Στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης απέδωσε την κριτική που άσκησαν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο όχι μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και σχεδόν όλοι οι φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τη γνώμη τους, στην έγνοια τους να μη θιγούν «τα δικαιώματα των εγκληματιών»!«Εχετε πρόβλημα να πηγαίνουν οι κακοποιητές στη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά, σε μια άκρως προκλητική τοποθέτηση. Με τον ίδιο προκλητικό τρόπο άλλωστε είχε απευθυνθεί στον εκπρόσωπο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ρωτώντας αν τα λεγόμενά του «έχουν καμία σχέση με τη νομική επιστήμη», κάτι που μάλιστα οδήγησε στην αποχώρηση του εκπροσώπου της Ενωσης.
«Από ποια επιστημονικά κριτήρια προκύπτει ότι η διαρκής αυστηροποίηση των ποινών, την οποία ανάγετε σε φάρμακο διά πάσαν νόσον, βοηθάει στην αντιμετώπιση τέτοιων σύνθετων κοινωνικών φαινομένων;» διερωτήθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Παράλληλα επεσήμανε την τραγική έλλειψη κοινωνικών δομών προστασίας γυναικών και παιδιών, τη μη ύπαρξη οικογενειακών δικαστηρίων, την απουσία κοινωνικής, οικονομικής, νομικής στήριξης στα θύματα και στις οικογένειές τους, την ανυπαρξία της παραμικρής πρόβλεψης ακόμα και για τα παιδιά δολοφονημένων γυναικών.
«Οι διακηρυγμένοι στόχοι του νομοσχεδίου» - σχολίασε - «όχι μόνο παραμένουν για άλλη μια φορά ευχολόγιο, αλλά τελικά φτάνουν να εξυπηρετούν μια πιο επικίνδυνη στόχευση»: Στο όνομα της αντιμετώπισης υπαρκτών αποκρουστικών φαινομένων η κυβέρνηση επιδιώκει «βαθιά αντιδραστικές παρεμβάσεις στο Ποινικό Δίκαιο, ξηλώνοντας ακόμα και στοιχειώδεις προστατευτικές αρχές και ενισχύοντας για πολλοστή φορά την κατασταλτική λειτουργία του Ποινικού Δικαίου».
Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου, το οποίο ενισχύει το ήδη αντιδραστικό άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα περί «διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια», που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να χαλκεύονται κατηγορίες σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Ετσι, ενώ η παράγραφος 1 του άρθρου απαιτεί η διέγερση που ενεργεί ο δράστης να αφορά διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος, στην παράγραφο 2 εισάγεται η ιδιαίτερα αόριστη διατύπωση της «υποκίνησης σε πρόκληση σωματικής ή ψυχικής βλάβης».«Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση επιλέγει να τοποθετηθεί η διάταξη αυτή στο κεφάλαιο που αφορά αδικήματα κατά της επονομαζόμενης "δημόσιας τάξης", στο ίδιο κεφάλαιο δηλαδή όπου έχετε εντάξει τις διατάξεις του τρομονόμου, αποκαλύπτοντας ότι τέτοιου είδους διατάξεις, ανεξάρτητα από το τι αδικήματα αφορούν σήμερα, μετά βεβαιότητας στο μέλλον θα λειτουργήσουν σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος», σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ. Αντίστοιχα, στηλίτευσε την επαναφορά του θεσμού της «υποτροπής», καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο ανοίγει «την κερκόπορτα για μελλοντική επέκταση σε άλλες κατηγορίες εγκλημάτων», καθώς και μια σειρά προβλέψεις του άρθρου 14 (μη ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης, προσωρινή κράτηση για πλημμελήματα, παράκαμψη του δικαστικού συμβουλίου κ.ά.).
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Η συζήτηση στην Επιτροπή συνεχίζεται σήμερα, καθώς η κυβέρνηση αγνόησε τα αιτήματα να μην εφαρμόσει και στο συγκεκριμένο νομοθέτημα την πάγια τακτική του «κατεπείγοντος» και σχεδιάζει να το φέρει στην Ολομέλεια αύριο Πέμπτη.