Στο περιθώριο της Συνόδου ο Τραμπ υπέγραψε τρία προεδρικά διατάγματα, που επιδιώκουν: α) τη μείωση των κανονισμών και της γραφειοκρατίας για ταχύρρυθμες καινοτομίες σε τεχνολογίες αιχμής, β) επιτάχυνση της ανέγερσης Κέντρων Διαχείρισης Δεδομένων (Data Centers), που είναι απαραίτητα για εφαρμογές ΑΙ, και γ) ανάπτυξη «ιδεολογικά ουδέτερης και μη στρατευμένης» τεχνολογίας και εφαρμογών ΤΝ, μακριά από την κουλτούρα του «δικαιωματισμού» (woke culture) σε πλατφόρμες από εταιρείες που παίρνουν κρατική χρηματοδότηση.
Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιοποίησε ένα 28σέλιδο σχέδιο δράσης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα μοντέλα AI ανοιχτού κώδικα (open-source) και ανοιχτών παραμέτρων (open-weight) θα πρέπει να διατίθενται ελεύθερα από τους προγραμματιστές, ώστε οποιοσδήποτε στον κόσμο να μπορεί να τα μεταμορφώσει και να τα τροποποιήσει.
Ζητείται επίσης από το υπουργείο Εμπορίου να ερευνήσει τα κινεζικά μοντέλα AI, για να διαπιστώσει αν ευθυγραμμίζονται με τη ρητορική του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας και τη λογοκρισία. Προβλέπει ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέπει να κατευθύνεται ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε κράτη με «επαχθείς κανονισμούς» απέναντι στην AI.
Στο σχέδιο δράσης τονίζεται πως στόχος είναι «να κερδίσει η Αμερική» στην κούρσα του ανταγωνισμού στον τομέα της ΤΝ, επειδή αυτή η τεχνολογία «θα προκαλέσει επανάσταση στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε». «Οι διεθνείς ανταγωνιστές μας κάνουν αγώνα δρόμου για να εκμεταλλευτούν αυτές τις τεχνολογίες, γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ να επιτύχουν και να διατηρήσουν μη αμφισβητήσιμη διεθνή τεχνολογική κυριαρχία, και για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να εστιάσουμε στην πλήρη ισχύ της αμερικανικής καινοτομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο του σχεδίου που υπογράφει ο Τραμπ.
Προβλέπεται επίσης η προώθηση εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προγραμμάτων με στόχο την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ σε νέες τεχνολογίες.
Ο Τραμπ κάλεσε τα αμερικανικά τεχνολογικά μονοπώλια να προσλαμβάνουν Αμερικανούς. Τα κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύονται «τις ελευθερίες της Αμερικής και φτιάχνουν εργοστάσια παραγωγής στην Κίνα, προσλαμβάνουν προσωπικό από την Ινδία και κρύβουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ιρλανδία».
Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη «εξαγωγής προϊόντων τεχνολογίας ΤΝ κατασκευασμένων εξολοκλήρου στις ΗΠΑ, ώστε να κυριαρχήσουν στις διεθνείς αγορές». Τέλος, πρότεινε την αλλαγή του όρου «Artificial Intelligence» (Τεχνητή Νοημοσύνη) σε «Genious Technology» (Ευφυής Τεχνολογία), επειδή τάχα ο όρος «αντικατοπτρίζει καλύτερα την αμερικανική τεχνολογική καινοτομία».