«Επιβράδυνση της οικονομίας» καταγράφει δημοσκόπηση της ΕΚΤ
Ετοιμη να υιοθετήσει μια ακόμα «σκληρότερη» στάση στα παζάρια για εμπορικές συμφωνίες εμφανίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει στα τέλη της βδομάδας ότι πλέον το «κατώτερο όριο» των «αμοιβαίων δασμών» δεν θα πέσει κάτω από 15%, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν στο 10%.
«Θα έχουμε έναν ευθύ, απλό δασμό μεταξύ 15% και 50%» όπως είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος σε διαπραγματεύσεις που δεν πήγαν «και πολύ καλά» με αρκετές χώρες.
Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι «θα έχουμε πιθανότητες 50 - 50, πιθανόν λιγότερες από αυτό, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ», αναφέροντας κατά τα άλλα ότι «εργαζόμαστε πολύ επιμελώς με την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Στην Ευρώπη, αξιωματούχος της Κομισιόν έκανε λόγο για «απόσταση αναπνοής» που χώριζε μια διμερή συμφωνία, ωστόσο τίποτα δεν επιβεβαιωνόταν επίσημα. Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες είχαν έτοιμα αντίμετρα των οποίων η αξία εκτιμάται στα 93 δισεκατομμύρια ευρώ και «στοχοποιούν» μεταξύ άλλων αμερικανικές εισαγωγές σε σόγια, αεροπλάνα, αυτοκίνητα κτλ.
Τις εξελίξεις γύρω από την «δασμολογική επίθεση» που αντιμετωπίζει η ΕΕ συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν μεσοβδόμαδα και οι ηγέτες Γερμανίας - Γαλλίας, Φρ. Μερτς και Εμ. Μακρόν, ενώ στο Βερολίνο παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη η ανησυχία από τις επιπτώσεις που θα έχουν οι υψηλοί αμερικανικοί δασμοί.
Ενδεικτική είναι η πίεση που περιγράφουν στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, προσδιορίζοντας σε πάνω από 1,3 δισ. ευρώ το κόστος που είχαν για την εταιρεία οι αμερικανικοί δασμοί μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2025, αν και ο όμιλος σημείωσε «μεγάλη πρόοδο στην επανευθυγράμμιση της εταιρείας», περιλαμβανομένων και των σχεδίων για 30.000 απολύσεις μέχρι το 2030.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι εταιρείες της Ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιβράδυνση της οικονομίας και τον αυξημένο ανταγωνισμό από την Κίνα, ενώ οι δασμοί των ΗΠΑ αυξάνουν την αβεβαιότητα και πιέζουν προς αναζήτηση νέων αγορών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απαντήσεις από εκπροσώπους 72 μεγάλων εταιρειών την περίοδο 23 Ιουνίου - 2 Ιουλίου, μεταφέρθηκε «επιβράδυνση της δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δασμοί, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η επακόλουθη αβεβαιότητα έπληξαν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών (...) Τα σχόλια από τις επαφές ήταν σύμφωνα, με πολύ μέτρια ανάπτυξη τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο τρίμηνο».
Ακόμα εκτιμήθηκε ότι «η καθοδική πίεση τόσο στη δραστηριότητα όσο και στις τιμές αντανακλούσε τη μειωμένη ζήτηση, η οποία εν μέρει προκλήθηκε από την εκτροπή του εμπορίου από την Ασία (και ιδιαίτερα την Κίνα), καθώς οι εξαγωγείς από την περιοχή αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις έναντι της αγοράς των ΗΠΑ».