2024 The Associated Press. All |
Από πρόσφατους βομβαρδισμούς σε καταυλισμό και σε σχολείο στην Πόλη της Γάζας |
«Ολοι στη Γάζα σήμερα πεινούν. Ο κόσμος πρέπει να δράσει άμεσα για να σώσει τους ανθρώπους εδώ! Οσες κουζίνες απέμειναν κλείνουν σύντομα. Η καταστροφή της πείνας είναι απερίγραπτη. Οι άνθρωποι εδώ χάνουν τη μοναδική πηγή σίτισης», ανέφερε ο Αμτζάντ Αλ Σάουα, διευθυντής του Παλαιστινιακού Δικτύου ΜΚΟ (PNGO) στη Γάζα.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Αποστολών του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι (σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός) στερούνται βασικά τρόφιμα.
Το ίδιο διάστημα το Ισραήλ εντείνει τα εγκλήματα πολέμου, συνεχίζοντας να χτυπά καταυλισμούς αμάχων και να σκοτώνει δεκάδες γυναικόπαιδα καθημερινά. Μία από τις πιο φονικές μέρες των τελευταίων βδομάδων ήταν η προχθεσινή, όπου αναφέρθηκαν τουλάχιστον 106 νεκροί και 367 τραυματίες. Από τις πιο φονικές ήταν οι επιδρομές σε σχολείο και λαϊκές αγορές στην Πόλη της Γάζας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, καθώς βομβαρδίστηκαν εις διπλούν.
Αργότερα χθες το βράδυ, στο νότιο τμήμα της Γάζας, στη Ράφα, καταγράφηκαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Χαμάς, που όπως φαίνεται παραμένουν αξιόμαχοι μετά από 20 μήνες πολέμου.
Ο νεότερος απολογισμός θυμάτων που έδωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε 52.760 νεκρούς και τουλάχιστον 119.264 τραυματίες. Από τις 18 Μάρτη που ξανάρχισε ο πόλεμος (με ευθύνη του Ισραήλ) έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.651 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 7.223.
Με τον πόλεμο να εισέρχεται στον 20ό μήνα, αραβικές χώρες φάνηκε χθες να εντείνουν τις πιέσεις σε ανώτερα στελέχη της Χαμάς προκειμένου να κλείσουν νέα συμφωνία με το Ισραήλ, ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή του νέου σχεδίου κλιμάκωσης του πολέμου και κατοχής της Γάζας, «Αρματα του Γεδεών», που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το ίδιο διάστημα η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» κατέγραφε τη δυσφορία της κυβέρνησης Τραμπ για την άκαμπτη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, λόγω της άρνησής της να προχωρήσει σε κάποια συμβιβαστική συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι και να σταματήσει ο πόλεμος.
Χωρίς να κατονομάζεται ο Αμερικανός αξιωματούχος που συναντήθηκε με οικογένειες ομήρων στην αρχή της βδομάδας, φέρεται να προειδοποίησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι θα πληρώσει «πιο βαρύ τίμημα» αν συνεχίσει να αντιστέκεται σε διαπραγμάτευση για συμφωνία εκεχειρίας: «Η εκεχειρία με τους Χούθι ήταν μόνο το πρελούδιο. Αν το Ισραήλ δεν έρθει στα συγκαλά του, τότε ακόμα και η Συμφωνία της Χιλιετίας θα συμβεί χωρίς αυτό». Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ουάσιγκτον προτίμησε να εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εξασφαλίσει έστω μια σύντομη στάση του Τραμπ στο Ισραήλ κατά την ολοκλήρωση της περιοδείας του σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ από 13 μέχρι 16 Μάη.
Την ίδια ώρα εντείνεται καθημερινά η στρατιωτική πυγμή του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και στη Δυτική Οχθη. Χθες Ισραηλινοί στρατιώτες έβαλαν λουκέτο σε έξι σχολεία της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).
Το Ισραήλ από πέρυσι έχει θέσει εκτός νόμου την UNRWA, με το πρόσχημα ότι κάποιοι υπάλληλοί της στη Γάζα συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7/10/2023.
Στο μεταξύ, οι κατοχικές αρχές έκαναν νέα επιδρομή στην πόλη Ναμπλούς. Ισραηλινοί πράκτορες των υπηρεσιών «ασφαλείας» εισέβαλαν νωρίς το πρωί, μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστίνιους, και τραυμάτισαν τουλάχιστον 3 άτομα, μεταξύ τους έναν 18χρονο που υπέστη πλήγμα στο μηρό και έναν 16χρονο που χτυπήθηκε στο στήθος.
Στο φόντο αυτό ο Μοχάμεντ Αλ Γιαμάχι, πρόεδρος του Αραβικού Κοινοβουλίου, το οποίο εδρεύει στο Κάιρο, αποδοκίμασε έντονα το ισραηλινό σχέδιο «Αρματα του Γεδεών» για κλιμάκωση του πολέμου και αρπαγή της Γάζας, ως παραβίαση διεθνών αποφάσεων, προειδοποιώντας για ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή σε περίπτωση εφαρμογής του.
Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε «κατηγορηματικά» χθες το ισραηλινό σχέδιο, όπως και τις «συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».
Να καταγραφεί τέλος ότι χτες προβλήθηκε από το ισραηλινό κανάλι «Zeteo News» ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Παλαιστίνια δημοσιογράφο του «Al Jazeera», Σιρίν Αμπού Ακλα, η οποία δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 11/5/2022 στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης ενώ κάλυπτε επίθεση των κατοχικών δυνάμεων. Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται ότι ο δολοφόνος της Σιρίν - η οποία «έφυγε» σε ηλικία 51 ετών - ήταν ο τότε 20χρονος Ισραηλινός στρατιώτης Alon Sacgiu, ο οποίος ήταν επικεφαλής ομάδας ελεύθερων σκοπευτών και σκοτώθηκε και ο ίδιος δύο χρόνια μετά, τον Ιούνη του 2024, και μάλιστα στην Τζενίν, δηλαδή στην ίδια πόλη όπου είχε δολοφονήσει την Σιρίν.