Eurokinissi |
Το σχέδιο νόμου αφορά την «αναδιάρθρωση» του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και συνοπτικά προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του, την απορρόφηση από αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ όπως και τον «εκσυγχρονισμό» - σύμφωνα με το «μοντέλο» της ΔΕΗ - του πλαισίου λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του (ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου). Ενώ ήδη από την Αιτιολογική Εκθεση του νομοσχεδίου ομολογείται πως στόχος είναι να καλυφθεί το «επενδυτικό κενό σε κρίσιμους και δυναμικούς τομείς της οικονομίας».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η αναδιάρθρωση του Υπερταμείου «είναι διά χειρός ΣΕΒ και Κομισιόν», καθώς θα συνεχίσει να υπηρετεί «τα νέα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική "απελευθέρωσης" των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις, πράγμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ζωής, εργασίας, αμοιβών και ασφάλισης του λαού μας».
Εξηγώντας τους στόχους αυτών των αλλαγών, σημείωσε ότι θα προετοιμάσουν την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων των ΑΕ που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, ιδιαίτερα των αστικών συγκοινωνιών ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, των ΕΛΤΑ, των υδάτων, των λιμανιών που έχουν απομείνει στο κράτος και των μεγάλων έργων, ενώ στόχος είναι και η πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης πως το Υπερταμείο θα δημιουργήσει έναν «επενδυτικό κουμπαρά», για τη χρηματοδότηση έργων ύδρευσης και όχι μόνο, διαθέτοντας σε αυτόν 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ήμισυ του ποσού που θα εισπράξει από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. «Αυτός ο νέος επενδυτικός κουμπαράς που συστήνει η κυβέρνηση, προαναγγέλλει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ καθώς η περιουσία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, αποχέτευση, άρδευση κ.ο.κ.) «είτε θα πουληθεί απευθείας είτε θα "τζογαριστεί", επιβεβαιώνοντας ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν είχαν οι κυβερνητικές διακηρύξεις, όπως και οι αυταπάτες που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα πως η τυπική παραμονή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στα χέρια του αστικού κράτους σημαίνει τάχα ανακοπή της πορείας εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης».
«Απόδειξη για τις προθέσεις της κυβέρνησης» υπογράμμισε είναι η προσαρμογή των 8 εταιρειών στο «μοντέλο της ΔΕΗ», τάχα για «καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες». Οπως είπε, είναι πολύ διδακτικές η πορεία και η εξέλιξη της ΔΕΗ, με την ιδιωτικοποίησή της, την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Σημείωσε πως «η πολιτική "απελευθέρωσης" και των αστικών συγκοινωνιών, η οποία προωθείται με νόμους όλων των κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια, με τη σφραγίδα της ΕΕ, η ιδιωτικοποίηση των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, με γνώμονα το κέρδος, τη λογική κόστους - οφέλους για το κράτος και το κεφάλαιο, είναι ήδη στα σκαριά», προειδοποίησε, ενώ τα «πρότυπα» της ΔΕΗ ακολουθούν τα ΕΛΤΑ με την «καταιγίδα» κλεισίματος καταστημάτων τους σε όλη τη χώρα που απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους, την σύνθλιψη όσων εργασιακών δικαιωμάτων είχαν απομείνει.
Μια άλλη αντιδραστική πλευρά του νομοσχεδίου, την οποία ανέδειξε ο Μανώλης Συντυχάκης, είναι ότι εισάγει αντεργατικές διατάξεις, με «γενίκευση των "ευέλικτων" μορφών απασχόλησης. Μετακινήσεις του προσωπικού παρά τη θέλησή τους, χωρίς να διευκρινίζονται κριτήρια, χρονικά όρια, όροι αμοιβής και εργασίας, κ.ά. Προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες. Προσλήψεις με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με διευθυντικό δικαίωμα μέσω του "κόφτη" της συνέντευξης και περιορισμό του ΑΣΕΠ. Δίνει το δικαίωμα στην πρόσληψη μέσω δουλεμπορικών γραφείων με σύμβαση δανεισμού εργαζομένων. Χωρίς κανονισμούς προσωπικού και λειτουργίας, όπως υπηρεσιακά και επιβατικά συμβούλια, χωρίς συλλογικά όργανα. Δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, με ποικιλία μορφών στις εργασιακές σχέσεις (αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί, δανεικοί). Με αμοιβές που διαφοροποιούνται για την ίδια εργασία, με τους διευθύνοντες συμβούλους, εκτός από παχυλές αμοιβές, να έχουν και υπερεξουσίες. Κατάργηση του δικαιώματος εκπροσώπησης των εργαζομένων στα πειθαρχικά όργανα». Κοινώς, «θα είναι εργαζόμενοι χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα», είπε, κάνοντας λόγο για «νομοσχέδιο - καρμανιόλα» και διαμηνύοντας πως «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια».
Στο μεταξύ, οι αντιλαϊκές διατάξεις δεν έχουν τέλος στο νομοσχέδιο.
Με το άρθρο 39, η κυβέρνηση εγκρίνει τη χορήγηση 124 εκατ. ευρώ στη «Hellenic Train» για την εκτέλεση δρομολογίων στις «άγονες γραμμές» για τα έτη 2022 και 2023. «Καταρχάς, για εμάς δεν υπάρχουν γόνιμες και άγονες γραμμές, υπάρχουν λαϊκές μεταφορικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Οι άγονες γραμμές είναι ένα κόλπο για να επιδοτούνται οι σιδηροδρομικές, ναυτιλιακές και λοιπές επιχειρήσεις. Αγονη γραμμή θεωρείται η γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπως και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθήνας και επιδοτούνται», σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης.
Με το άρθρο 40 η κυβέρνηση ενισχύει την ανεξαρτησία του ΟΣΕ, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία, τη συντήρηση, την αναβάθμιση και την ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής. «Εμείς δεν θέλουμε να είναι "χωρισμένες οι ράγες και τα τρένα" γιατί ο ανταγωνισμός των εταιρειών για να αυξήσουν τα κέρδη τους δημιουργεί προϋποθέσεις που οδηγούν προδιαγεγραμμένα σε "Τέμπη" και φυσικά ξεζουμίζει και τους εργαζόμενους», σχολίασε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ παλεύει για ενιαίο σιδηρόδρομο, στα πλαίσια ενιαίου τομέα μεταφορών, που να λειτουργεί για να καλύπτει φθηνά, με ασφάλεια και με σύγχρονα μέσα μεταφοράς τις μεταφορικές ανάγκες του λαού».
Για το άρθρο 41, που αφορά την πρόσληψη από τον ΟΑΣΘ 40 οδηγών από την 1η Αυγούστου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός δεν θα μπορέσει με αυτόν τον αριθμό να επανδρώσει από τον Σεπτέμβρη, που αρχίζουν τα χειμερινά ωράρια, τα 370 λεωφορεία, δεδομένων και των αποχωρήσεων πολλών εκ των 150 συμβασιούχων που προσλήφθηκαν τον περασμένο Γενάρη, όπως και των συνταξιοδοτήσεων.
Τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση μετατρέποντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των 150 οδηγών και των 40 που πιάνουν τιμόνι τον Αύγουστο σε αορίστου χρόνου, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να προσλάβει επιπλέον τον επαρκή αριθμό οδηγών για να καλυφτούν τουλάχιστον τα προγραμματισμένα χειμερινά δρομολόγια που καθημερινά είναι μειωμένα κατά 30%.