Με την υπογραφή ΕΕ τα «ματωμένα» πλεονάσματα, η καθήλωση των μισθών, η φοροεπέλαση και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης για να βρεθούν τα «εργαλεία» της πολεμικής οικονομίας
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, ο κατώτατος μισθός θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά φέτος σε 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ το ίδιο έτος. Δηλαδή, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι αποτελεί στρατηγική του κεφαλαίου να μένουν οι μισθοί στον πάτο, ως «ένα το κρατούμενο» για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας. Οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα συνεχίζουν να φυτοζωούν και να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, ενώ περίπου 600.000 που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
Οσο για τον μέσο μισθό, αυτός φέτος συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%, ενώ το 2027 θα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ονομαστικό μισθό του 2011 (!), με την αγοραστική αξία βέβαια να είναι σαφώς πολύ μικρότερη, αφού ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που κατατρώνε τους εργατικούς μισθούς συνεχίζουν να «κάνουν τη δουλειά τους». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η μέση μηνιαία δαπάνη μόνο για αγορές ειδών διατροφής σε ένα μέσο νοικοκυριό φτάνει περίπου τα 350 ευρώ...
Για την ανεργία, στόχος της κυβέρνησης είναι στην καλύτερη περίπτωση να κινείται το πολύ μιάμιση μονάδα κάτω από το 10%, δηλαδή στο 8,5%, με την όποια «αύξηση της απασχόλησης» να γίνεται μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας, με τις συμβάσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης να κυριαρχούν στις νέες προσλήψεις.
Επιπλέον, το ΕCΟFΙΝ ενέκρινε τα αναθεωρημένα Εθνικά Σχέδια που υπέβαλαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία στο πλαίσιο του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Σχέδια που προβλέπουν μια σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα βαρύνουν περαιτέρω τα λαϊκά νοικοκυριά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου περιλαμβάνει: Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για την αγορά πρώτης κατοικίας, με επιδοτούμενο επιτόκιο, που οδηγεί χιλιάδες νέα ζευγάρια στα δόντια των τραπεζών για την αποπληρωμή των δανείων τους. Ακόμα, το πρόγραμμα χρηματοδότησης 37.000 απογευματινών χειρουργείων, που γίνεται όχημα για να περάσει η επιβολή των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.
Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο αίτημα για την εκταμίευση από το Ταμείο, αφορά πόρους ύψους 3,13 δισ. ευρώ (1,35 δισ. από επιχορηγήσεις και 1,78 δισ. από δάνεια), ενώ εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι συνολικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα θα ανέρχονται πλέον σε 21,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 64% των συνολικών πόρων που της αναλογούν.
Πολύ λογικά και παρά τη σωρεία αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, πανηγύρισε για την εξέλιξη δηλώνοντας: «Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Διαρθρωτικού Προγράμματος της χώρας επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι η οικονομία μας αντιμετωπίζεται με εμπιστοσύνη στις Βρυξέλλες. Η πατρίδα μας, προχωρώντας με δημοσιονομική σύνεση και φιλοεπενδυτική πολιτική, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ανέβει ακόμα ψηλότερα».
Σημειώνεται ότι στην προχτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα τις οικονομικές προκλήσεις για την Ευρωζώνη κατά την επόμενη πενταετία έγινε συζήτηση για «την εξεύρεση πόρων για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο», την «εμβάθυνση της Ενωσης Κεφαλαιαγορών και της Τραπεζικής Ενωσης, ώστε να κινητοποιηθούν περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις», τη «θέσπιση Πανευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων», τη «μείωση των γραφειοκρατικών βαρών για τις επιχειρήσεις», την «υιοθέτηση ουσιαστικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τη μείωση του κόστους Ενέργειας και την υιοθέτηση μιας φιλόδοξης πολιτικής για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, με αντίστοιχα χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά εργαλεία».
Σχέδια που όλα ένα προς ένα σηματοδοτούν βαριές θυσίες για τους λαούς σε όλη την ΕΕ προκειμένου το τιμόνι να γυρίσει ολοταχώς προς την πολεμική οικονομία, που το κεφάλαιο βλέπει ως προσωρινή διέξοδο από τα μεγάλα αδιέξοδα του συστήματος και πρώτα απ' όλα την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου.