Γ. Γκιόκας: Το βασικό αίτημα παραμένει η κατάργηση του απαράδεκτου νόμου περί ευθύνης υπουργών
Απορρίφθηκε στη Βουλή το αίτημα άρσης της ασυλίας βουλευτών της κυβέρνησης, μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος στα Τέμπη, οι οποίοι είχαν μηνυθεί από την Μαρία Καρυστιανού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της εσχάτης προδοσίας.
Κατά τη συζήτηση ο Γιάννης Γκιόκας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, διευκρίνισε ότι οι βουλευτές της ΝΔ εγκαλούνται πολιτικά για τη στάση που κράτησαν στην Προανακριτική για τον Τριαντόπουλο, δηλαδή για το γεγονός ότι παρέκαμψαν υποχρεώσεις που πήγαζαν από το Σύνταγμα, και όχι για μια απλή έκφραση γνώμης ή ψήφου.
Οπως είπε πιο συγκεκριμένα, έχουν τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι έκλεισαν άρον - άρον την Προανακριτική, δεν έκαναν την παραμικρή έρευνα και δεν συμφώνησαν να κληθούν μάρτυρες και να προσκομιστούν έγγραφα, υπενθυμίζοντας ότι όλα αυτά τα έκαναν στο πλαίσιο του συνολικότερου κυβερνητικού σχεδίου συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών. Κάτι που - πρόσθεσε - επιχειρεί να κάνει και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση, αρνούμενη τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Ο Γ. Γκιόκας επεσήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών, με βάση τον οποίο η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον υπουργών εξαρτάται από τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ δίνει και ανακριτικά και δικαστικά καθήκοντα σε μια κοινοβουλευτική Επιτροπή και μάλιστα με όρους κοινοβουλευτικού συσχετισμού, κάτι που σημαίνει ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας καθορίζουν το πλαίσιο και την εξέλιξη της Προανακριτικής.
Υπογράμμισε την αντίθεση του ΚΚΕ σε αυτόν τον νόμο, υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητήσει την πλήρη κατάργησή του κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση το 2019, με το άρθρο 86 όμως, δηλαδή τον συγκεκριμένο νόμο, να διατηρείται, με τη σύμφωνη γνώμη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε ότι το ΚΚΕ ζητάει να αντιμετωπίζονται τα μέλη της κυβέρνησης όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες και να παραπέμπονται πραγματικά, στον φυσικό τους δικαστή, και όχι ενώπιον δικαστηρίων ειδικής σύνθεσης, με ανώτατους δικαστές που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
«Είναι εντελώς διαφορετικό αυτό που υποστηρίζουμε ως ΚΚΕ και εντελώς διαφορετικό αυτό που κουτοπόνηρα έκανε η κυβερνητική πλειοψηφία, που από όλη τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών παρέκαμψε μόνο τη διαδικασία της Προανακριτικής, δηλαδή μόνο εκείνο το στάδιο που της είναι άβολο και μπορεί να την εκθέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίησε δε ότι η συνταγματική αλλαγή που έχει εξαγγείλει η ΝΔ για το άρθρο 86 «θα αφορά απλά και μόνο την παράκαμψη της Προανακριτικής», συνταγματοποιώντας το «μοντέλο Τριαντόπουλου», με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία πάλι να αποφασίζει για τις ποινικές διώξεις.
Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητικές τις συγκρίσεις με ανάλογες περιπτώσεις από την περίοδο των μνημονίων και της Συμφωνίας των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας ότι αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για «απλή τοποθέτηση», αλλά για παράκαμψη συνταγματικής υποχρέωσης.
Τέλος, εξηγώντας λεπτομερώς τον λόγο για τον οποίο το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών», τόνισε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται «με όρους ποινικοποίησης, ποινικού καταλογισμού, και μάλιστα με αδικήματα που διευκολύνουν την κυβέρνηση να το παίζει, από θύτης, θύμα». «Ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι» και αδυνατίζει το βασικό αίτημα: Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, «αυτό το λαϊκό αίτημα που πρέπει να υλοποιηθεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση».
Μακριά από την κοινή ευθύνη των αστικών κομμάτων για τη διατήρηση μέχρι σήμερα του απαράδεκτου νόμου περί ευθύνης υπουργών, που τελικά βρίσκεται στο κέντρο και αυτού του ζητήματος, στάθηκαν οι κοκορομαχίες των άλλων κομμάτων. Η ΝΔ επιχείρησε να το παίξει θύμα, λέγοντας ότι δεν μπορούν να διωχθούν βουλευτές για γνώμη που εξέφρασαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς επίσης ότι «το πόρισμα επικυρώθηκε από την πλειοψηφία των 155, κατά συνέπεια θα έπρεπε και οι 155 να διωχθούν για εσχάτη προδοσία». Για «ερμηνεία κατά το δοκούν» και καταστρατήγηση του Συντάγματος από τους βουλευτές της ΝΔ έκανε λόγο από το ΠΑΣΟΚ ο Δ. Μάντζος, για συνταγματική εκτροπή και fast track διαδικασίες με τις Προανακριτικές για Τριαντόπουλο και Καραμανλή ο Θ. Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.