Τρίτη 17 Ιούνη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο

RIZOSPASTIS

Κάθε όριο έχει ξεπεράσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ, καθώς 11 μήνες μετά τις ομαδικές απολύσεις δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αφήνουν δεκάδες απολυμένους εκτός προγραμμάτων απασχόλησης και διασφάλισης εισοδήματος.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και τον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζει για μία ακόμα φορά το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας με επιστολή του στο υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι ήδη φτάνει στη λήξη του και το επίδομα ανεργίας και είναι δεκάδες οι απολυμένοι που παραμένουν εκτός προγράμματος απασχόλησης.

«Η στάση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη επί της αρχής. Με πρόσχημα την "ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη" και για τη "νομιμοποίηση" των απολύσεων των εργαζομένων της, υπήρξε πλειάδα δεσμεύσεων από την κυβέρνηση, του τύπου "έχουμε εξασφαλίσει το σύνολο των εργαζομένων και βιώσιμη λύση για τη ΛΑΡΚΟ". Μάλιστα, σε μία νύχτα δημοσιεύτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση και στη συνέχεια, επίσης σε μία νύχτα, συζητήθηκε και ψηφίστηκε σχετική τροπολογία», θυμίζει το Σωματείο στην επιστολή του και προσθέτει:

«11 μήνες μετά, και κάτω από τη λήξη και του επιδόματος ανεργίας, επιβεβαιώνεται και πάλι ο σοφός λαός μας: "Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο". Η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη ναυάγησε. Από τη ματαίωση της διαδικασίας και μετά, "μην τον είδατε τον Παναή". Η "βιώσιμη λύση" μετατράπηκε σε πλιάτσικο. Εδώ και 11 μήνες με ευθύνη σας είναι σε εκκρεμότητα νομοτεχνικές ρυθμίσεις που θα απεγκλωβίσουν εκατοντάδες απολυμένους από την ανεργία. Οι απολυμένοι εδώ και 11 μήνες είναι σε αναμονή δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ. Γι' αυτήν την ΚΥΑ, σε σχετικές κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις ο υφυπουργός Εργασίας κ. Καραγκούνης δύο φορές από τα έδρανα της Βουλής έχει απαντήσει ότι έχει ολοκληρωθεί. Ομως μέχρι και σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί. Ο εμπαιγμός ξεπέρασε κάθε όριο».

Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή δεν έχει δοθεί ακόμα λύση στο ζήτημα της άρνησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να καλύψει τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών των απολυμένων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα απασχόλησης, όπως προβλέπεται στους όρους του προγράμματος, με το Σωματείο και τους απολυμένους να διεκδικούν: «Δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ άμεσα. Καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος για την κάλυψη του εισοδήματος, που με δική σας ευθύνη είμαστε άνεργοι. Καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος για την κάλυψη εισοδήματος, αφού με ευθύνη της κυβέρνησης δεν εφαρμόζονται οι σχετικές απαλλαγές στην παρακράτηση ΦΜΥ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτάνει πια ο εμπαιγμός, συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωση! (29/3/2025)
Διεκδικούν την εξασφάλιση του εισοδήματος όλων των απολυμένων (24/12/2024)
Εφερε αποτέλεσμα η πίεση εργαζομένων και σωματείων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση (13/12/2024)
Αύριο η παρέμβαση στα υπουργεία για να σταματήσει η κοροϊδία (19/9/2024)
Ο μεγάλος αγώνας συνεχίζεται, επόμενος σταθμός το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (4/9/2024)
Η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα το επίδομα... και κατηγορεί το Εργατικό Κέντρο! (8/5/2019)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ