Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τις τελευταίες «πράξεις» του εγκλήματος της απολιγνιτοποίησης

Με το κλείσιμο των ΑΗΣ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Από πρόσφατη εξόρμηση στον ΑΗΣ Μελίτης
Από πρόσφατη εξόρμηση στον ΑΗΣ Μελίτης
Τις τελευταίες «πράξεις» του εγκλήματος της απολιγνιτοποίησης, με το κλείσιμο των ΑΗΣ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός της προβλέπει το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης και του ΑΗΣ Μεγαλόπολης 4 μέχρι το τέλος του 2024, ενώ ακολουθούν ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2025, ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 το 2026 και τα ορυχεία που τους τροφοδοτούν.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για τον λαό συνολικά, και ειδικά για τις περιοχές που γειτνιάζουν με τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς. Θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας (και μόνιμου προσωπικού και με ελαστικές σχέσεις), οδηγώντας στην ερήμωση ολόκληρες περιοχές. Ενδεικτικά, 162 εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα και 103 συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, για να υπηρετηθεί ο αντιλαϊκός σχεδιασμός της «πράσινης μετάβασης», τμήμα της οποίας είναι και η απολιγνιτοποίηση.

Το πλήγμα αυτό θα προστεθεί στο ήδη οξυμένο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας συνολικά του λαού, που αυτές τις μέρες βλέπει τις τιμές του ρεύματος να εκτοξεύονται, ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, ενώ ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, λόγω κλιματολογικών συνθηκών και εκτίναξης της φορολογίας σε αυτοαπασχολούμενους - μικρούς ΕΒΕ, το αυξημένο κόστος του ρεύματος θα τους οδηγήσει σε βέβαιο λουκέτο.

Παράλληλα η πολιτική αυτή στερεί τη δυνατότητα για φτηνή θέρμανση στον λαό της περιοχής μέσω της τηλεθέρμανσης (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Μελίτη κ.λπ.) και αντικατάσταση αυτής της δυνατότητας με το δίκτυο φυσικού αερίου, που είναι εισαγόμενο και η τιμή του καθορίζεται από τις διεθνείς εξελίξεις και διάφορα χρηματιστήρια.

Αυτήν τη στιγμή τηλεθέρμανση έχουν η Κοζάνη (τροφοδοτείται από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου), η Πτολεμαΐδα (μέχρι πριν 3 χρόνια από τον ΑΗΣ Καρδιάς, αυτά τα 3 χρόνια από ηλεκτρολέβητες που είχαν στηθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς και από φέτος προβλέπεται να παίρνει θερμική ενέργεια από τη νέα μονάδα, «Πτολεμαΐδα 5»). Το δε Αμύνταιο και ο Φιλώτας, μετά το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου πριν 5 χρόνια, τροφοδοτούνται από μονάδα που κατασκευάστηκε και η οποία αξιοποιεί βιομάζα και λιγνίτη.

Η Φλώρινα ήταν προγραμματισμένο να πάρει τηλεθέρμανση από τον ΑΗΣ Μελίτης, ένα έργο που ήταν σε εξέλιξη και τελικά σταμάτησε. Τώρα κατασκευάζεται δίκτυο φυσικού αερίου. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν αυξήσεις στην τιμή της τηλεθέρμανης, 20% στην Κοζάνη και ακόμα μεγαλύτερη στο Αμύνταιο. Στην Πτολεμαΐδα η αύξηση 63% που αποφάσισε η ΔΕΤΗΠ δεν εφαρμόστηκε, χάρη στις κινητοποιήσεις του λαού.

Οι σχεδιασμοί αυτοί στην ουσία οδηγούν τον λαό να «διαλέξει» ανάμεσα στο να πληρώσει υπέρογκες αυξήσεις ή να μην έχει τηλεθέρμανση. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί μια Διαδημοτική Επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, προκειμένου να συνδεθούν σε ενιαίο δίκτυο και να παρέχουν τηλεθέρμανση, με την τιμή της να εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, το εμπόριο ρύπων κ.λπ. Και, βέβαια, ακόμα εκκρεμεί να διευθετηθούν τα χρέη προς τη ΔΕΗ, ενώ ερώτημα αποτελεί η τιμή της Ενέργειας και ποιος θα χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες υποδομές.

Ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με θύμα τον λαό της περιοχής, έχουν όλα τα αστικά κόμματα, οι εκλεγμένοι τους στην Τοπική Διοίκηση και εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, που με μοιρασμένους ρόλους στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική αυτή.

Ακόμα και τώρα που ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τον στόχο της πολιτικής αυτής, ότι καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά προωθείται για να αυγατίζουν τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών, ότι του μαυρίζει τη ζωή, επενδύουν στον «κοινωνικό αυτοματισμό» για να βάλουν φρένο στις εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις.

Επικεντρώνουν στο ότι το μόνιμο προσωπικό δήθεν θα «εξασφαλιστεί» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (εθελούσιες, μετακινήσεις κ.λπ.), αδιαφορώντας για τους εκατοντάδες εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και για το ότι οι θέσεις εργασίας θα χαθούν από την περιοχή. Επεξεργάζονται προτάσεις για το πώς θα στηριχτούν τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ, με τη συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, π.χ. με επιβολή φόρου λιγνίτη, που θα τον πληρώσει ο λαός για να μη χάσει ευρώ από την κερδοφορία της η ΔΕΗ ΑΕ όταν αξιοποιείται ο λιγνίτης.

Απέναντί του ο λαός έχει και τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα το κάλεσμα των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για ανάληψη πρωτοβουλιών από τη ΓΕΝΟΠ, με οργάνωση συλλογικών διαδικασιών (συνελεύσεις, συσκέψεις κ.λπ.) με τη συμμετοχή εργαζομένων για να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις, η πλειοψηφία της δημιούργησε μια «επιτροπή διαβούλευσης», η οποία, μακριά από τους εργαζόμενους και εν κρυπτώ, θα διαπραγματευτεί για το μέλλον του μόνιμου προσωπικού, με κριτήριο την κερδοφορία της ΔΕΗ ΑΕ.

Οι κομμουνιστές μπροστά για την οργάνωση του αγώνα

Από την πρώτη στιγμή στελέχη του ΚΚΕ, κομμουνιστές συνδικαλιστές, μπήκαν μπροστά για να αποκαλυφθεί το πού οδηγεί η πολιτική αυτή, να οργανωθεί ο αγώνας απέναντί της. Ολο το προηγούμενο διάστημα οργάνωσαν ένα πλατύ άνοιγμα στον λαό και στους εργαζόμενους της περιοχής, καλώντας τους να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή.

Ανέδειξαν την αιτία αυτής της εξέλιξης, που δεν είναι άλλη από τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης». Επίσης, την ευθύνη της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων.

Μέσα από τις συζητήσεις αναδεικνύεται ότι στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού το αφήγημα της «πράσινης μετάβασης» και το επιχείρημα ότι γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν καταρρεύσει. Ο λαός αναγνωρίζει ότι όλα όσα προωθούνται στόχο έχουν την εξασφάλιση της κερδοφορίας των λίγων.

Στους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, αλλά και στα χωριά της περιοχής, το κύρος του ΚΚΕ είναι ανεβασμένο. Αναγνωρίζουν ότι προειδοποίησε έγκαιρα για όσα ήρθαν και έρχονται, ότι βρέθηκε μπροστά στους αγώνες. Και το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι αρκετός και κυρίως νέος κόσμος εκφράζει τη διάθεσή του να παλέψει ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Και σε αυτήν την περίπτωση βρίσκει έκφραση το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Σε αυτό το πλαίσιο οι κομμουνιστές δίνουν όλες τους τις δυνάμεις, μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα. Με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, στα χωριά της περιοχής, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ώστε να σημάνει συναγερμός για να μην περάσουν οι αντιλαϊκοί - αντεργατικοί σχεδιασμοί.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ