Την προκήρυξη 3.132 θέσεων μόνιμου προσωπικού σε υπουργεία, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο
Η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία το μηχανισμό ομηρίας δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, στην προοπτική των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Οκτώβρη. Γιατί δεν είναι μόνον εκείνοι οι «τυχεροί» που από τα άνυδρα πεδία της ανεργίας θα κερδίσουν μια θέση στον ήλιο. Είναι και όλοι εκείνοι που θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς. Και η εμπειρία λέει ότι η αναλογία επιτυχόντων-συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς του δημοσίου ξεπερνάει το 1 προς 20. Αλλά, από κοντά είναι και τα μέλη των οικογενειών και οι κοντινοί συγγενείς των διαγωνιζόμενων. Είναι, δηλαδή, η προεκλογική περίοδος όπου ανθεί το σύγχρονο δουλεμπόριο, το ρουσφέτι του κομματάρχη και του παράγοντα.
Σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα που μοίρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, η κατάσταση των προσλήψεων για «θέσεις τακτικού προσωπικού τεχνικών ειδικοτήτων σχετικών με την εκτέλεση του Γ΄ ΚΠΣ» το τρέχον -- προεκλογικό -- έτος έχει ως εξής:
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το 2001 προκηρύχτηκαν 4.670 θέσεις. Από αυτές οι 1.267 αφορούσαν στην Κεντρική Διοίκηση (υπουργεία) και οι 3.403 στις περιφερειακές υπηρεσίες, θέσεις εργασίας που ακόμα δεν έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κ. Σημίτης διαπίστωσε ότι με το Γ΄ ΚΠΣ... όλα βαίνουν καλώς. Μια διαπίστωση η οποία έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις απειλητικές διαθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (επιστολές Μπαρνιέ), που αρνείται την καταβολή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών με την επίκληση αυθαιρεσιών στην εκτέλεση των έργων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά ήταν τα «πυρά» που δέχτηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Πάχτας από τους συναδέλφους του στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το Γ΄ ΚΠΣ. Το σύνολο σχεδόν των υπουργών -- με τον Α. Τσοχατζόπουλο να χρησιμοποιεί πιο οξείς τόνους -- κατηγόρησαν το αρμόδιο υπουργείο για έντονες «γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες». Εκτίμηση που, ας σημειωθεί, φάνηκε να συμμερίζεται και ο Κ. Σημίτης, όπως προέκυψε από την τοποθέτησή του κατά το «κλείσιμο» της συνεδρίασης.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται αφ' ενός η τοποθέτηση Σηφουνάκη, ο οποίος ζήτησε «σε κάποιες περιπτώσεις», έργα που έχουν ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ (σ.σ.: ανέφερε ως παράδειγμα το Μουσείο της Ακρόπολης) να εκτελούνται με... απευθείας αναθέσεις. Αφ' ετέρου το «αίτημα» της Β. Παπανδρέου (που έγινε «σιωπηρώς» δεκτό από τον πρωθυπουργό), το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να ακολουθεί τους δικούς του μηχανισμούς και να μην υπάγεται αυστηρά σε εκείνους του υπουργείου Οικονομίας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση κονδυλίων για έργα που υπάγονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ.