Συντονισμένες κινητοποιήσεις, σήμερα, στους νομούς του νησιού, για μέτρα υγείας και ασφάλειας
Από πρόσφατη παρέμβαση για την Υγεία και την Ασφάλεια στο αεροδρόμιο Χανίων |
Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, τρεις εργαζόμενοι στη «βαριά βιομηχανία του Τουρισμού» έχουν πέσει νεκροί στο μεροκάματο. Πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό με τον θάνατο του 30χρονου συντηρητή σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία την ώρα της δουλειάς. Είχαν προηγηθεί ο θάνατος 64 χρόνου μάγειρα σε ξενοδοχείο στην Χερσόνησο Ηρακλείου και του 60χρονου σε ξενοδοχείο στον Αγιο Νικόλαο.
Τα σωματεία καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, η οποία έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα και προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη με το νέο αντεργατικό έκτρωμα των 13 ωρών εργασίας.
«Σε αυτές τις εξαντλητικές συνθήκες έρχεται να προστεθεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τον νέο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 13ωρο» ο οποίος «κουμπώνει "γάντι" με τη διευθέτηση της 11ωρης ξεκούρασης που προβλέπει η νέα τοπική ΣΣΕ και πανηγυρίζουν για την υπογραφή της οι Ξενοδόχοι!», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού «Τάλως» Ν. Λασιθίου.
Τα σωματεία διεκδικούν: Να γίνει άμεσα ο απαραίτητος έλεγχος για τα αίτια του θανάτου των εργαζομένων, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στις επιχειρήσεις σχετικά με την τήρηση μέτρων ασφάλειας και υγείας των συναδέλφων, χορήγηση διαλείμματος, ύπαρξη εξαερισμού, δηλωμένο πρόγραμμα κλπ, άμεση στελέχωση όλων των επιχειρήσεων με Ιατρό Εργασίας και απινιδωτές, να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και να γίνει επαναφορά της Επιθεώρησης Εργασίας ως ελεγκτικού μηχανισμού με αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση μέσων.
-- Στο Ρέθυμνο, η ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας.
-- Στο Ηράκλειο, η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
-- Στα Χανιά, η «Ταξική Ενότητα» στο σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια.
-- Στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων «Τάλως», καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Λασιθίου.
«Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες και οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας μέσα στους χώρους δουλειάς. Ανυπαρξία που σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας στοιχίζει τραγικά στην ασφάλεια, στην υγεία και στη ζωή των εργαζόμενων».
Τα παραπάνω τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου για τον πρόσφατο θάνατο από ηλεκτροπληξία του 30χρονου, που δούλευε ως συντηρητής σε ξενοδοχειακή μονάδα, καταγγέλλοντας ότι είναι «το δεύτερο εργοδοτικό έγκλημα σε λιγότερο από έναν χρόνο στην ίδια ξενοδοχειακή μονάδα».
«Αλήθεια πού ήταν τα αντιηλεκτροπληξιακά μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί η δολοφονία του Παναγιώτη;», είναι το ερώτημα που θέτει το συνδικάτο για τον νεκρό εργάτη, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών.
«Αυτά είναι τα δικά μας "Τέμπη" μέσα στα σύγχρονα κάτεργα της λαμπερής βιομηχανίας του Τουρισμού, της ναυαρχίδας της ελληνικής οικονομίας. Φτάνει πια! Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι το 2025, άνθρωποι ξεκινούν να πάνε στη δουλειά τους για το μεροκάματο και καταλήγουν να το πληρώνουν με τη ζωή τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων: δουλειά μέχρι τα γεράματα, ξεζούμισμα των εργαζομένων, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Αυτή είναι η "τουριστική ανάπτυξη". Οι εργοδότες να συνεχίζουν να βγάζουν δισεκατομμύρια και οι εργαζόμενοι να χάνουν συνεχώς δικαιώματα και να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους», υπογραμμίζει.
Στο μεταξύ, κινητοποίηση στο αεροδρόμιο Χανίων, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφαλείας για τους εργαζόμενους, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.
Η παρέμβαση έγινε λίγες μέρες μετά το νέο εργατικό «ατύχημα», όπου εργαζόμενος στην αποθήκη των προϊόντων duty free του αεροδρομίου, έπεσε από μεγάλο ύψος και τραυματίστηκε σοβαρά.
Το Συνδικάτο κατήγγειλε την έλλειψη μέτρων προστασίας στο αεροδρόμιο, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες απομυζούν αμύθητα κέρδη από τη δουλειά των εργαζομένων στη σεζόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση του τραυματία εργαζόμενου, το ΕΚΑΒ έκανε 45 λεπτά και το ιατρικό προσωπικό κοντά στη μισή ώρα, για να φτάσουν στο σημείο του ατυχήματος!
«Είναι απαράδεκτο εν έτει 2025 σε ένα αεροδρόμιο που εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου, ενώ ταυτόχρονα απασχολεί πάνω από χίλια άτομα τους μήνες της τουριστικής περιόδου, να μην υπάρχει μόνιμο ιατρικό προσωπικό, σταθμός του ΕΚΑΒ που να βρίσκεται στο αεροδρόμιο», σημειώνει το Σωματείο, θυμίζοντας ότι χρόνο με τον χρόνο η Fraport κάνει λόγο για νέα ρεκόρ αφίξεων και κερδών, ενώ η εντατικοποίηση αυξάνεται και οι υποδομές ασφαλείας του αεροδρομίου παραμένουν ανεπαρκείς και απαρχαιωμένες.