Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα από τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί ο νόμος 5106/2024, με ενημερωτικές εκδηλώσεις και άλλες δράσεις.
Κατήγγειλαν ότι μέσα από την εφαρμογή του νόμου ουσιαστικά επιχειρείται να εκδιωχθούν οι δασεργάτες από τα δάση. Οπως είπαν, δεν χρειάζονται τους δασεργάτες και τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, γιατί προτεραιότητά τους είναι η ληστρική εκμετάλλευση των δασών για τη φύτευση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, πολυτελών ξενοδοχείων και τώρα τελευταία και την αξιοποίηση της βιομάζας. Γι' αυτόν τον λόγο τούς δίνουν και μπόλικο χρήμα για επιδότηση. Παράλληλα, δεν θέλουν και μια ισχυρή σε μέσα και προσωπικό Δασική Υπηρεσία. Τη θέλουν επιτελική, μικρή και ευέλικτη, που θα λέει από μακριά το «yes man» στα κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η νέα μπίζνα της διαχείρισης αφορά την εκμετάλλευση της δασικής βιομάζας, δηλαδή την άκρατη αφαίρεση δέντρων, κλαδιών, θάμνων και κάθε είδους βλάστησης από τα δάση, για τη μετατροπή της κυρίως σε πέλετ ή την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και τη δημιουργία αγοράς δασικής βιομάζας, ενταγμένης στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων ρύπων.
Επανέλαβαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δασικών Συνεταιρισμών της χώρας διαφωνεί κάθετα με την ίδρυση των Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων, γιατί στόχο έχει να αναλάβουν ξένες και ντόπιες μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες την εκμετάλλευση των δασών, πράγμα που θα οδηγήσει στην καταστροφή τους.
Θύμισαν ότι εδώ και πάνω από 100 χρόνια τα δάση τα διαχειρίζεται η Δασική Υπηρεσία και παραχωρεί την εκμετάλλευση στους Δασικούς Συνεταιρισμούς, οι δε δασεργάτες όλα αυτά τα χρόνια απέδειξαν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο καθήκον αυτό. Και απέδειξαν σε πολλές περιπτώσεις - στην Εύβοια, στον Ολυμπο, στη Δαδιά κ.α. - ότι και μπορούν και θέλουν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα δάση από τις πυρκαγιές και όχι μόνο.
Ξεκαθάρισαν ότι θα αγωνιστούν ενάντια στο ξεπούλημα των δασών στις μεγάλες εταιρείες και απαίτησαν: Να γίνονται αποκλειστικά από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, κατόπιν ανάθεσης από το κράτος, οι εργασίες που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια των δασών, την αποκατάσταση μετά από πυρκαγιά, όπως κοπή καμένων, κατασκευή κορμοπλεγμάτων και κλαδοπλεγμάτων, τις αντιπυρικές ζώνες, αφού έτσι και αλλιώς τις περισσότερες φορές αυτούς καλούν να τις εκτελέσουν, αφού βέβαια τις αναθέτουν απευθείας ή με δημοπρασία σε εργολάβους. Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διάθεση των ξύλινων στύλων στη ΔΕΗ που παράγουν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί σε πολλές περιοχές, όπως Γρεβενά, Γιάννενα, Δράμα και αλλού.
Τέλος, να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στους 6 Δασικούς Συνεταιρισμούς (200 δασεργάτες) που εργάστηκαν τον περασμένο Νοέμβρη στα αντιπλημμυρικά της Ρόδου. Οπως είπαν, ενώ τα κονδύλια έχουν δοθεί στο Δασαρχείο της περιοχής και ενώ έχουν κοπεί τιμολόγια για την εργασία που έκαναν, ακόμα δεν έχουν πληρωθεί και στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν και ΦΠΑ για χρήματα που δεν εισέπραξαν.