Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό που συγκαλεί ο γγ του ΟΗΕ, αύριο 16 και μεθαύριο 17 Ιούλη, μετά από αντίστοιχη συνάντηση που έγινε τον Απρίλη, με στόχο να διερευνηθούν οι συνθήκες για την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Στη Διάσκεψη (την οποία ο Οργανισμός χαρακτηρίζει «άτυπη») έχουν προσκληθεί οι ηγέτες των δύο πλευρών και εκπρόσωποι των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» της Κύπρου - της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Ανοιχτό παρέμενε μέχρι χτες αν θα πάρει μέρος και εκπρόσωπος της ΕΕ, η οποία πρόσφατα διόρισε και ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, τον πρώην επίτροπο αρμόδιο για ζητήματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι η Λευκωσία προσέρχεται στη συνάντηση «με ειλικρινή πολιτική βούληση να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Με εποικοδομητική στάση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες (...) η συνάντηση αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».
Πρόσθεσε πως «δική μας άποψη είναι ότι η παρουσία της ΕΕ θα ήταν ένα πολύ θετικό και πολύ εποικοδομητικό στοιχείο. Είναι άλλωστε γνωστό το πώς μπορούν να συμβάλουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η πρόοδος σε αυτές, με τη διασύνδεση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Εμφάνισε δε ως θετικό δεδομένο για την πορεία των συνομιλιών την ενισχυόμενη συνεργασία Κύπρου - Βρετανίας (επί πρωθυπουργίας Στάρμερ, μόλις σε ένα 10μηνο έχουν γίνει τρεις συναντήσεις του με τον Κύπριο Πρόεδρο), κρύβοντας βέβαια ότι αυτή αφορά τα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, στα οποία οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο.
Ακόμα, ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε ωφέλιμο στοιχείο για τον διάλογο στο Κυπριακό τη «δυναμική, ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες του γγ των ΗΕ», αλλά και το ότι «η Τουρκία ιεραρχεί πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τις ευρωτουρκικές σχέσεις», αναφερόμενος στο πώς αλληλεπιδρά το ευρύτερο παζάρι μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών με την ένταση των διεργασιών γύρω από τους όρους διχοτόμησης του νησιού και γενικά τη βαθύτερη εμπλοκή του σε ενεργειακά και στρατιωτικά σχέδια που αναμετρούνται με τα αντίπαλα, Κίνας και Ρωσίας.