ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Στα δικαστήρια περιμένει να... βρει τη λύση το κόμμα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, μετά τις προχτεσινές εξελίξεις που ώθησαν όλους τους βουλευτές του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» (ΔΚΣ) να αποχωρήσουν απ' το Σερβικό Κοινοβούλιο...
Η τελευταία ανακοίνωση του ΔΚΣ το επισημαίνει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην εκλογική επιτροπή της Σερβικής Βουλής, χαρακτηρίζοντάς την «ακριβές αντίγραφο της ανίκανης προεδρίας» του κυβερνητικού πολυκομματικού συνασπισμού της DOS! Ομως, πέραν του παραπάνω λεκτικού πυροτεχνήματος, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας δεν είπε τίποτε άλλο. Ούτε καν ο - λαλίστατος προχτές - αντιπρόεδρος της παράταξης, Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν, ο οποίος (μετά την αποχώρηση των βουλευτών απ' τη Βουλή) είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο «πορειών διαμαρτυρίας στους δρόμους του Βελιγραδίου και απεργίες».
Ενώ το κόμμα του Κοστούνιτσα αναζητεί τη λύση στα δικαστήρια, ο πρωθυπουργός έρχεται σε αντιπαράθεση με τους δικαστικούς... Χτες, η Βίντα Πέτροβιτς - Σκέρο, πρόεδρος δικαστηρίου του Βελιγραδίου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό (Σερβίας) Ζόραν Τζίντζιτς πως άσκησε άμεσα πιέσεις στο σώμα των δικαστικών στην τελευταία τους συνάντηση. Η Πέτροβιτς - Σκέρο επικαλέστηκε μάλιστα και τις μαρτυρίες και άλλων συναδέλφων της, που της είπαν πως ποτέ δεν ένιωσαν τόσο ταπεινωμένοι ή απειλημένοι «ούτε καν υπό το καθεστώς του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».
«Παρά το διακριτό ρόλο που υποτίθεται πως υπάρχει ανάμεσα σε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία», υποστήριξε η Πέτροβιτς, μιλώντας στην εφημερίδα «ΜΠΛΙΤΣ», «σήμερα η εκτελεστική εξουσία επιχειρεί να νουθετήσει ή ακόμη και να κάνει διαλέξεις στη δικαστική».
Κατά σύμπτωση, χτες, παράλληλα με την κυκλοφορία του φύλλου της «ΜΠΛΙΤΣ» (που φιλοξενούσε τις δηλώσεις της Πέτροβιτς -Σκέρο), ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζιτς, επέκρινε... τους δικαστές, επειδή, κατά τη γνώμη του, είναι πολύ μαλθακοί στην επιβολή ποινών έναντι των εγκληματιών... Ο Τζίντζιτς μάλιστα επιχείρησε να υποστηρίξει την πεποίθησή του επικαλούμενος τα δικά του στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 20% των καταδικαστικών αποφάσεων καταλήγουν σε ποινές κάθειρξης, το 65% σε ποινές με αναστολή και το 10-15% σε εξαγοράσιμες ποινές. «Αυτές οι επιδόσεις πυροδοτούν το έγκλημα... επειδή οι εγκληματίες γνωρίζουν πως έχουν ελπίδες να αποφύγουν ποινές κάθειρξης». Και ο Τζίντζιτς κατέληξε: «Ανθρωποι που συζητούν για ανεξάρτητο δικαστικό σώμα στη Σερβία θα πρέπει καλύτερα να τα πουν αυτά στον πλανήτη Αρη»(!).