Τετάρτη 21 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με μαζικό συλλαλητήριο στο Συκούριο απαίτησαν δίκαιες αποζημιώσεις

Με εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα οι αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού Λάρισας βρέθηκαν την Παρασκευή 16/5 στην είσοδο του Συκουρίου, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μία ακόμα φορά τους αφήνει χωρίς αποζημιώσεις, αφού τους πετάει έξω από τις οικονομικές ενισχύσεις και συγκεκριμένα από το Μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή από το πακέτο ενισχύσεων που πρόκειται να δοθούν σε αγρότες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε παρά την έντονη βροχόπτωση, συμμετείχαν μαζικά αμυγδαλοπαραγωγοί από τους δήμους Τεμπών, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Αγιάς, υλοποιώντας τις αγωνιστικές αποφάσεις που πάρθηκαν σε συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων στις περιοχές τους τις προηγούμενες μέρες. Μάλιστα, τα τρακτέρ παρέμειναν στο σημείο όπου έγινε το συλλαλητήριο μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

«Αφήνουν εκτός όλες τις ποικιλίες αμυγδάλου (με εξαίρεση την ποικιλία φυρανιά, που θα αποζημιωθεί) από το Μέτρο ΠΑΑ-23 για την αποζημίωση σε ζημιές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα για το 2023 - 2024. Ολες οι ποικιλίες αμυγδάλου έχουν υποστεί ζημιές και οι παραγωγοί πρέπει να πληρωθούν», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι αμυγδαλοπαραγωγοί, καταγγέλλοντας αυτήν την εξέλιξη.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι αφορμή για την κινητοποίηση «στάθηκαν οι άδικες συνολικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2023, οι απλήρωτες αποζημιώσεις από τον "Daniel", η απώλεια χαμένου εισοδήματος τα τελευταία τρία χρόνια, η μη ενσωμάτωση, πέραν της ποικιλίας φυρανιάς, όλων των υπόλοιπων ποικιλιών στο "Μέτρο 23" και οι άμεσες προκαταβολές που ποτέ δεν μπήκαν για τον παγετό του 2025».

Οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υποχωρήσουν από τον αγώνα και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους αν αυτά δεν ικανοποιηθούν, και ότι δεν θα αρκεστούν στα «ψίχουλα» και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σάκης Κατής, γραμματέας του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, «απαιτούμε να πληρωθούν όλες οι ποικιλίες αμυγδάλου και όχι μόνο η φυρανιά. Ολοι οι συνάδελφοι παράγουν προϊόντα και ζουν τις οικογένειές τους. Να πάρουν τα 800 δισ. που χρησιμοποιούν για την πολεμική βιομηχανία και να δώσουν στον λαό να αναπνεύσει, να παράξει. Εμείς αγωνιζόμαστε για να τρώει ψωμί ο λαός, και αυτοί δίνουν λεφτά για να σκοτώνονται οι λαοί. Δεν κάνουμε πίσω. Θα αγωνιστούμε για να δικαιωθούμε».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ