Την άμεση απόσυρσή του ζητάει το ΚΚΕ
© George Efstathiou / All Righ |
Ειδικότερα μέσα από το ΠΔ, στο πλαίσιο της οριζόντιας αναθεώρησης των ορίων των οικισμών σε όλη τη χώρα, ως όρια οικισμών αναγνωρίζονται πλέον μόνο εκείνα που τεκμηριώνονται με δόμηση έως το 1983, αποκλείοντας κάθε μεταγενέστερη ανάπτυξη.
Ετσι χιλιάδες μέχρι πρότινος άρτιες και οικοδομήσιμες ιδιοκτησίες που είχαν το δικαίωμα δόμησης θα βγουν εκτός ορίων, χάνοντας την οικοδομησιμότητά τους και συνεπώς μεγάλο μέρος της αξίας τους, εκτός αν πληρούν αυστηρά και ειδικά κριτήρια, όπως πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο δρόμο.
Σε ανακοίνωσή του για το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που μετατρέπει τα οικόπεδα των μικροϊδιοκτητών σε χωράφια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η απαξίωση της περιουσίας χιλιάδων μικροϊδιοκτητών οικοπέδων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική επιλογή που έχει στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων ιδιαίτερα του real estate και του τουρισμού.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι απλά και μόνο προφάσεις, για να κάμψει τις δίκαιες αντιδράσεις λαϊκών ανθρώπων που με στερήσεις απόκτησαν ή κληρονόμησαν ένα οικόπεδο και βλέπουν μέσα σε μια νύχτα να μετατρέπεται σε χωράφι.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο αντιλαϊκός χαρακτήρας ενός κράτους που από τη μια φτιάχνει χωροταξικά σχέδια με fast track διαδικασίες για τις μεγάλες επενδύσεις και από την άλλη, είτε κρατάει για χρόνια σε ομηρία τα λαϊκά στρώματα, είτε απαξιώνει την ιδιοκτησία τους για να συγκεντρώσει τη γη σε λίγα χέρια.
Το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση δεν λύνεται με νομοθετικά "μπαλώματα". Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το ΠΔ 129/2025. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ένας ολοκληρωμένος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, με ευθύνη του κράτους, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των "επενδυτών"».
Εξάλλου το ΚΚΕ κατέθεσε και Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, την ώρα που έχει θεσμοθετήσει την κατάργηση περιορισμών χρήσης γης προς όφελος μεγάλου κεφαλαίου, την ώρα που έχει διαμορφώσει το πλαίσιο χωροθέτησης προς όφελος μεγάλων ομίλων σε τουρισμό και κατασκευές (π.χ. Ιδιωτική Πολεοδόμηση), δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, αφού εγείρεται ζήτημα αρτιότητας και οικοδομησιμότητας των οικοπέδων τους.
Ηδη πολλοί κάτοικοι της υπαίθρου της Κρήτης αγωνιούν και διαμαρτύρονται για αυτήν την εξέλιξη, που απαξιώνει τη γη την οποία με δυσκολία απέκτησαν και τους αναγκάζει είτε να την ξεπουλήσουν είτε να εγκαταλείψουν τις μικρές εκτάσεις τους.
Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση γης από το κεφάλαιο για μεγάλες επενδύσεις και επιβάρυνση μικρομεσαίων ιδιοκτητών. Αλλωστε, η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια επιταχύνεται το τελευταίο διάστημα και με μια σειρά νόμων (Δασικοί χάρτες, ΕΧΣ για τον τουρισμό κ.τ.λ.), ενώ με το παρόν ΠΔ εντείνεται, αφού μπαίνουν περισσότερα εμπόδια στη δόμηση για μικροϊδιοκτήτες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, αν προτίθεται να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της μικρής ιδιοκτησίας του λαού, ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα οικοδόμησης ακίνητα κάτω των δύο στρεμμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων».