Τρίτη 6 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Χέρι χέρι» ΝΑΤΟποίηση, «μπίζνες» και διχοτομικά σχέδια

Επιμένει προκλητικά για «δύο κράτη» ο Ερντογάν και μιλάει για συνεργασίες που «αποφασίστηκε να ξεκινήσουν»

2025 The Associated Press. All

Την κλιμάκωση διεργασιών που προχωρούν για τη διχοτόμηση της Κύπρου, παράλληλα με τους σχεδιασμούς για δραστικά βαθύτερη εμπλοκή του νησιού στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στις μπίζνες του κεφαλαίου, επιβεβαίωσε με νέες του δηλώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον «αέρα στα πανιά» που δίνει στην επιθετικότητα της Αγκυρας το παζάρι της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Από τα Κατεχόμενα, όπου βρέθηκε το Σάββατο για να παραστεί σε εγκαίνια του νέου «προεδρικού μεγάρου» και του νέου «κοινοβουλίου», και αφού υποστήριξε ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» «αργά ή γρήγορα θα εξασφαλίσει την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητάς του και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στο νησί, του οποίου είναι ισότιμος εταίρος», τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας και να είμαστε εποικοδομητικοί στους τομείς συνεργασίας που προβλέπεται να ξεκινήσουν σε διάφορα πεδία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών στο νησί, και οι οποίοι αποφασίστηκαν στην άτυπη συνάντηση με διευρυμένη συμμετοχή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις 17-18 Μαρτίου».

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύοντας ότι η συζήτηση επικεντρώνεται όλο και πιο αποφασιστικά στους όρους και στα ανταλλάγματα για μια σειρά συμμαχίες που εξετάζονται, είπε ότι «για να τεθεί θέμα συναλλαγής μας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, εμπλοκής σε εμπόριο ή να τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας», χρειάζεται «να τελειώσει η άδικη απομόνωση στην οποία υπόκεινται οι Τουρκοκύπριοι» και «να βρεθεί μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη λύση, που να συνάδει με την πραγματικότητα στο νησί».

Την ίδια στιγμή, έθεσε τις γνώριμες προκλητικές του αξιώσεις περί «λύσης των δύο κρατών», που «είναι το κοινό όραμα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας» όπως είπε. «Αν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, αυτή στο εξής θα διεξάγεται όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα», συνέχισε, συμπληρώνοντας μάλιστα «ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε αυτά τα εδάφη, τη γη των μαρτύρων, με κόστος τη ζωή μας αν χρειαστεί».

Τέλος, κατά την παρουσία του στην έκθεση TEΚNOFEST (όπου συμμετείχαν και σειρά τουρκικών στρατιωτικών βιομηχανιών) δήλωσε ότι «ειδικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, τα αμυντικά συστήματά μας και τα επιτεύγματά μας στις επικοινωνίες έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που αλλάζει την Ιστορία του πολέμου».

Χριστοδουλίδης: «Πολλά μπορεί να ανακοινωθούν»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε νέα συνάντηση Χριστοδουλίδη - Τατάρ, δύο 24ωρα αφότου ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε τον επίσημο διορισμό της πρώην ΥΠΕΞ της Κολομβίας, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, ως προσωπικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό (ήταν και το διάστημα Γενάρης - Ιούνης 2024).

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχουν σήμερα πολλά που μπορούν να ανακοινωθούν», ενώ μετά την ολοκλήρωσή της δήλωσε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας, για να μας βοηθήσουν και στην επανέναρξη των συνομιλιών (...) Εχω ξεκάθαρο προσανατολισμό και ξεκάθαρη κατεύθυνση, και να είστε σίγουροι ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν εξελίξεις». Ανακοίνωσε δε ότι έγινε η πρώτη συνάντηση της «Τεχνικής Επιτροπής Νεολαίας» και ότι τέθηκαν διάφορες ακόμα προτάσεις, όπως το άνοιγμα οδοφράγματος μέσα στη Λευκωσία «για τους πεζούς».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ερντογάν, επέλεξε να εκφράσει ικανοποίηση για το ότι «από τουρκικής πλευράς έλεγαν ότι δεν θα γίνει διευρυμένη συνάντηση - έγινε διευρυμένη συνάντηση. Ελεγαν ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο - δεν οδήγησε σε αδιέξοδο, έχουμε μια καθορισμένη διάσκεψη περί τα τέλη Ιουλίου». Μίλησε δε κι αυτός για «κάποιες υποσχέσεις (σ.σ. που διαμορφώθηκαν μετά την άτυπη διευρυμένη συνάντηση με τον Γκουτέρες τον Μάρτη) οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν», χαρακτηρίζοντας «σημαντικό βήμα» την κινητικότητα που υπάρχει μετά από επτά χρόνια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας.

Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ

Τους σχεδιασμούς που προχωρούν για την ενεργότερη «συμβολή» της Κύπρου στην ευρωατλαντική «αναδιαμόρφωση» της περιοχής αποτυπώνουν και οι επίσημες επαφές που είχε ο Χριστοδουλίδης το Σαββατοκύριακο σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός είχε μόλις κηρύξει νέο γύρο επιδρομών (βλ. σχετικό θέμα) για την απόλυτη κατοχή της Γάζας, ο πρωθυπουργός του δολοφονικού κράτους καλωσορίζοντας τον Χριστοδουλίδη αναφερόταν στις «στενές σχέσεις των δύο χωρών», εξηγώντας ότι οι συζητήσεις τους θα επικεντρώνονταν στη συνεργασία ειδικά «στην οικονομία και στην ασφάλεια». Μίλησε για τη «μεγάλη αναδιαμόρφωση» στην οποία βρίσκεται η περιοχή και για το πώς «Κύπρος και Ισραήλ, ως δύο δημοκρατίες στην περιοχή, μοιράζονται κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα», εστιάζοντας στη «σημασία του India - Middle East - Europe Economic Corridor (IMEC) στην περιοχή».

Σημείωσε μάλιστα την «επιτυχή τριμερή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ», επισημαίνοντας ότι επιθυμεί σύντομα να φιλοξενήσει στο Ισραήλ Σύνοδο Κορυφής του Τριμερούς Μηχανισμού.

Από τη μεριά του ο Κύπριος ηγέτης στάθηκε στο πόσο «αξιόπιστος και προβλέψιμος γείτονας» είναι η χώρα του, και πόσο «έτοιμη είναι η Κύπρος να στηρίξει τους φίλους της σε ώρα ανάγκης»...

Σημειωτέον, ανάμεσα σε άλλα οι δύο πλευρές διέρρεαν ότι φέτος θα πέσουν οι υπογραφές για την τοποθέτηση του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας (έργο IMEC) που θα ενώνει την Κύπρο με το Ισραήλ.

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, την οποία ο πρώτος χαρακτήρισε «πολύ καλή και παραγωγική», προαναγγέλλοντας και αμοιβαίες τους επισκέψεις στις δύο χώρες. Οπως ανέφερε ακόμα ο Τραμπ, συζήτησαν για «πολλά θέματα, όπως ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία, όλα τα θέματα της Συρίας, της Γάζας και πολλά άλλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ