Η προχτεσινοβραδινή ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ άλλων στο Φόρουμ Ισραηλινών Ομήρων και Αγνοουμένων και στη Χαμάς.
Το Φόρουμ Ισραηλινών Ομήρων και Αγνοουμένων εξέφρασε απογοήτευση, συνειδητοποιώντας για άλλη μία φορά πως η απελευθέρωση των ανθρώπων τους είναι το τελευταίο μέλημά του. Απαίτησαν έτσι άμεσα συνάντηση με την ισραηλινή ομάδα διαπραγματευτών που θα μεταβεί τελικά την επόμενη βδομάδα στην Ντόχα, καθώς η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση αναβλήθηκε προκειμένου να προηγηθούν τα όποια αποτελέσματα της συνάντησης (αναμενόταν αργά χθες ώρα Ελλάδας) του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Χάρις στον Λευκό Οίκο και της σημερινής στην έπαυλη του Ντ. Τραμπ στη Φλόριντα.
Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα ήταν η «δέσμευση στην ασφάλεια του Ισραήλ, οι σοβαρές απειλές από το Ιράν και τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι». Νωρίτερα, ο πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν, που είναι επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι ακόμη «δεν έχει μπορέσει να δει πολλά στοιχεία από το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Ισραήλ για την "επόμενη μέρα" μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, αναφερόμενος στη συνάντηση Νετανιάχου - Μπάιντεν, προέτρεψε το Ισραήλ να προχωρήσει στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας για την επιστροφή των ομήρων. «Δουλεύουμε για αυτό εδώ και κάμποσο καιρό. Πρόκειται για σκληρή διαπραγμάτευση. Εχουμε κάνει πρόοδο. Εχουμε το πλαίσιο για μία συμφωνία. Πρέπει τώρα να γεφυρώσουμε τις τελευταίες διαφορές και να πετύχουμε μία συμφωνία ώστε να κινηθούμε όλοι μπροστά», τόνισε ο Μίλερ.
Επιβεβαιώθηκε επίσης πως στη συνάντηση Νετανιάχου - Μπάιντεν ήταν παρόντες από αμερικανικής πλευράς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φάινερ, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Τζακ Λιου, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Μπρετ Μακγκέρκ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα Ενέργειας που μεσολαβεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, Εϊμος Χοκστάιν.
Παράλληλα χτες, ο πρώην Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, μιλώντας στο κανάλι Fox News, κάλεσε τον Νετανιάχου να τελειώνει τον πόλεμο και να προχωρήσει σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων, εκτιμώντας πως το Ισραήλ πρέπει να κάνει καλύτερη διαχείριση των «δημόσιων σχέσεών» του. Επέκρινε επίσης όσους διαμαρτυρήθηκαν για την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού χθες στο αμερικανικό Κογκρέσο, ζητώντας να επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους σε όσους βεβήλωσαν τη σημαία των ΗΠΑ.
Το ανώτερο στέλεχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι, σχολιάζοντας στο Reuters την ομιλία του Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανέφερε πως «ήταν γεμάτη από ψέματα και αυτή δεν θα καταφέρει να κρύψει την αποτυχία και την ήττα απέναντι στην αντίσταση για να καλύψει τα εγκλήματα του γενοκτονικού πολέμου που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός εναντίον του λαού της Γάζας».
Στις Βρυξέλλες, 21 ευρωβουλευτές ζήτησαν την επιβολή εμπορικού εμπάργκο σε εβραϊκούς εποικισμούς σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την περασμένη Παρασκευή. Σε επιστολή τους στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανέφεραν πως αυτή θα πρέπει να ευθυγραμμίσει την πολιτική της ΕΕ σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ αναφέρεται πως ετοιμάζεται να αλλάξει την πολιτική που είχε χαράξει ο προκάτοχός του Ρίσι Σούνακ και να μην κάνει ένσταση στο αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για πιθανό ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε χτες ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times», επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Στη Μόσχα, χτες, η ρωσική Δούμα καταδίκασε ομόφωνα την απόφαση που ψήφισε στις 18 Ιούλη η ισραηλινή βουλή (Κνέσετ), με την οποία απαγόρευσε... την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους υπό τον ισχυρισμό ότι αυτό θα ήταν «απειλή» για την ασφάλεια του κράτους και του λαού του Ισραήλ.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαίτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου μετά την πρότασή του περί ίδρυσης μίας αντι-ιρανικής «Συμμαχίας του Αβραάμ» στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.