Τα επόμενα βήματα στο παζάρι με την τουρκική αστική τάξη για τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο εξετάζουν στην κυβέρνηση, με τους χάρτες που έχουν δημοσιοποιηθεί να αποτελούν κομμάτι της διαδικασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Αλ. Παπαδοπούλου βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχαν συναντήσεις με ιεράρχες και εκπροσώπους της ομογένειας.
Στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού και όποιων διεργασιών «τρέχουν» μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διπλωματικές πηγές παρέπεμπαν στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν ως μέρος του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) από την Αθήνα, με τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικεί, και σε αντίστοιχους που διέρρευσαν από την Αγκυρα, λέγοντας πως «είναι σοβαρή εξέλιξη το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν καταθέσει τις θέσεις τους για τα Απώτατα Δυνητικά Ορια». «Εχουμε δεδομένα, κάτι που δεν είχαμε πριν», τόνιζαν, προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα είναι πιο εμπεριστατωμένα αν καταλήξουμε να πάμε στη Χάγη».
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «είναι σημαντικό που υπάρχουν δύο χάρτες στο τραπέζι» και ότι «μέχρι πρότινος είχαμε μόνο τη θέση της Τουρκίας» (περί «Γαλάζιας Πατρίδας»). «Τώρα τα πράγματα είναι πολύ απτά», τόνιζαν, δείχνοντας ίσως την ουσία πίσω από τις θριαμβολογίες που συνόδευσαν την ανακοίνωση του ΘΧΣ.
Στο μεταξύ ετοιμάζεται ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη στις 8-9 Μάη, στο πλαίσιο της περιλάλητης «Θετικής Ατζέντας», σε άλλη μια ένδειξη ότι οι μπίζνες ανοίγουν δρόμο για διευθετήσεις. Επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Χατζηβασιλείου, ενώ στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ θα συμμετάσχουν 20 επιχειρηματίες από την Ελλάδα.
Ο δε Γεραπετρίτης στις 14-15 Μάη θα βρίσκεται ξανά στην Τουρκία, συγκεκριμένα στην Αττάλεια για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται άλλη μια συνάντηση με τον ομόλογό του, Χ. Φιντάν.
Στο ενδιάμεσο, και καθώς στις 7/5 θα γίνει στην Αθήνα το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, ο Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, εκφράζοντας την «ετοιμότητα να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε τομείς - κλειδιά όπως η οικονομία, η Ενέργεια, η μετανάστευση» κ.ά. Συζήτησαν επίσης τις «διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις» και συμφώνησαν «να ενισχύσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ειδικά κατά τη θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού» την περίοδο 2025 - 2026.
Θυμίζουμε ότι ο ΘΧΣ πατάει και πάνω στη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου, η οποία αναγνώρισε μειωμένη επήρεια για την Ελλάδα ακόμα και νοτιοανατολικά του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, της Κρήτης, και γενικά αφορούσε μερική οριοθέτηση, «γκριζάροντας» όλη την περιοχή από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο, κλείνοντας το ματάκι στην Αγκυρα και δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.