Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαιτείται λαϊκή πάλη για να σωθεί το δασόκτημα Βεΐκου

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Νέα Ιωνία και Γαλάτσι

Στις ανησυχητικές εξελίξεις για το δασόκτημα Βεΐκου αναφέρθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο «Καμίνι» στο Γαλάτσι, οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Γαλατσίου και Ν. Ιωνίας. Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε η εμπορευματοποίηση της δασικής γης, που βρίσκεται στον πυρήνα της δασικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, η πολιτική που αντιμετωπίζει τη γη ως μέρος των πεδίων κερδοφορίας.

Στο «φόντο» αυτής της πολιτικής το δασόκτημα Ομορφοκλησσιάς Βεΐκου, όπως τονίστηκε, βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού φέρεται να αποχαρακτηρίζονται εκατοντάδες στρέμματα με επίκεντρο την περιοχή του λόφου Κόκκου και ευρύτερα σε μια έκταση από το όριο του σχεδίου πόλης - οδός Δρυοπίδος και σχολεία - μέχρι τις παρυφές του άλσους και από τη λεωφόρο Βεΐκου μέχρι τον αυχένα των Τουρκοβουνίων.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Ιωνίας και δημοτικός σύμβουλος, ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γαλατσίου και δημοτικός σύμβουλος, και ο δασολόγος Στέφανος Μπούτσιος.

Οι μαζικοί φορείς να δυναμώσουν τον αγώνα

Ο Π. Αλέπης κάλεσε όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τα σωματεία, τους αθλητικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τα μαθητικά συμβούλια να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να αποτρέψουν τις δυσμενείς εξελίξεις. Γιατί, όπως τόνισε, «οι ελεύθεροι χώροι είναι αντικείμενο διεκδίκησης και αγώνα. Και σε αυτό το μέτωπο έτσι ήταν πάντα, ας θυμηθούμε πόσοι και ποιοι χώροι διασώθηκαν από τα επιχειρηματικά κοράκια σε όλη την περιοχή μας, αλλά και πώς διασώθηκαν».

Ξεκίνησε λέγοντας ότι παρά την όξυνση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν είναι «πολυτέλεια» η ενασχόληση με τη διάσωση του δασοκτήματος Βεΐκου από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. «Γιατί ένα πάρκο έχει μείνει στην περιοχή και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θέλουν να το φάνε και αυτό». Σημείωσε ότι «διάφοροι "επενδυτές", επιχειρηματικά κοράκια δηλαδή, καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν τις αποφάσεις και τους νόμους του αστικού κράτους και να κάνουν κινήσεις τελείως ξένες με τα λαϊκά συμφέροντα. Να αρχίσουν να κινούν τις διαδικασίες για να μετατραπεί η περιοχή σε πεδίο νέας εμπορευματικής δραστηριότητας και κερδοφορίας, όπως έχουμε δει σε τόσο ελεύθερους χώρους κατά το παρελθόν».

Σε άλλο σημείο σημείωσε: «Οταν το ΚΚΕ, η "Λαϊκή Συσπείρωση" προειδοποιούσε, διάφοροι "έξυπνοι" αυτό που βρήκαν να πουν είναι ότι κινδυνολογούμε. Καλά, όλοι αυτοί τι λένε τώρα; (...)

Γιατί λοιπόν φτάσαμε εδώ; Εδώ φτάσαμε ακριβώς, γιατί το αστικό κράτος δεν είναι γενικά ανίκανο. Είναι επιλεκτικά ανίκανο. Είναι "ανίκανο" όταν είναι να προστατέψει τις λαϊκές περιουσίες, όπως άλλωστε το είδαμε με τραγικό τρόπο να συμβαίνει στις πρόσφατες πυρκαγιές και σε άλλες ανάλογες καταστροφές. Είναι "απρόσεκτο" και δεν βλέπει τις ημερομηνίες και τις προθεσμίες όταν οφείλει να προστατέψει έναν ελεύθερο χώρο, μια αθλητική και πολιτιστική όαση».

Αναφερόμενος στο τμήμα του Βεΐκου που αντιστοιχεί στα όρια του δήμου της Νέας Ιωνίας, είπε πως υπάρχει απαξίωση και υποβάθμιση του χώρου με πολλούς τρόπους, αφού επί μήνες υπήρχε συμφωνία του δήμου με κατασκευαστική εταιρεία να ξεφορτώνει τα μπάζα της στον χώρο), υπάρχει ανεπίσημη μετατροπή τμήματος της δασικής έκτασης σε ένα ιδιότυπο πάρκινγκ και εμπορευματοποίηση ως ιδιωτικοποίηση μέρος του χώρου, «με τη μορφή σύναψης προνομιακής - θα λέγαμε προκλητικής - συμφωνίας του δήμου με ιδιώτη για την παραχώρηση των γηπέδων τένις σε αυτόν, με πανάκριβο αντίτιμο και άλλες απαράδεκτες ρυθμίσεις. Μόνο η αντίδραση αθλούμενων εκεί, λαϊκών οικογενειών απέτρεψε αυτήν την εξέλιξη, δηλαδή υποχρέωσε τη δημοτική αρχή σε μια προσωρινή υπαναχώρηση».

Δεν αποδεχόμαστε τον αποχαρακτηρισμό του δάσους

Ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό για το δασόκτημα Ομορφοκλησσιάς Βεΐκου και σημείωσε ότι «με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των συνεδριάσεων, όπου εξετάστηκαν οι προσφυγές διαφόρων ιδιωτών κατά του δασικού - αναδασωτέου χαρακτήρα διαφόρων εκτάσεων, αποχαρακτηρίζονται (δεν εμπίπτουν, πλέον, δηλαδή, αν περάσει αυτός ο χαρακτηρισμός, στη δασική νομοθεσία) εκατοντάδες στρέμματα με επίκεντρο την περιοχή του λόφου Κόκκου και ευρύτερα. Σε μια έκταση από το όριο του σχεδίου πόλης (οδός Δρυοπίδος και σχολεία) μέχρι τις παρυφές του άλσους κι από τη λεωφόρο Βεΐκου μέχρι πάνω τον αυχένα των Τουρκοβουνίων!».

«Πνεύμονας» που δεν πρέπει να χαθεί

«Το δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς Βεΐκου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα, ένα καταφύγιο για τους κατοίκους όλων των γειτονικών δήμων που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και ένα σημαντικό οικοσύστημα μέσα στην πόλη, με ευρύτερη σημασία για το λεκανοπέδιο», τόνισε στην τοποθέτησή του ο δασολόγος Στέφανος Μπούτσιος.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής είπε ότι μεγάλα άλση και ορεινοί όγκοι της Αττικής βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτικών σχεδίων κατασκευαστικών ή άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Τόνισε πως η εμπορευματοποίηση της δασικής γης βρίσκεται στον πυρήνα της δασικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, που καθεμία ξήλωνε και από λίγο το πλέγμα προστασίας στη δασική νομοθεσία προσπαθώντας, αφού δεν μπόρεσαν να αναθεωρήσουν το άρθρο 24 του Συντάγματος, να το παρακάμψουν, με διάφορα τεχνάσματα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα πάνω από 250.000 στρέμματα δασών - δασικής γης και κρατικές εκτάσεις σε προστατευόμενες περιοχές και παραλιακές ζώνες που βρίσκονται υπό ένταξη, διεκδικούνται για δόμηση σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ άλλων και από περισσότερους από 237 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, περίπου "νόμιμους" και παράνομους. Το 45% περίπου αυτών των εκτάσεων βρίσκεται στην Αττική. Από το 1987 μέχρι σήμερα, πάνω από 85.000 στρέμματα δασικού χαρακτήρα εκτάσεων έγιναν βίλες και αυθαίρετα και την ίδια περίοδο, περισσότερα από 180.000 στρέμματα πευκοδάσους στην Αττική "εξαφανίστηκαν" από τον χάρτη και στη θέση τους εμφανίστηκαν κυρίως οικισμοί και αγροτικές γαίες».

Αναφερόμενος στο δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς Βεΐκου προειδοποίησε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και όποιος καλλιεργεί εφησυχασμό αποκρύπτει την αλήθεια και έχει ευθύνη για τη ζημιά που προκαλεί. «Οι εξελίξεις που παρουσιάστηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές, με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που αναγνωρίζουν κυριότητα σε ιδιώτες, καθώς και οι αποφάσεις των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, έχουν ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την παράδοση του λόφου Κόκκου στα χέρια ιδιωτών και την άρση του καθεστώτος προστασίας».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ