Κεφαλικός φόρος μέχρι 2,4 εκατ. δρχ. σε όσους «προσέλθουν». Στόχος τους να καλύψουν τις απώλειες εσόδων από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου
Ετοιμη να επιβάλει το αναδρομικό χαράτσι της λεγόμενης συνάφειας για την εξαετία 1993-1998 είναι η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό δημοσιοποίησε χτες την εγκύκλιο με τις οδηγίες προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ετσι μετά την εφαρμογή του μέτρου για τα την τριετία 1999-2001, τους απροκάλυπτους και κυνικούς εκβιασμούς σε βάρος των ΕΒΕ, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση από τις ηγεσίες των επαγγελματικών οργανώσεων, προχωρά ακάθεκτο στην επιβολή νέων κεφαλικών φόρων, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολλαπλή φορολόγηση, που αφορά το ίδιο αντικείμενο εργασιών, από την οποία δεν εξαιρούνται ούτε όσοι φορολογήθηκαν στο παρελθόν με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια! Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε χτες, ο κεφαλικός φόρος θα εφαρμοστεί ακόμα και για όσους δεν προκύπτουν «διαφορές φόρων». Ο απροκάλυπτος κυνισμός των κυβερνώντων και το ανελέητο φοροκυνηγητό σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνεται στο όνομα «της ομαλής μετάβασης στο νέο φορολογικό σύστημα», που σύμφωνα με την κυβέρνηση προϋποθέτει «την εξάλειψη των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος»(!). Ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος και στην κατάπτυστη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, όπου αναφέρουν ρητά ότι «εξαιρούνται από τον προσδιορισμό ελάχιστου φόρου μόνο οι χρήσεις για τις οποίες η επιχείρηση τελούσε σε αδράνεια».
Το ελάχιστο χαράτσι, για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, που θα πληρώσουν όσοι υποβάλουν τα «ειδικά σημειώματα» της συνάφειας ξεκινά από 60.000 δρχ. το χρόνο (δηλαδή για την εξαετία 360.000 δρχ.) και φτάνει μέχρι 400.000 δρχ. το χρόνο (δηλαδή σύνολο 2,4 εκατ. δρχ.), ενώ οι προθεσμίες υποβολής ξεκινούν από 26 Ιούνη και λήγουν στις 19 του Ιούλη.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας για το προηγούμενο αναδρομικό χαράτσι της τριετίας 1999-2001 προκύπτει ότι η πλειονότητα των ΕΒΕ, παρά τους συνεχείς εκβιασμούς, γύρισε την πλάτη στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Ο φόρος που εισπράχτηκε έφτασε σε περίπου 70 δισ. δρχ., αλλά ήταν πολύ κατώτερος των αρχικών προσδοκιών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και νέος γύρος εκβιασμών, με στόχο την αθρόα, δήθεν οικειοθελή, προσέλευση στις Εφορίες.