Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει εκτενές απόσπασμα από το άρθρο της σύνταξης
Οι εξελίξεις στο διάστημα που μεσολάβησε από τη Σύνοδο της ΚΕ επιβεβαιώνουν την ανάγκη της ουσιαστικής μελέτης και πλατιάς διάδοσης της Απόφασης της ΚΕ για την πολύπλευρη προετοιμασία του εργατικού - λαϊκού παράγοντα ώστε να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.
Η κατάληψη της Συρίας από τους τζιχαντιστές με τη στήριξη της Τουρκίας επιτάχυνε τις συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ενεργά στις εξελίξεις που υπηρετούν τους σχεδιασμούς τους, μεταξύ άλλων για την επικράτηση του «ινδικού εμπορικού δρόμου», απέναντι στους αντίστοιχους σχεδιασμούς Κίνας και Ρωσίας στην περιοχή. Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, στην πρώτη μεγάλη επίσημη ομιλία του στην ΕΕ, στις 12 Δεκέμβρη, μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη στροφής «προς μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου», ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας και αύξησης των πολεμικών δαπανών.
Αντίστοιχα, η ΕΕ επιδιώκει την ενίσχυση της παρέμβασής της στην περιοχή και έχει αναπτύξει επαφές ήδη μέσω του επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Συρία με τους τζιχαντιστές, παρόλο που η HTS ανήκει στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» λόγω της σχέσης της με την «Αλ Κάιντα». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 19 Δεκέμβρη, στις Βρυξέλλες, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη έχει ρόλο να παίξει», προαναγγέλλοντας την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας», αλλά και χρηματικής ενίσχυσης για την ανοικοδόμησή της. Η Σύνοδος αποφάσισε επίσης τη συνέχιση της εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία που πληρώνουν οι λαοί. Είναι ενδεικτικές για τις στοχεύσεις κλιμάκωσης του πολέμου από πλευράς της ΕΕ οι δηλώσεις του Φινλανδού υπουργού Αμυνας στη Σύνοδο Κορυφής ότι η Ρωσία και οι χώρες που την υποστηρίζουν θα παραμείνουν κίνδυνος για την Ευρώπη ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Αναδεικνύεται επίσης και η ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Πρωτοστατεί στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των ομάδων των τζιχαντιστών, με τη σύμφωνη γνώμη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ διαπραγματεύονται με τους τζιχαντιστές και μέσω της τουρκικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η Τουρκία προωθεί τις θέσεις στη βόρεια Συρία, προετοιμάζοντας μια νέα επίθεση στους Κούρδους της περιοχής, οι οποίοι, στην προηγούμενη φάση του πολέμου, είχαν τη στήριξη κυρίως των Αμερικανών. Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα και στο διπλωματικό πεδίο, προκειμένου να διαμορφώσει μια ευνοϊκή για τα σχέδιά της κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι σχετικοί χάρτες για το υπό συζήτηση τουρκο-συριακό σύμφωνο για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας - Κατεχομένων και Συρίας, που εξαφανίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου από την περιοχή, σφραγίζοντας ταυτόχρονα και τη διχοτόμηση του νησιού στην πράξη.
Αλλά και το Ισραήλ ενισχύει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή. Αφού κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών και του πολεμικού υλικού που διέθετε ο συριακός στρατός, συνεχίζει την προέλαση από τα Υψίπεδα του Γκολάν προς τη Δαμασκό, με στόχο να επεκτείνει τη ζώνη κατοχής και να ενσωματώσει νέα εδάφη στην επικράτειά του (...)
Από την πλευρά της, η Ρωσία επιδιώκει τη διατήρηση των δύο βάσεών της στη Συρία - της ναυτικής βάσης στο Ταρτούς και της αεροπορικής βάσης στο Χμέιμιμ - που αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό για τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Αφρική, σε μια σειρά από συγκρούσεις που διεξάγονται εκεί (...)
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις βαθαίνει με γρήγορους ρυθμούς και η περαιτέρω εμπλοκή της αστικής τάξης της Ελλάδας. Αφού χαιρέτισαν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις την «πτώση του καθεστώτος Ασαντ», η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστάτησε μαζί με Κύπρο και Αυστρία για την ενίσχυση του ενεργού ρόλου της ΕΕ στην περιοχή, προτείνοντας τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τη Συρία. Αντίστοιχα, υπερθεμάτισε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την ανάγκη ενίσχυσης της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ, τόσο με τις προβλέψεις της έκθεσης Ντράγκι όσο και με την ενίσχυση της «αμυντικής» δυνατότητάς της. Ακόμα, με βάση τις διαφαινόμενες εξελίξεις για την προώθηση τουρκο-συριακού συμφώνου, ενισχύεται η προσπάθεια να εμφανιστεί ως «εθνικός στόχος» η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή και η διαμόρφωση νέων τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ήταν αποκαλυπτική η στάση των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αναπαρήγαγαν τα επιχειρήματα που αθωώνουν τους τζιχαντιστές που - όπως και το προηγούμενο καθεστώς - σφαγιάζουν τον συριακό λαό, αλλά υπερψήφισαν τις πολεμικές δαπάνες, μαζί με ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη, «Σπαρτιάτες» και τους ανεξάρτητους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι «5» που εκφράζουν το Κίνημα Δημοκρατίας (Κασσελάκης). (...)
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, όπως θέτει και η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, «δουλεύουμε αποφασιστικά για να γίνει το Κόμμα μας πιο ικανό στη διαπάλη που διεξάγεται με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, το αστικό κράτος και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, να αναβαθμίσει τον ρόλο του στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, συσπειρώνοντας νέες δυνάμεις, αντιστοιχώντας την ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική δουλειά με το Πρόγραμμά του, στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, για τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία».