Πέμπτη 19 Ιούνη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νέες σφαγές στα κέντρα διανομής τροφίμων

Σε σφαγείο μετατρέπουν οι ισραηλινές δυνάμεις εισβολής τα κέντρα διανομής τροφίμων στη Νότια Γάζα προκαλώντας την περασμένη Τρίτη τον θάνατο τουλάχιστον 70 πεινασμένων Παλαιστινίων που προσπάθησαν να προμηθευτούν λίγα τρόφιμα από την αμερικανική οργάνωση Gaza Humanitarian Foundation (GHF) που καμώνεται την «οργάνωση αρωγής». Στην πραγματικότητα είναι συνένοχος στις παγίδες θανάτου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera», 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν σε κέντρο διανομής στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, όπου εδώ και μερικές μέρες ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις εκτοπίζοντας συνεχώς εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Αλλοι 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τρίτη στη διάρκεια βομβαρδισμών σε άλλες περιοχές της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Αμυνας στη Γάζα, Μαχμούντ Μπασάλ, μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε πως οι επιθέσεις έγιναν από drone του ισραηλινού στρατού, που άρχισαν να πυροβολούν εν ψυχρώ σε πλήθη αμάχων και λίγα λεπτά μετά συμμετείχαν στις σφαγές και άρματα μάχης που άρχισαν να ρίχνουν όλμους κατά αμάχων.

Χτες επανελήφθησαν παρόμοιες θηριωδίες στα κέντρα διανομής τροφίμων, με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA να μετρά τουλάχιστον 34 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινά πυρά εντός και πέριξ των κέντρων διανομής τροφίμων.

Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε τη νέα σφαγή αμάχων χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη». Τόνισε πως από τις 27 Μαΐου που ξεκίνησαν οι διανομές τροφίμων της GHF έχουν σκοτωθεί στα κέντρα διανομής πάνω από 338 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 2.800 άλλοι.

Την Τρίτη ο Ρικ Πίπερκορν, που είναι εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γάζα, έκανε έκκληση να επιτραπεί η μεταφορά καυσίμων γιατί τελειώνουν τα αποθέματα των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση νοσοκομειακών πηγών στη Γάζα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή του πολέμου έφθασε πλέον τους 55.637 και των τραυματιών τους 129.880. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τουλάχιστον 144 νεκροί και πάνω από 560 τραυματίες.

Επιθέσεις και στη Δυτική Οχθη

Πλάι στο καθημερινό αιματοκύλισμα της Γάζας, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντείνουν τις εισβολές σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Χτες Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν έναν 22χρονο Παλαιστίνιο στη διάρκεια εφόδου στο σπίτι του στη Βηθλεέμ και τραυμάτισαν και συνέλαβαν άλλο έναν 20χρονο.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Επιτροπής Λαϊκών Υπηρεσιών στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα (ανατολικά της Ναμπλούς) ανακοίνωσε ότι οι κατοχικές δυνάμεις ανάγκασαν 14 οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για 48 ώρες μετατρέποντάς τα σε στρατώνες και σε κέντρα ανάκρισης.

Τέλος από το βράδυ της Τρίτης έως χτες το πρωί οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν σε μπαράζ συλλήψεων αιχμαλωτίζοντας πάνω από 60 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ