Πρόσκληση Δένδια στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας να επισκεφτεί την Αθήνα
Στο πλαίσιο αυτό και με τα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ να προβλέπουν την επέκταση της παρουσίας τους μετά την Ερυθρά Θάλασσα και στην περιοχή απ' όπου προβλέπεται να περάσει ο λεγόμενος «ινδικός εμπορικός δρόμος» (IMEC) για τη σύνδεση Ινδίας - ΕΕ, (ανταγωνιστικά στον κινέζικο «δρόμο του μεταξιού»), η φρεγάτα «Ψαρά» βρέθηκε από την Παρασκευή 11/7 έως και την Κυριακή 13/7 στο λιμάνι της Βομβάης, ενώ ο κυβερνήτης της επισκέφτηκε τον Αρχηγό του Επιτελείου του Αρχηγείου Δυτικής Ναυτικής Διοίκησης της Ινδίας, Υποναύαρχο Vidhyadhar Harke, στη Ναυτική βάση στη Βομβάη. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν εκατέρωθεν εθιμοτυπικές επισκέψεις των πληρωμάτων της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» και της ινδικής φρεγάτας INS TEG (F45). Είχε εξάλλου προηγηθεί συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας με τη φρεγάτα «Tarkash» (F-50) του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού, που διεξήχθη στις 10 Ιουλίου στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Βομβάης, με το ΓΕΝ να ανακοινώνει πως κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν γυμνάσια πυρών, επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.
Θυμίζουμε ότι ήδη πέρυσι η Πολεμική Αεροπορία έκανε κοινές ασκήσεις με την Ινδία, ενώ η ευρωενωσιακή αποστολή «Aspides» από την Ερυθρά επέκτεινε την αποστολή της έως τον Ινδικό Ωκεανό, άλλη μια περιοχή όπου μαίνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όπως δείχνει και η πρόσφατη επίθεση ΗΠΑ - Ισραήλ στο Ιράν και η σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν στο Κασμίρ.
Παράλληλα χτες - κι ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωναν την παραπέρα «τροφοδότηση» της φωτιάς του πολέμου στην Ουκρανία με νέα οπλικά συστήματα - ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ, λέγοντας κατόπιν πως «συζητήσαμε για την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ. Στο ανωτέρω πλαίσιο προσκάλεσα τον ομόλογό μου να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα». Πρόσκληση που μόνο τα χειρότερα προμηνύει για το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή και η Πολεμική Αεροπορία έκανε στον εναέριο χώρο νότια της Κρήτης κοινή άσκηση με τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Κατά τη διάρκειά της, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT της FASF, συνοδευόμενο από δύο μαχητικά Rafale, εκτέλεσε αποστολή εναέριου ανεφοδιασμού, επιχειρώντας από κοινού με ελληνικά Rafale της 332 Μοίρας.