Τρίτη 17 Ιούνη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
Μεγάλη διαδήλωση για να μην ξεχαστεί τίποτα από το έγκλημα και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Κάλεσμα να δυναμώσουν η αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δράση των λαών και η αλληλεγγύη μεταξύ τους!

Με μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, πορεία στους δρόμους της και συναυλία στο λιμάνι, συνδικάτα της Μεσσηνίας και νομών της Πελοποννήσου, όπως και της Αττικής, απαίτησαν το απόγευμα του Σαββάτου να μην ξεχαστεί τίποτα από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου πριν από δύο χρόνια, με τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους δεκάδες γυναίκες και μικρά παιδιά.

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Επίσης, η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα.

Χιλιάδες εργαζομένων και λαϊκού κόσμου διαδήλωσαν για να πληρώσουν ποινικά και πολιτικά όλοι οι υπεύθυνοι, να μην συγκαλυφθεί τίποτα από το έγκλημα που σημειώθηκε, με πάνω από 600 ανθρώπους νεκρούς.

Η πόλη της Καλαμάτας από το πρωί βρέθηκε «στο πόδι», με τα κλιμάκια συνδικαλιστών να περιοδεύουν σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, καλώντας στην κινητοποίηση, στολίζοντας με γιγαντοπανό το υπό ανακατασκευή κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά και το λιμάνι.

Καμιά συμμετοχή - καμία εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό

Η συμμετοχή, ο λαός και η νεολαία που έδωσε το «παρών», έστειλαν επιπλέον μήνυμα ενάντια στην πολεμική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, με τη στήριξη των συμμάχων του ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης κατά του Ιράν, απαιτώντας απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να μείνει μακριά η χώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που γεννά εξαθλίωση, φτώχεια, προσφυγιά και μετανάστευση.


Με πολλές παλαιστινιακές σημαίες και συνθήματα, εκφράστηκε επίσης αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται από το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ.

«Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», ακούστηκε από χιλιάδες στόματα στο κέντρο και τους δρόμους της πόλης, μαζί με την απαίτηση για «καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί». Ηταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά, καλώντας παράλληλα τον λαό της πόλης και σε όλη τη χώρα να δράσει ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που σπέρνουν τον όλεθρο για τους λαούς.

«Τάφοι υγροί, θάλασσες νεκρών, κράτη και κεφάλαιο φονιάδες των λαών», ακούστηκε επίσης δυνατά, μαζί με το «κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, αυτό είναι το σύστημα της φτώχειας των κερδών», δείχνοντας και την αιτία για τα δεινά των εργαζομένων, των λαών, της νεολαίας τους σήμερα, αλλά και το προς τα πού πρέπει να στρέψουν την πάλη τους.

Εγκλημα με τον ίδιο ένοχο, το σύστημα του κέρδους

Ανέδειξαν, επίσης, ότι και το έγκλημα στην Πύλο συνδέεται με το ίδιο «νήμα» με τα Τέμπη, τη Μάνδρα, το Μάτι κ.α., με τα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, δηλαδή το σύστημα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, της πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ που τα στηρίζει, στα χνάρια των προηγούμενων των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.


Αυτά σημειώθηκαν στον χαιρετισμό που απηύθυνε η Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, μιλώντας στη συγκέντρωση, τονίζοντας ότι «δύο χρόνια μετά, καμία ευθύνη δεν έχει αποδοθεί, κανένας ένοχος δεν έχει τιμωρηθεί, παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως για τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις του Λιμενικού και της Frontex που οδήγησαν σε έναν υγρό τάφο εκατοντάδες ανθρώπους, γυναίκες, ανυπεράσπιστα παιδιά».

Ανέδειξε το σιωπητήριο που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και ξεκαθάρισε ότι μόνη εγγύηση για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, για να πληρώσουν οι ένοχοι, είναι η άνοδος της λαϊκής πάλης.

Μήνυμα σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας, σημείωσε ότι η συγκέντρωση τιμά τον τόπο και την ιστορία του και επεσήμανε ότι το μήνυμα στέλνεται από τη μαζική συμμετοχή «στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα ευρωπαϊκά σαλόνια των Βρυξελλών, στους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ. Σε όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα που στηρίζουν και υλοποιούν την αιτία του κακού: Αυτού που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά και θάνατο. Και η αιτία είναι τα κέρδη των λίγων».

Αποτελέσματα της πολιτικής που βάζει στο επίκεντρο το κέρδος

Σημείωσε ότι ο πλανήτης γνώρισε το 2024 τον υψηλότερο αριθμό πολεμικών συγκρούσεων από το 1946, από τις οποίες κάθε χρόνο πεθαίνουν 130.000 άνθρωποι, με αμέτρητο αριθμό από όλες τις άλλες αιτίες, πείνα, ασθένειες, ατυχήματα κ.ά., προσθέτοντας:

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα αυτής της βάρβαρης καπιταλιστικής πολιτικής, που στο επίκεντρό της δεν βάζει τον άνθρωπο, αλλά την τσέπη του. Τα λεφτά του, την παρουσία του, το σπίτι του, τους κόπους μιας ζωής. Γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι τα κέρδη.

Πλέον τα εγκλήματά σας έχουν αγγίξει τους πάντες. Πλέον τα εγκλήματά σας έγιναν τόσα πολλά, που δεν μπορείτε να τα καλύψετε, δεν μπορείτε και δεν προλαβαίνετε να τα μπαζώσετε.

Ολος ο πλανήτης γνωρίζει σήμερα τη μεγαλύτερη φτώχεια, τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, τη μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Ομως την ίδια στιγμή οι δισεκατομμυριούχοι έχουν αυξηθεί μαζί με τα κέρδη τους. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ασκούν οι ίδιοι απευθείας την εξουσία».

Και ειδικά για τα γεγονότα πριν από δύο χρόνια καυτηρίασε: «Η ελληνική κυβέρνηση, στις 14 Ιουνίου 2023, σκότωσε 600 ανθρώπους βυθίζοντάς τους στα νερά της Μεσσηνίας. Κυβερνήσεις - ΕΕ μαζί με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την Frontex έχουν κάνει τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οσοι σώζονται από τους πνιγμούς της Μεσογείου, τους θέλουνε ζωντανούς σύγχρονους σκλάβους. Είτε εγκλωβισμένους στα σύγχρονα Νταχάου με απάνθρωπες συνθήκες. Είτε σκυφτούς και φοβισμένους στις κάθε Μανωλάδες. Είτε αναλώσιμα υλικά σε εργοτάξια και γιαπιά. Είτε να τους τουφεκάνε όπως αυτές τις ημέρες στη Μέκκα του καπιταλισμού, στο Λος Αντζελες της Αμερικής.

Αυτό που έγινε στις 14 Ιούνη 2023, στα νερά της Μεσσηνίας, είναι μεγάλη ντροπή για την ιστορία και την παράδοση του νομού μας. Γιατί αν εκείνη τη στιγμή, σε εκείνο το σημείο ήταν απλοί Μεσσήνιοι ψαράδες, απλοί πολίτες, μεροκαματιάρηδες, θα έβρισκαν τρόπο να τους σώσουν. Γιατί στον τόπο μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, παραμένει δυνατό το αίσθημα της ανθρωπιάς, το φιλότιμο, η αλληλεγγύη».

Μίλησε για την αλληλεγγύη που έδειξε από την πρώτη στιγμή ο λαός της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο: «Αλήθεια, αν ήταν κάνα κότερο με μεγιστάνες, που σουλατσάρουν στον Μεσσηνιακό Κόλπο, την ίδια αντιμετώπιση θα είχαν από το κράτος;

Αυτή η αγωνιστική μας στάση είναι που ανέδειξε τις τεράστιες διαστάσεις του εγκλήματος, που πίεσε να μην περάσει η συγκάλυψη που μεθοδεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Που έναν χρόνο μετά, και παρά τον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών έξω από τα Δικαστήρια, σπάσαμε τη συγκάλυψη, αναδεικνύοντας τους πραγματικούς ενόχους».

Μπροστά και στα «σύννεφα» του πολέμου που πυκνώνουν στη Μέση Ανατολή, κάλεσε σε αποφασιστική παρέμβαση, σε ένταση της αλληλεγγύης στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό, σε παύση κάθε συνεργασίας της Ελλάδας με το κράτος - σφαγέα Ισραήλ, έξω από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καταγγέλλοντας την ξεδιάντροπη στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.

«Είμαστε εδώ γιατί κάτι αλλάζει»

Μίλησε και για τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην καθημερινή ζωή και κατέληξε:

«Υπάρχουν κατακτήσεις, σημαντικά αποτελέσματα από αγώνες που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, κατακτήσεις και αγώνες που δεν υπήρχαν σε τέτοια συχνότητα τα προηγούμενα χρόνια. (...)

Εάν δεν υπήρχε ελπίδα και προοπτική δεν θα είχε γίνει το σημερινό συλλαλητήριο, δεν θα είχε γίνει στις 28 Φλεβάρη αυτή η οργή που μετατράπηκε σε λαοθάλασσα, που μετατράπηκε σε δύναμη.

Είμαστε εδώ γιατί κάτι αλλάζει.

Είμαστε εδώ γιατί έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στη δύναμή μας, είμαστε εδώ γιατί δεν δεχόμαστε να μένουμε άπραγοι σε κάθε έγκλημα, είμαστε εδώ γιατί θέλουμε μία άλλη κοινωνία. Να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που ο καθένας ονειρεύεται και αξίζει.

Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε ειρήνη, είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να αποδίδονται ευθύνες σε κάθε έγκλημα και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη, να γυρίσουν πίσω όλες οι ελληνικές αποστολές, όλα τα στρατιωτικά μέσα.

Είμαστε εδώ γιατί είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Είμαστε εδώ γιατί είμαστε και θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι».

Εκ μέρους του ΝΤ Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Γαλλιώτος.

Παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση για τα δύο χρόνια από το έγκλημα στην Πύλο πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου και στη Θεσσαλονίκη, με εργατικά σωματεία να οργανώνουν εξόρμηση στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ