Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού για την Επιτροπή που θα επιλέξει την ελληνική ταινία η οποία θα είναι η φετινή υποψήφια για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή του καλεί τον υφυπουργό και την ΓΓ του υπουργείου, αντί να ψάχνουν να βρουν «εξιλαστήρια θύματα», «να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, χωρίς να την μετακυλίουν σε εργαζόμενους οι οποίοι εκτέλεσαν με υπηρεσιακή επάρκεια τα καθήκοντά τους». Απαντώντας στα όσα ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Ι. Φωτήλας για το θέμα, ο Σύλλογος των εργαζομένων σημειώνει ότι «δεν "αναγκάστηκε" να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής επειδή ήταν "παράτυπη". Το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει και δεν απαντά γιατί κράτησε ίδια δύο μέλη της προτεινόμενης Επιτροπής (το τρίτο μέλος ήταν ex officio και ήταν υποχρεωμένος να το κρατήσει). Ο υφυπουργός επέλεξε να αλλάξει αιφνιδιαστικά τη σύνθεση της Επιτροπής και με την επιλογή του οδήγησε σε απόσυρση ταινιών από τη διαδικασία και σε παραίτηση μελών της Επιτροπής. Η εξέλιξη με την απόσυρση 23 υποψήφιων ταινιών, που ναρκοθετεί κάθε έννοια αξιοκρατίας στη διαδικασία επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για τα Οσκαρ, αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας».
Αντίστοιχα, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητά από το ΥΠΠΟ να ακυρώσει την ελληνική συμμετοχή στα φετινά Οσκαρ, τονίζοντας ότι «τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν εδώ και μία βδομάδα, με την αιφνιδιαστική αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής που γνωμοδοτεί για την ελληνική πρόταση στα Οσκαρ, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια». Η ΕΑΚ προσθέτει ότι η απόσυρση 23 υποψήφιων ταινιών και η παραίτηση δύο μελών της επταμελούς Επιτροπής επιλογής έχουν οδηγήσει τη διαδικασία «σε πλήρες αδιέξοδο, με αποκλειστική υπαιτιότητα της ηγεσίας του ΥΠΠΟ».