Παρουσιάστηκε χτες η «Εθνική στρατηγική» 2025-2030 | Κατηγοριοποίηση, αυστηροποίηση ποινών, αναμασήματα μέτρων αλλά και παραδοχές των περιορισμών της πολιτικής «κόστους - οφέλους»
Eurokinissi |
Η πρόεδρος της Επιτροπής - που συστήθηκε πριν από έναν χρόνο - Βασ. Αρτινοπούλου, σημείωσε ότι η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι πυλώνες, με τις εξής μορφές βίας: Ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική βία και εκφοβισμός, διαδικτυακή, εξτρεμιστική, οπαδική και ρατσιστική βία. Με άλλα λόγια, στη στρατηγική αυτή συνοψίζεται ένα φάσμα εκδηλώσεων, σε βάρος ανηλίκων ή με ανήλικους «θύτες», κάτω από τη συνολική ομπρέλα της «βίας». Ωστόσο, μια λέξη για τις αιτίες του φαινομένου δεν καταγράφεται πουθενά. Καταγράφονται εκφράσεις, εκφάνσεις και δείκτες - όσοι υπάρχουν, γιατί η παραδοχή είναι ότι για πολλά από αυτά δεν υπάρχει καμία συστηματική μελέτη - χρήσιμοι μεν, αριθμοί μονάχα, δε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η εθνική στρατηγική «σηματοδοτεί αλλαγή οπτικής από τις μονοδιάστατες στις ολιστικές προσεγγίσεις, αλλαγή παραδείγματος και αυτή η αλλαγή θα επιφέρει και κοινωνική αλλαγή».
Χαρακτηριστικό, πάντως, ότι η στόχευση είναι «πολυδιάστατη» είναι και τα λόγια του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ο εγκέφαλος του παιδιού όταν περνάει στη φάση της προεφηβείας ή της εφηβείας αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς (...) και η ανάληψη ρίσκου και τα παρακινδυνευμένα παιχνίδια και, σε έναν βαθμό, η αμφισβήτηση της εξουσίας αποτελούν μέρος της ίδιας της διαδικασίας της ενηλικίωσης», ανακατεύοντας την εφηβεία, την αμφισβήτηση του σάπιου συστήματος, τις διαδικτυακές πλατφόρμες ως ...ένα το πρόβλημα.
Η έκθεση περιλαμβάνει 29 συνολικά πολιτικές, «εκ των οποίων 7 εμβληματικές και 5 οριζόντιες και 69 μέτρα». Οι πολιτικές αυτές και τα μέτρα αφορούν ένα πλήθος υπουργείων, από το υπουργείο Παιδείας μέχρι το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, μεταξύ άλλων, υιοθετείται η «κοινωνική εργασία», είτε στο σχολείο «σε δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνική ευθύνη», είτε αλλού. Ακόμα, προβλέπεται το 2026-'27 πιλοτική λειτουργία «10 τεχνικών γυμνασίων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας», που, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μεταξύ άλλων, έχει ως στόχο την «πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς», την «περαιτέρω μείωση της μαθητικής διαρροής» κ.ά. Ενα μέτρο που έρχεται να συμβάλει στην περαιτέρω κατηγοριοποίηση των μαθητών από μικρότερη ηλικία και προϊδεάζει για γκετοποίηση και στιγματισμό αυτών των παιδιών.
Η υπουργός Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη, ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στον στόχο για «συστηματική αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να μεγαλώσει χρονικά και ποιοτικά η παρουσία τους στα σχολεία», μια ανάγκη που «σκοντάφτει» στην πολιτική που μετράει ως κόστος την τοποθέτηση όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, καθώς και εκπαιδευτικών, στα σχολεία.
Την τιμητική του είχε το πολυδιαφημισμένο «Kids wallet» - το οποίο είχε διαφημιστεί πριν από μερικούς μήνες, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε ως μέτρα τις ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες γονεϊκού ελέγχου - το οποίο παρουσίασε ο Δ. Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επισήμανε ότι «πρώτον είναι ένας απλός μηχανισμός γονικού ελέγχου (...) Δεύτερον είναι ένα εργαλείο για την επιβεβαίωση της ηλικίας και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και τρίτον είναι ένα "σημείο" στο οποίο το παιδί μπορεί να έχει πλέον την ψηφιακή του ταυτότητα. Αρα μπορεί να δουλέψει ως εργαλείο ταυτοποίησης».
Βέβαια, για το προκείμενο, δηλαδή ότι, όπως και ο ίδιος είπε, «οι πλατφόρμες κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν δηλώσει ότι είναι 18 χρόνων», στην πραγματικότητα δεν δίνεται λύση. Ο Δ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την πραγματική ηλικία των παιδιών (...) Αγαπητές πλατφόρμες ελάτε να συνεργαστούμε», αλλά... «εφόσον βρεθεί το κοινό αυτό πρωτόκολλο»... Με άλλα λόγια, τα μεγαθήρια της τεχνολογίας είναι εκείνα που θα αποφασίσουν αν και πώς θα «στερηθούν» το μεγάλο κοινό των εφήβων και των παιδιών...
Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για νέους αθλητικούς χώρους, που όμως δεν δημιουργούνται, ιδιαίτερα στις γειτονιές και όσοι υπάρχουν είτε καταρρέουν από την εγκατάλειψη, είτε υπάρχουν περιορισμοί στην ελεύθερη άθληση.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασε τη δράση της αστυνομίας, σημειώνοντας ότι προχώρησε σε περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης σε σημεία που υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση παιδιών, που όπως είπε μέσα από αυτές τις δράσεις «βγήκαν περισσότερες από 1.500 υποθέσεις».
Ο Γ. Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών σε όσους τελούν εγκλήματα κατά ανηλίκων, καθώς και για γονείς ή τους έχοντες την επιμέλεια ανηλίκων που παραμελούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σωστά ή και για αδικήματα στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας.