθους, μια ανεκτίμητη κληρονομιά

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να φιλοξενεί δηλώσεις των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στη μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

Για τον Μίκη μιλάει σήμερα η Σαββέρια Μαργιολά: «Μεγαλώνοντας σε μουσική οικογένεια, δεν θα μπορούσα να μην έχω τέτοια ακούσματα και μέσω του πατέρα μου και μέσω του παππού μου.

Εμφυτεύτηκε πολύ νωρίς ο σπόρος της μουσικής, της "καλής" μουσικής, εννοώντας πάντα την αισθητική και την οπτική πάνω σε αυτή την τέχνη και βέβαια μου μετέφεραν και όλο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τα δικά τους ακούσματα, πράγματα που είχανε βιώσει κυρίως ο πατέρας μου, δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη. Οπότε από πάρα πολύ μικρή ηλικία, "βούτηξα" στο έργο του και άρχισα να το αναγνωρίζω, να το καταλαβαίνω, να το αγαπώ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας φάρος αξιών και ήθους και μέσα απ' όλο του το έργο. Είναι ανεκτίμητη κληρονομιά για όλους τους Ελληνες. Μας εμπνέει, δυναμώνει το αγωνιστικό μας αίσθημα, μας κρατάει πάντα ενεργούς κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτικά και νομίζω ότι φέρνει πάντα μπροστά, γεμάτος διαχρονικότητα, τα ουσιώδη της ζωής. Είναι τόσο ανθρωποκεντρικός, δίπλα στην καθημερινότητα, σε σχέση με αυτά που βίωσε και έγραψε και το πώς μεταφέρονται βέβαια όλα αυτά στο σήμερα.

Νιώθω τεράστια χαρά και ευλογία και νιώθω και πολύ τυχερή γιατί κατάφερα και εγώ να συνδεθώ με τον Μίκη Θεοδωράκη, μέσω ενός δίσκου που έκανα με τίτλο "Ρόδα Αμάραντα", που περιλαμβάνει επανεκτελέσεις δέκα τραγουδιών από το έργο του. Είναι ένας δίσκος που κυκλοφόρησε το 2020 και όλο αυτό έγινε και υπό την καθοδήγησή του.

Δεν κατάφερα να τον συναντήσω από κοντά, γιατί ήδη τότε ήταν ευάλωτη η υγεία του, αλλά επικοινωνήσαμε μέσα από μηνύματα και μέσα από τους κοντινούς του ανθρώπους και την κόρη του βέβαια, την Μαργαρίτα, η οποία μου μετέφερε επακριβώς τα λόγια του και σε σχέση με τον δίσκο αυτό που έφτιαχνα τότε αλλά και σε σχέση με τα καλλιτεχνικά μου βήματα και όλα αυτά που πίστευε. Και όλο αυτό το κουβαλάω βέβαια σαν φυλαχτό. Ηταν τεράστια και είναι τεράστια δύναμη για μένα. Καλλιτεχνικά μου έδωσε άλλα φτερά και άλλη οπτική σε σχέση με την τέχνη της μουσικής».

Για τη συμμετοχή της στη μεγάλη συναυλία στο Παλαί Ντε Σπορ, είπε: «Χαίρομαι πολύ που θα συμμετέχω σε αυτή τη συναυλία για τα 100 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Το ΚΚΕ βέβαια έχει μακρά παράδοση σε συναυλίες τέτοιου χαρακτήρα και νομίζω ότι έχοντας πάντα σαν όχημα την τέχνη και τη μουσική, ο στόχος είναι να συσπειρώσει. Εκφράζει τη σημασία της συλλογικότητας, τους κοινωνικούς προβληματισμούς, τις αξίες της ζωής, την αλληλεγγύη. Είναι πάντα δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα στη νεολαία και είναι και για μένα πολύ τιμητική η πρόσκληση αυτή».

Τέλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα έργα του Μίκη έχουν τραγουδηθεί από πολλούς καλλιτέχνες. «Στην περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη είναι κάτι που το ήθελε και ο ίδιος. Ηθελε η μουσική του να υπάρχει πάντα στο στόμα των Ελλήνων, το έργο του να παραμείνει αθάνατο και νομίζω ότι το πέτυχε. Και επί της ουσίας, αυτή είναι και η σπουδαιότητα αυτών των τόσο μεγάλων δημιουργών, των ανθρώπων που έχουν εκφράσει τόσα πολλά για την κοινωνία, για τον πολιτισμό, να καταφέρουν με έναν τρόπο να παραμένουν αιώνιοι στις καρδιές μας και όλο αυτό να μας ωθεί να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ