Στην Ιθάκη, για πολλοστή φορά οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που αφορά την υγεία των παιδιών τους από την έλλειψη παιδιάτρου στο ΚΥ Ιθάκης, και το θέμα φέρνει με Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή.
Με βάση καταγγελίες γονέων της Ιθάκης, αλλά και φορέων του νησιού, γιατρός αυτής της ειδικότητας στο ΚΥ απουσιάζει για ένα χρονικό διάστημα 5 μηνών, μετά τη μετάθεση του παιδιάτρου που υπηρετούσε στο νησί. Δηλαδή, με βάση αυτή την κατάσταση, ένα παιδί που θα ασθενήσει θα πρέπει να ταξιδέψει στην Κεφαλονιά αν υπάρχει συγκοινωνία ακτοπλοϊκή, αφού τα δρομολόγια είναι τέτοια που δεν μπορούν να καλύψουν έκτακτες περιπτώσεις ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, θα χρειαστεί τουλάχιστον 8 ώρες για να μεταβεί και να εξεταστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και να επιστρέψει σπίτι του.
«Αποτέλεσμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής της υποστελέχωσης στις δημόσιες μονάδες Υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός στην Ιθάκη, την τόσο διαφημισμένη τουριστικά, στην Ιθάκη της ανάπτυξης, τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους», σημειώνεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ.
Και αναδεικνύεται ότι η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής ή αγροτικούς (αν και όποτε υπάρχουν κι αυτοί), που είναι συνήθης πρακτική, «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών. Η παρουσία ιδιώτη παιδιάτρου στο νησί 2 φορές τη βδομάδα δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο περιπτώσεις που χρειάζονται ειδικευμένη διάγνωση».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ιθάκη εκτός από νεογνά και βρέφη 0 έως 4 χρονών, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία - δημοτικά), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (γυμνάσια - λύκεια) φοιτούν περίπου 200 παιδιά. Ενώ τους θερινούς μήνες ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάζεται.
«Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την "κορυφή του παγόβουνου", από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια Υγεία στο νησί, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, το "εμπάργκο" στις προσλήψεις, τις ελλείψεις σε ειδικότητες ιατρικού και παραϊατρικού αλλά και διοικητικού προσωπικού, τις αυξημένες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα - εξετάσεις, τα προβλήματα υποδομών του ΚΥ κ.λπ. Πολιτικές που εφάρμοσαν κατά τον ίδιο τρόπο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σημειώνεται στην Ερώτηση.
Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για: