Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι έχουν ήδη έτοιμα αντίμετρα, ενώ οι εξελίξεις απασχόλησαν και το δείπνο Μακρόν - Μερτς
2025 The Associated Press. All |
Από τη συνάντηση Στάρμερ - Μόντι |
Πρόκειται τελικά για ένα πακέτο συνολικών αντιμέτρων των οποίων η αξία εκτιμάται στα 93 δισεκατομμύρια ευρώ και «στοχοποιούν» μεταξύ άλλων αμερικανικές εισαγωγές σε σόγια, αεροπλάνα, αυτοκίνητα κτλ. Πάντως, χτες συνεχίζονταν «σενάρια» που ήθελαν πιθανή μια συμφωνία Βρυξελλών - Ουάσινγκτον με (ορισμένα) κοινά σημεία με τη συμφωνία Τόκιο - Ουάσινγκτον, που καθόρισε τους δασμούς των εισαγωγών στις ΗΠΑ στο 15% με αρκετές ωστόσο εξαιρέσεις.
Οι εμπορικές σχέσεις της ΕE και των ΗΠΑ βρέθηκαν φυσικά στο επίκεντρο του δείπνου που είχαν προχτές στα περίχωρα του Βερολινου, ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.
Ο πρώτος ανέφερε πριν αυτό ξεκινήσει, «θα συζητήσουμε μαζί ορισμένα πολύ επίκαιρα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας εμπορικής πολιτικής» και « θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρξουν αποφάσεις», αλλά δεν υπήρξαν αργότερα σχετικές ανακοινώσεις.
Ο δεύτερος είπε ότι «απαντάμε στην δασμολογική επίθεση που έχει ξεκινήσει με μια κοινή αποφασιστικότητα: να παρέχουμε σταθερότητα και να έχουμε τους χαμηλότερους δυνατούς δασμούς». Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε επαφή με τους άλλους μας Ευρωπαίους ομολόγους και τη πρόεδρο της Κομισιόν για να ακολουθήσουμε, προωθήσουμε, συντονίσουμε την απάντησή μας» με στόχο «εξίσου, να γίνουμε σεβαστοί ως εταίροι».
Στο μεταξύ, τα επιτελεία μιας σειράς επιχειρηματικών κολοσσών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να καθορίσουν ανάλογα τα επόμενα βήματά τους. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία και συνεργάτης στη λογιστική εταιρεία Lubbock Fine, Αλεξ Αλτμαν, πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τμήματα της γραμμής συναρμολόγησης της παραγωγής τους στη Βρετανία, προκειμένου να επωφεληθούν από τη συμφωνία που υπέγραψε εκείνη με τις ΗΠΑ και προβλέπει δασμούς 10% στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αλλες εταιρείες μελετούν τη μεταφορά της παραγωγής τους στις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στελέχη του γερμανικού ομίλου της Bosch, εξηγώντας ότι θα επιδιωχθεί επέκταση των δραστηριοτήτων του στη Βόρεια Αμερική.
Συμφωνία «Ελεύθερου Εμπορίου» υπέγραψαν χτες στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, και Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι φιλοδοξώντας να αυξήσουν την αξία του διμερούς εμπορίου κατά πολλά δισεκατομμύρια στερλίνες.
Η συμφωνία που υπογράφηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τριών ετών, θα καταστήσει φθηνότερη την εξαγωγή βρετανικών αυτοκινήτων και ουίσκι στην Ινδία και φθηνότερες τις εξαγωγές ινδικών υφασμάτων και κοσμημάτων.
Προβλέπει επίσης και ένα νέο διμερές σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Επίσης προβλέπεται στενότερη συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης, του κλίματος, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Ο Κιρ Στάρμερ πανηγύρισε για την υπογραφή της συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την ως τη «μεγαλύτερη και οικονομικά πιο σημαντική εμπορική συμφωνία» που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020.
Ο Στάρμερ προέβλεψε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.200 βρετανικές θέσεις εργασίας καθώς οι ινδικές εταιρείες αναμένεται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ οι βρετανικές εταιρείες θα εξασφαλίσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ινδία.
Ο Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε και αυτός τη συμφωνία ως «ένα σχέδιο για την κοινή μας ευημερία», τονίζοντας ότι «ινδικά υφάσματα, υποδήματα, πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα, θαλασσινά, μηχανικά προϊόντα θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η συμφωνία εγκρίθηκε από το ινδικό υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο και αναμένεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να τεθεί σε ισχύ.