Κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στην απόσπαση της διδακτικής - παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία
Υπενθυμίζεται πως κάτω από την πίεση των αγώνων, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που διατηρούσε την παιδαγωγική επάρκεια στο πτυχίο για όσους είχαν εισαχθεί έως και το έτος 2023-2024. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή, μέχρι τώρα, δεν ανανεώθηκε και όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που εισήχθησαν στις καθηγητικές σχολές το προηγούμενο και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος βρίσκονται «στον αέρα». Η εφαρμογή του νόμου του 2022, που αποσπά την παιδαγωγική - διδακτική επάρκεια από το πτυχίο, σημαίνει τη μετατροπή της σε επιπλέον ειδικό πρόγραμμα, ελάχιστης διάρκειας 2 εξαμήνων επί πληρωμή, με όριο εισακτέων και κριτήρια εισδοχής και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ιδρύματα, όπως το ΕΚΠΑ, πωλούν σεμινάρια παιδαγωγικής επάρκειας με δίδακτρα 700 ευρώ. Ενώ, στον «χορό» θα μπουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που μπορούν να έχουν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας και τους αποφοίτους των καθηγητικών σχολών «πελάτες», όπως επισημαίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου και κατήγγειλε τα όσα δρομολογούνται. Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι έθεσαν για μία ακόμα φορά το ζήτημα των μετεγγραφών και των χιλιάδων που δεν είδαν τις αιτήσεις τους να ικανοποιούνται και που δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης για τη συνέχιση των σπουδών τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση από πλευράς των φοιτητών, για απαντήσεις παραπέμφθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα της όποιας ρύθμισης.
Η κινητοποίηση απηύθυνε κάλεσμα για δυνάμωμα της διεκδίκησης μέσα στις σχολές, με συνελεύσεις και συντονισμό κύρια στα πρώτα και δεύτερα έτη και νέα ακόμα πιο μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, όταν καθοριστεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Βήμα προς το δυνάμωμα της διεκδίκησης θα είναι η πανελλαδική συνάντηση συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων στις 6 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται συντονισμός των καθηγητικών σχολών. «Δεν θα ανεχτούμε άλλον κόφτη στο να εξασκήσουμε την επιστήμη και το επάγγελμα που σπουδάζουμε. Διεκδικούμε πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, αύριο δουλειά με δικαιώματα», τονίστηκε.