Θυμίζουμε πως στον ιστορικό χώρο του «Κάστρου» της οδού Μπιζανίου, όπου στις 23 - 24 Ιούλη 1944 έπεσαν μαχόμενοι 10 ΕΠΟΝίτες, ο δήμος Καλλιθέας και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) υπέγραψαν την Τρίτη 8 Ιούλη Μνημόνιο Συνεργασίας, με το οποίο παραχωρείται στην ΠΕΑΕΑ, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η διαχείριση για την αξιοποίηση του ανακαινισμένου αυτού χώρου ιστορικής μνήμης και θυσίας.
Οι εκδηλώσεις της Τετάρτης ξεκίνησαν το πρωί με την κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατατέθηκαν από την Ελευθερία Πελέκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ, την Μαρία Τόλη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ, την Αρετή Βακαλοπούλου, εκ μέρους του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και την Πόπη Κούρτη, πρόεδρο και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, αντίστοιχα.
Από το πρωί, το ενδιαφέρον των επισκεπτών στον ιστορικό χώρο ήταν έντονο, αφού άνθρωποι όλων των ηλικιών, όπως γονείς με τα παιδιά τους κατέφθαναν, για να δουν την έκθεση. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα, όπου πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς και οργανωμένες ξεναγήσεις στον χώρο.
Ταυτόχρονα, στο μουσείο γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο παράνομο τυπογραφείο που οργανώθηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ στο υπόγειο της οδού Σκρα 31 στην Καλλιθέα, τυπώνοντας τον «Ριζοσπάστη», την «Ελεύθερη Ελλάδα» και άλλα έντυπα. Οπως ανέφερε ο Φ. Παρρής: «Ο χώρος, αν και επιβαρυμένος, σώζεται έως σήμερα, βάζουμε τον στόχο να αποτελέσει ένα νέο ξεχωριστό μουσείο - αυτό του παράνομου Τύπου της Αντίστασης που είχε ρόλο εμψυχωτή, οργανωτή και καθοδηγητή του αγώνα». Επίσης, τονίστηκε ότι «αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες του αγώνα μέσα στις πόλεις και ειδικά στην Αθήνα, γίνεται ολοφάνερο πως η απελευθέρωση της Ελλάδας είναι έργο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και όλου του λαού με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και φυσικά, έπαιξαν ρόλο οι γενικότερες εξελίξεις όπως η προέλαση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια (...). Βλέποντας την ιστορία της Αντίστασης, τις μεγάλες στιγμές του λαού μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει ένας λαός να αντιστέκεται και να δίνει τα πάντα, όπως σήμερα ο λαός της Παλαιστίνης ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και συνολικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή».
Τέλος, κατέληξε: «Το μουσείο με τη μικρή βιβλιοθήκη και το ψηφιακό απόθεμα που θα δημιουργηθεί μπορεί να αναδείξει πολλά παραδείγματα των καθημερινών ανθρώπων της Καλλιθέας και των γύρω περιοχών. Πυρήνας του ιστορικού υλικού είναι το Αρχείο της ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας, αλλά καλούμε και όποιον διαθέτει σχετικά υλικά να τα προσφέρει για τον εμπλουτισμό του μουσείου, ώστε να γίνουν προσβάσιμα στους ερευνητές και τον καθένα που ενδιαφέρεται».
Στον χαιρετισμό του, ο Χριστόφορος Γιακουμέλος, γγ της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τόνισε ότι «το "Κάστρο" της Μπιζανίου διαφυλάσσει την ιστορική αλήθεια κόντρα στην παραχάραξη του παρελθόντος και της λαϊκής - εργατικής μνήμης, τόσο στη γειτονιά μας, την Καλλιθέα, όσο και αλλού. Το γεγονός ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο καλλιθεάτικος λαός πέτυχαν όχι μόνο τη διάσωση του θυσιαστηρίου αυτού της λευτεριάς αλλά και την πολύπλευρη ανάδειξή του, είναι έμπρακτη παρεμπόδιση των σχεδίων για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας που προωθούν τα αστικά κόμματα μαζί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ... «Σήμερα λοιπόν - και με την παρουσία μας εδώ - κρατούμε ζωντανή αυτήν την απαράμιλλη ιστορία ηρωισμού. Μια ιστορία που συνεχίζει να εμπνέει, να δίνει κουράγιο και να μας κάνει να νιώθουμε ένα μπόι ψηλότεροι κάθε φορά που τη διαβάζουμε. Το "Μπιζάνι" και το κάθε "Μπιζάνι" στο οποίο επαναλαμβάνεται κάθε φορά η μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ, σε κάθε επαναστατικό κίνημα, σε κάθε εποχή, από τα οδοφράγματα της Παρισινής Κομμούνας μέχρι το φρούριο του Μπρεστ στη Σοβιετική Ενωση και τα "Κάστρα" της κατεχόμενης Αθήνας, θα μας θυμίζουν ότι πάντα η ανθρωπότητα θα βρίσκει στην πάλη της κατά της εκμετάλλευσης μια κίνηση που την εξυψώνει, που την κάνει καλύτερη και - εντέλει - πιο ανθρώπινη. Το ορκιζόμαστε στη ματωμένη σημαία του ΕΛΑΣ που στέκεται δίπλα μας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.
Οι οργανωμένες ξεναγήσεις συνεχίστηκαν και χθες Πέμπτη στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης.