Σάββατο 31 Μάη 2025 - Κυριακή 1 Ιούνη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η Ρωσία κατηγορεί τη Σερβία για «πισώπλατη μαχαιριά»

Για εξαγωγές όπλων στο Κίεβο

Από παλιότερη συνάντηση των Προέδρων Σερβίας και Ρωσίας

2019 The Associated Press. All

Από παλιότερη συνάντηση των Προέδρων Σερβίας και Ρωσίας
Η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) κατήγγειλε σερβικές στρατιωτικές βιομηχανίες για «μαχαιριά πίσω από την πλάτη», καθώς αυτές «σε αντίθεση με την "ουδετερότητα" που έχει δηλώσει το επίσημο Βελιγράδι, συνεχίζουν να προμηθεύουν πυρομαχικά στο Κίεβο».

Η εν λόγω «ουδετερότητα» της σερβικής κυβέρνησης πατάει σε «δύο βάρκες» στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, καθώς επιχειρεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα της σερβικής αστικής τάξης, με τις «παραδοσιακές» σχέσεις της με τη Ρωσία αλλά και με τη φιλοδοξία της για ένταξη στην ΕΕ.

Αναφερόμενη στις εταιρείες Yugoimport SDPR, Zenitprom, Krusik, Sofag, Reyer DTI, Sloboda και Prvi Partizan, η SVR υποστήριξε ότι χρησιμοποιούν «πλαστά πιστοποιητικά», αποκρύπτοντας τον τελικό παραλήπτη για να μεταφέρουν στην Ουκρανία πυρομαχικά μέσω τρίτων ΝΑΤΟικών χωρών, όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, με εμπλοκή και ορισμένων αφρικανικών κρατών.

Η ρωσική Υπηρεσία έκανε λόγο για πρόσφατη παράδοση περίπου 100.000 οβίδων και ενός εκατομμυρίου φυσιγγιών αυτόματων όπλων που στάλθηκαν στο Κίεβο από τη Σερβία.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε ότι όλες οι συμβάσεις με ασαφή τελικό αποδέκτη θα ελεγχθούν και θα μπλοκάρει συμφωνίες εάν υπάρχει πιθανότητα αποστολής σέρβικων πυρομαχικών στο Κίεβο. Τόνισε ότι πρόσφατα συζήτησε το θέμα με τον Βλ. Πούτιν και ότι συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να σχηματίσουν «μια ομάδα εργασίας».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι 25.000 άνθρωποι εργάζονται στο σερβικό στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα και τα εργοστάσια πρέπει να λειτουργούν, ενώ διερωτήθηκε «πού μπορούμε να εξάγουμε όπλα αν δεν μπορούμε να τα στείλουμε στην Αφρική, την ΕΕ και τις ΗΠΑ;».

Στην Ουάσιγκτον ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας

Επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο είχε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Τ. Μουτσούνσκι, την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η συνάντηση «υπογράμμισε την ισχυρή σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Μακεδονία και υπογράμμισε τα αμοιβαία συμφέροντα για την περιφερειακή σταθερότητα, την οικονομική συνεργασία και το ΝΑΤΟ». Ακόμα, ότι «διερεύνησαν ευκαιρίες για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας, περιλαμβανομένου του εμπορίου και των επενδύσεων», ενώ ο Ρούμπιο δεν παρέλειψε να τονίσει «την ανάγκη για τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να στηρίξουν και να πετύχουν το 5% στις αμυντικές δαπάνες».

Από τη μεριά του, ο Μουτσούνσκι εκτίμησε ότι η συνάντηση επιβεβαίωσε τη διμερή συνεργασία και τη δέσμευση της κυβέρνησης «για την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου με τις ΗΠΑ» και «για να θεσμοθετηθεί η στρατηγική εταιρική σχέση». Τόνισε δε τη «βούληση για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων και αύξηση των αμερικανικών εταιρειών στη χώρα μας».

Στο μεταξύ, η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας κύρωσε συμφωνία συνεργασίας με τη Βρετανία για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, με ύψος έως 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μίτσκοσκι, το επιτόκιο των δανείων που θα ληφθούν για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων θα κυμαίνεται γύρω στο 4,5%, ενώ είπε ότι θα αξιοποιηθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ της Βρετανίας.

Τα επενδυτικά σχέδια στα οποία τα Σκόπια θα δώσουν προτεραιότητα αφορούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές, την Υγεία, την Ενέργεια, το περιβάλλον. Σε αυτά περιλαμβάνεται η ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Ταμπάνοβτσε (στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας με τη Σερβία) - Γευγελή (στα σύνορα με την Ελλάδα), με εκτιμώμενο κόστος 2 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απανωτές αφίξεις ξένων διπλωματών στο Βελιγράδι (2024-05-15 00:00:00.0)
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (2023-12-28 00:00:00.0)
Επαφές Βούτσιτς με πρέσβεις Κίνας - Ρωσίας (2023-07-14 00:00:00.0)
Νέες παρεμβάσεις για «αποκλιμάκωση» από ΗΠΑ και ΕΕ (2023-06-28 00:00:00.0)
Νέα «παράταση» στα παζάρια, με παρέμβαση των ΗΠΑ (2022-11-23 00:00:00.0)
Συνάντηση Προέδρου Βούτσιτς με Αμερικανούς στρατηγούς (2017-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ