2025 The Associated Press. All |
Από τους βομβαρδισμούς στην πακιστανική επαρχία Πουντζάμπ |
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «κατέρριψε μέχρι τώρα 25 drones ισραηλινής κατασκευής», που έστειλε η Ινδία στο έδαφός του, σε πάνω από τουλάχιστον εννέα πόλεις, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα φιλοξενούν στρατώνες και φρουρές, όπως το Ραβαλπίντι, μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας που βρίσκεται πολύ κοντά στη μεθόριο. Επισης, ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Ισχάκ Νταρ, ανακοίνωσε ότι για την προχτεσινή κατάρριψη - σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ - πέντε ινδικών μαχητικών αεροπλάνων χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη κινεζικής κατασκευής (J-10) αλλά και ότι σε αυτά που καταρρίφθηκαν περιλαμβανόταν και ένα γαλλικής κατασκευής «Rafale» που φέρεται μάλιστα να είναι το πρώτο του είδους του που καταρρίπτεται σε μάχη. Μάλιστα ο Νταρ είπε ότι μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, «μια ολόκληρη κινεζική ομάδα» βρισκόταν στο υπουργείο για να ενημερωθεί τι είχε συμβεί.
Σημειωτέον ότι η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του Πακιστάν, με τα κινεζικά όπλα να αποτελούν το 81% των εισαγωγών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (CIPRI).
Από τη μεριά της, η Ινδία δήλωσε ότι «εξουδετέρωσε» πακιστανικά αντιαεροπορικά συστήματα στη Λαχόρη (βόρειο Πακιστάν) σε αντίποινα για επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και πυραύλους με στόχο τη δική της επικράτεια, επιβεβαιώνοντας και ότι χτες το πρωί «οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν στο στόχαστρο ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα σε πολλές τοποθεσίες στο Πακιστάν», συνέχισε το υπουργείο Αμυνας.
Ενδεικτικές είναι και οι οδηγίες που εξέδωσε το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Λαχόρη, καλώντας το προσωπικό του να προστατευθεί επί τόπου εν μέσω πληροφοριών για εκρήξεις drones, καταρρίψεις drones και πιθανές παραβιάσεις του πακιστανικού εναέριου χώρου.
Στο Νέο Δελχί, ο Ινδός ΥΠΕΞ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ υποδεχόμενος τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί, είπε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε μια νέα κλιμάκωση (...) Ομως, αν δεχθούμε επίθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα απαντήσουμε πολύ σθεναρά».
«Ελπίζουμε πως οι δύο πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφύγουν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε φτάνοντας στην Ινδία ο Αραγτσί, που στις αρχές της βδομάδας είχε βρεθεί και στο Ισλαμαμπάντ καθώς το Ιράν έχει προτείνει να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε χτες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ο Ρούμπιο στη συνομιλία που είχε με τον Ινδό ΥΠΕΞ Σουμπραμανιάμ Τζαϊσάνκαρ τόνισε την ανάγκη για «άμεση αποκλιμάκωση» της κρίσης αλλά και επιβεβαίωσε στον ομόλογό του τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με το Νέο Δελχί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Στη δε συνομιλία του με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σαχμπάζ Σαρίφ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη θλίψη του για τους θανάτους αμάχων στις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο κρατών αλλά και προέτρεψε το Πακιστάν να διακόψει «κάθε υποστήριξη προς τρομοκρατικές ομάδες».