Παρασκευή 25 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Σαουδαραβικές επενδύσεις και συμφωνίες 6 δισ. στη Δαμασκό

Συμφωνίες αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκαν χτες στη Δαμασκό στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ Συρίας - Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του τζιχαντιστή «προέδρου» της Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες ο επικεφαλής της πολυμελούς σαουδαραβικής αντιπροσωπείας, υπουργός Επενδύσεων Χάλιντ αλ Φάλιχ τόνισε ότι υπογράφηκαν συνολικά 47 συμφωνίες και Μνημόνια Κατανόησης σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η κυβερνοασφάλεια και οι αερομεταφορές. Τόνισε ότι μόνον οι σαουδαραβικές επενδύσεις σε ακίνητα και γη στη Συρία εκτιμώνται σε περίπου 2,93 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νωρίτερα στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ σημειώθηκαν εκρήξεις υπό ασαφείς συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 70.

Οι συναντήσεις του Τομ Μπάρακ στο Παρίσι

Το ίδιο 24ωρο στο Παρίσι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Συρία και πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, συνέχισε τις προσπάθειες για «συνεννόηση» ανάμεσα στην κυβέρνηση του τζιχαντιστή «προέδρου» της Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα και την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιδιώκοντας να συναντήσει στο Παρίσι τον Σύριο υπουργό Εξωτερικών Ασαντ αλ Σαϊμπάνι και τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στη συνάντηση θα συζητούσαν «θέματα ασφαλείας που αφορούν τη Νότια Συρία» όπου την περασμένη βδομάδα σκοτώθηκαν πάνω από 1.200 άνθρωποι στη διάρκεια συγκρούσεων Δρούζων, Βεδουίνων και τζιχαντιστών των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας.

Πληροφορίες του Al Arabiya ανέφεραν πως ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων βρισκόταν χτες στο Παρίσι σε μία προσπάθεια να επηρεάσει Ευρωπαίους διπλωμάτες (από Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία) ενόψει της συνάντησης που θα έχουν σήμερα, Παρασκευή, με Ιρανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Προχτές βράδυ ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γαριμπαμπαντί δήλωσε πριν τη συνάντηση Ευρωπαίων και Ιρανών αξιωματούχων (κατά πάσα πιθανότητα) στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ακόμη και με τις ΗΠΑ, όσο «γίνονται σεβαστές κάποιες αρχές».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ