Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Εσωτερικών | Μέσα στο κατακαλόκαιρο φέρνει η κυβέρνηση ένα ακόμα νομοθετικό έκτρωμα, με απεργία όποτε κι αν έρθει απαντούν τα σωματεία
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα |
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν συνδικαλιστικοί φορείς από όλους τους χώρους του Δημοσίου, από Υγεία, δήμους και Περιφέρεια, Εκπαίδευση, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. καταγγέλλοντας καταρχήν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει ένα τέτοιο αντιδραστικό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, νομίζοντας ότι έτσι «θα πιάσει στον ύπνο» τους εργαζόμενους.
Εστιάζοντας κυρίως στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τα σωματεία σημειώνουν ότι φέρνει διεύρυνση και αυστηροποίηση των ποινών, ενώ ως πρόσχημα επιστρατεύεται από την κυβέρνηση η «δίωξη των επίορκων». Πραγματικό στόχο έχει να κυνηγήσει και να «φιμώσει» τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που θα τυλίγει εύκολα σε μια «κόλλα χαρτί» όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί, εξαπολύοντας πογκρόμ ενάντια στη συνδικαλιστική δράση.
Μάλιστα, όχι τυχαία το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο γενικευμένης πολεμικής προπαρασκευής, με το κράτος να εντείνει την καταστολή σε βάρος της αγωνιστικής στάσης, ειδικά όταν αυτή αμφισβητεί την εγκληματική στρατηγική της εμπλοκής στο ΝΑΤΟικό σφαγείο. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δίωξη εργαζόμενου από το υπουργείο Πολιτισμού που εναντιώθηκε στην παρουσία ΝΑΤΟικών σε μουσείο στην Αλεξανδρούπολη (βλ. δίπλα), οι παραπομπές σε πειθαρχικά εκπαιδευτικών επειδή εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό ακόμα και σε δραστηριότητες έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία κ.ο.κ.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο. Εκ μέρους της ΔΑΣ, η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Αττικής, κατέθεσε δύο υπομνήματα στον υπουργό.
Το ένα υπόμνημα αναλύει τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου και το άλλο παρουσιάζει μερικές αποκαλυπτικές περιπτώσεις πειθαρχικών διώξεων εργαζομένων, που αποδεικνύουν πως οι διατυπώσεις μιας σειράς πειθαρχικών παραπτωμάτων, όπως «η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας», «η απλή απείθεια», «η κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς», «η παραβίαση της υποχρέωσης εχεμύθειας» κ.λπ. αξιοποιούνται ήδη για διώξεις συνδικαλιστών, απεργών και γενικά υπαλλήλων που διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας, καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, που δημοσιοποιούν τα κακώς κείμενα των υπηρεσιών τους κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός εξετάζοντας αυτές τις περιπτώσεις δεν μπόρεσε να αντικρούσει τη θέση της ΔΑΣ ότι πρόκειται για συνδικαλιστικές διώξεις.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης η Βέτα Πανουτσάκου απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους, ενημερώνοντας για όσα συζητήθηκαν σε αυτή, και ανέφερε ότι ο υπουργός εξέφρασε την κυβερνητική αδιαλλαξία να περάσει το νομοσχέδιο και αν τα καταφέρει και εντός του Ιουλίου. Για αυτό, τόνισε, πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να ενημερωθούν άμεσα, για να βάλουν εμπόδιο στην προώθηση του νομοσχεδίου αλλά και να οργανώσουν τον αγώνα τους, γιατί μόνο αυτός μπορεί να το ακυρώσει στην πράξη.
Σημειώνεται τέλος ότι ύστερα από αίτημα Ομοσπονδιών και εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, που συνεδρίασε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, πήρε απόφαση για κήρυξη απεργίας τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Το υπόμνημα της ΔΑΣ ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναφέρει συνοπτικά:
-- Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική και πολιτική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ενέργειες που συνδέονται με αυτή τη δράση εντάσσονται στα πειθαρχικά παραπτώματα και μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι των πειθαρχικών παραπτωμάτων και ποινών με τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Μετατρέπεται σε πειθαρχικό παράπτωμα κάθε έκφραση διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική.
-- Αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές με στόχο την ενίσχυση του κλίματος φόβου, αυταρχισμού και τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς.
-- Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια και προβλέπεται η αποκλειστική σύνθεσή τους με μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δηλαδή διορισμένους συμβούλους του Δημοσίου, που έχουν αποστολή να υπερασπίζονται το Δημόσιο ως εργοδότη.
Ακόμα απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης της ΝΔ πως το σχέδιο στόχο έχει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς, να «τιμωρηθούν οι επίορκοι», κ.λπ. η ΔΑΣ επισημαίνει ότι σε κάθε μεγάλο κύκλωμα που αποκαλύπτεται, από πίσω κρύβονται οι συνήθεις ύποπτοι: Ανώτατα διευθυντικά και υπηρεσιακά στελέχη που συνδέονται είτε με αυτή είτε με προηγούμενες κυβερνήσεις. Και ότι αν θέλουν να τιμωρήσουν τους επίορκους, μπορούν να αξιοποιήσουν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και επομένως δεν χρειάζεται νέος νόμος γι' αυτά.
Το συμπέρασμα είναι ότι στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο δεν στοχεύει στους επίορκους. Θέλει έναν πειθαρχικό μηχανισμό που θα λειτουργεί ως φόβητρο για όσους τολμούν να αγωνίζονται.
Η ΔΑΣ δηλώνει ότι απορρίπτει το πειθαρχικό δίκαιο που αντιμετωπίζει τη συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα, το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να ασκεί κριτική κ.λπ., ως εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, απαιτεί την απόσυρσή του και τονίζει πως για το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα αποτελεί αιτία πολέμου η προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Χαρακτηριστική επίσης περίπτωση δίωξης εργαζόμενου στο Δημόσιο που δείχνει πώς εννοεί η κυβέρνηση τα «πειθαρχικά παραπτώματα», είναι αυτή της εκπαιδευτικού, προέδρου του ΣΕΠΕ Ζακύνθου Εφης Λάζου.
Η δασκάλα σέρνεται σε πειθαρχική διαδικασία επειδή οργάνωσε θεατρική παράσταση και μάλιστα εκτός σχολικού πλαισίου με τίτλο «Η Αννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης»!
Τη δίωξη καταδικάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», απαιτώντας από το υπουργείο να πάψει κάθε πειθαρχική διαδικασία. Και τονίζει ότι «όταν κυβέρνηση και σύσσωμα τα αστικά κόμματα έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου, όταν παραχωρούν γη και ύδωρ στους μακελάρηδες των λαών, συμμαχούν με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και βάζουν πλάτη στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, κανείς και καμιά δεν πρέπει να σιωπά! Στεκόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσας που με τη δουλειά και την τέχνη της δίδαξε τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ζωής!».
Η ΑΣΕ θυμίζει μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες μέρες αντικαταστάθηκε μάθημα της Γλώσσας Γ' Λυκείου επειδή είχε αναφορές στην «Ιντιφάντα», με το υπουργείο να επιδίδεται σε «κυνήγι μαγισσών». Ενώ μόλις τον περασμένο Οκτώβρη, δασκάλα στον Ταύρο μπήκε στο στόχαστρο επειδή μαθητές δημιούργησαν εικαστικό έργο με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
«Τέτοια είναι η αγωνία τους για την αποκάλυψη της ανίερης συμμαχίας που έχουν συνάψει με Ισραήλ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Τέτοια είναι η αγωνία τους να κρύψουν τα αιματοβαμμένα χέρια τους!», αναφέρει η ΑΣΕ ξεκαθαρίζοντας: «Σε εποχές λογοκρισίας, φίμωσης της φωνής των εκπαιδευτικών και ηθικού φρονηματισμού δεν θα επιστρέψουμε!».
«Είναι ξεκάθαρο πλέον και μέσα από το νομοσχέδιο που ετοιμάζονται να καταθέσουν για το νέο πειθαρχικό πως θέλουν τον δάσκαλο σκυμμένο, υποταγμένο, τρομοκρατημένο! Μόνο έτσι θα μπορέσουν να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή, πολεμική πολιτική τους», τονίζει ακόμα η ΑΣΕ, δηλώνοντας:
«Δεν θα το επιτρέψουμε! Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, οργανωμένα και σε συμπόρευση με το εργατικό, το φοιτητικό, το γονεϊκό κίνημα θα τους χαλάσουμε τα σχέδια!».