Σάββατο 26 Ιούλη 2025 - Κυριακή 27 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ - ΚΑΜΠΟΤΖΗΣ
Νέα «σπίθα» στη Νοτιοανατολική Ασία

«Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλεμο, αν και προς το παρόν περιορίζεται σε συγκρούσεις», δήλωνε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Φούμθαμ Γουετσαγιατσάι, καθώς η ανάφλεξη στη μεθόριο με την Καμπότζη συνεχιζόταν σοβαρή και τουλάχιστον 16 άτομα, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, είχαν σκοτωθεί. Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ της χώρας απέρριψε την ετοιμότητα διαμεσολάβησης που έδειξε και η Μαλαισία, ως χώρα που αυτή την περίοδο προεδρεύει της ASEAN (Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), όπου ανήκουν και οι δύο χώρες. «Δεν χρειαζόμαστε οποιαδήποτε μεσολάβηση τρίτης χώρας ακόμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Nikorndej Balankura, σύμφωνα με το Ρόιτερς, μια μέρα αφού και το Πεκίνο είχε εκδηλώσει αντίστοιχη προθυμία.

«Οι δύο χώρες είναι και οι δύο φίλοι γείτονες της Κίνας και σημαντικά μέλη της ASEAN» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκούο Ζιακούν, «η καλή γειτονία και η κατάλληλη διευθέτηση των διαφορών υπηρετεί τα θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο πλευρών. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες εξελίξεις και ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα αντιμετωπίσουν κατάλληλα τα ζητήματα μέσω διαλόγου και διαβούλευσης. Λαμβάνοντας υπόψιν το κοινό συμφέρον και τις ανησυχίες των χωρών της περιοχής, η Κίνα διατηρεί μια δίκαιη και αμερόληπτη στάση. Εχουμε προωθήσει, και θα συνεχίσουμε να προωθούμε, συνομιλίες για την ειρήνη με τον δικό μας τρόπο και να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της αποκλιμάκωσης» κατέληξε.

Οι δύο χώρες μοιράζονται πάνω από 800 χιλιόμετρα μεθορίου, ενώ μεταξύ τους συνοριακές διαφορές χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα, μετά την αποχώρηση των Γάλλων αποικιοκρατών και την διάλυση της Ινδοκίνας, που περιλάμβανε εκτός από τα δύο συγκεκριμένα και άλλα κράτη που σήμερα είναι ανεξάρτητα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αμφισβητούμενες ζώνες αποτελούν και περιοχές με σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, όπως το λεγόμενο «Σμαραγδένιο τρίγωνο». Στην περιοχή αυτή σκοτώθηκε στα τέλη Μάη ένας Καμποτζιανός στρατιώτης, πυροδοτώντας ένα δίμηνο εντάσεων που μεσοβδόμαδα έλαβε νέες διαστάσεις, μετά από τον ακρωτηριασμό Ταϊλανδού στρατιώτη (και τον τραυματισμό άλλων) στην διάρκεια περιπόλου που έπεσε σε νάρκες. Η Μπανγκόκ κατηγόρησε την Πνομ Πενχ ότι τοποθέτησε νάρκες πρόσφατα και ότι ξημερώματα Πέμπτης, προχώρησε και σε πλήγματα «στρατιωτικών στόχων» με F-16. Η καμποτζιανή πλευρά ανταπέδωσε ακόμα και με ρουκέτες σε κατοικημένες περιοχές (σύμφωνα με τη Μπανγκόγκ. Ακολούθησαν εκατέρωθεν απελάσεις των πρέσβεων, εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, κλείσιμο διασυνοριακών διαβάσεων ενώ όσο περνούσαν οι μέρες αναφέρονταν και περιορισμοί στο διμερές εμπόριο, με προεκτάσεις φυσικά για διάφορες άλλες χώρες.

Σημειωτέον ότι το «Σμαραγδένιο τρίγωνο» (όσο και άλλες διαφιλονικούμενες περιοχές) έχουν σημαντική γεωπολιτική σημασία, βρίσκονται κοντά στη λεκάνη του Μεκόνγκ ποταμού, όπου συναντιούνται μια σειρά επενδυτικά σχέδια. Μιλάμε άλλωστε για μια περιφέρεια όπου πολλά μονοπώλια συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους, ο φυσικός πλούτος είναι μεγάλος και σε σημαντικό μέρος ανεκμετάλλευτος, το εργατικό δυναμικό ιδιαίτερα νεαρό και άφθονο, ενώ και οι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι συγκριτικά με άλλες περιοχές του πλανήτη υψηλότεροι.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ