Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ εντείνει το μακελειό και απειλεί με σκληρότερη κατοχή στη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Με τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ συνέχισε χτες για 32η μέρα να αιματοκυλά τον λαό της Λωρίδας της Γάζας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να προετοιμάζει το έδαφος για «επ' αόριστον» στρατιωτική κατοχή του παλαιστινιακού θύλακα μετά το πέρας της δολοφονικής στρατιωτικής επέμβασης, όπως δήλωσε προχτές βράδυ στο αμερικανικό δίκτυο «ABC News».

Ο ίδιος υποστήριξε πως για τον «έλεγχο ασφαλείας» της Γάζας θα χρειαστούν «δυνάμεις» στην περιοχή.

«Νομίζω πως το Ισραήλ για αόριστη περίοδο θα έχει την ευθύνη ασφάλειας. Είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε, και αυτό που έχουμε είναι έκρηξη του τρόμου της Χαμάς σε κλίμακα αδιανόητη», είπε ο Νετανιάχου στο αμερικανικό δίκτυο.

Ακολούθησε νέο διάγγελμα χτες βράδυ από τον Νετανιάχου, στο οποίο ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού. Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς.

Κάλεσε δε ξανά τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια - κάτι που πέρα από την τρέχουσα χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Γάζα, «κουμπώνει» και με σχέδια μετατροπής της βόρειας Λωρίδας της Γάζας σε «νεκρή ζώνη».

Προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Ε. Μπάρακ: «Χάνουμε την κοινή γνώμη, κλείνει το "παράθυρο ευκαιρίας"»

Στο μεταξύ, η συνεχής ενίσχυση της διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στη σφαγή στη Γάζα, και η πίεση που ασκεί σε «δυτικές» κυβερνήσεις προβληματίζει ισραηλινά επιτελεία και παράγοντες.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ (1999 - 2001) και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του κατοχικού στρατού, Εχούντ Μπάρακ, μιλώντας στο «Politico» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε μία ή δύο βδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε και τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Και μετά από μία βδομάδα θα έρθει στην επιφάνεια και η τριβή με τους Αμερικανούς».

Με βάση τα παραπάνω, ο Μπάρακ εκτίμησε πως το «παράθυρο ευκαιρίας» κλείνει για την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία στην πραγματικότητα μπορεί να έχει μπροστά της μόνο «μερικές βδομάδες» για να «εξαλείψει» τη Χαμάς. Πρόσθεσε πως θα χρειαστούν μήνες, «ίσως και χρόνος», για να εξαλειφθεί «η απειλή της Χαμάς» από την περιοχή, επισημαίνοντας πως η «δυτική» υποστήριξη «φθίνει» λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων μεταξύ αμάχων.

Παρατηρώντας τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι «η Αμερική δεν μπορεί να πει στο Ισραήλ τι να κάνει, αλλά δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Θα πρέπει να έρθουμε σε συμβιβασμό με τα αμερικανικά αιτήματα μέσα στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες, ίσως και λιγότερο».

Αναφορικά με την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, αναπαράγοντας ουσιαστικά σχεδιασμούς που έχουν διατυπωθεί δημόσια από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ο Μπάρακ πρότεινε την ανάπτυξη μίας «πολυεθνικής αραβικής δύναμης» που θα αναλάβει τον έλεγχο του θύλακα μετά το πέρας της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ, ως μεταβατικό στάδιο μέχρι να επιτραπεί στην Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει ξανά τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας.

Χτες, στο μεταξύ, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, μετέδωσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε τη Δευτέρα στον Μπ. Νετανιάχου «τριήμερη κατάπαυση πυρός», προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το προτεινόμενο σχέδιο προέβλεπε πως «η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10-15 ομήρους» και στο διάστημα της «τριήμερης κατάπαυσης του πυρός (...) θα ταυτοποιούσε όλους τους ομήρους».

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις ιδιωτικές συνομιλίες του Μπάιντεν.

Η αμερικανική κυβέρνηση μιλά δημόσια μόνο για «ανθρωπιστικές παύσεις», απορρίπτοντας κατηγορηματικά μια γενική κατάπαυση πυρός, ενώ ο Νετανιάχου μιλά μόνο για «μικρές τακτικές παύσεις - μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί», τις οποίες όπως λέει «τις είχαμε και στο παρελθόν».

Πάνω από 10.300 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Την ίδια ώρα, οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις ανεβάζουν διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων: Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 10.300, ανάμεσά τους και 4.327 παιδιά. Πάνω από 26.000 είναι οι τραυματίες, ενώ μέσα σε έναν μήνα ο κατοχικός στρατός εκτόπισε από τις εστίες του περίπου το 70% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα, το Ισραήλ έχει ήδη ρίξει στην περιοχή πάνω από 30.000 τόνους εκρηκτικών και έχει θέσει εκτός λειτουργίας το 50% των νοσοκομείων και των κλινικών και το 62% των πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας.

Εχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον το 50% των κατοικιών στη Γάζα, ενώ έχει ισοπεδωθεί πλήρως πάνω από το 10%. Κάθε ώρα που περνά, σκοτώνονται πλέον έξι παιδιά και πέντε γυναίκες.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται διαρκώς. Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση αξιωματούχου του ΟΗΕ που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ, πλέον οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θρέφονται τη μέρα με δύο κομμάτια ψωμί. Το νερό παραμένει δυσεύρετο, όπως και άλλα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην πόλη της Γάζας, την οποία ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να θέσει υπό πλήρη έλεγχο, εκτιμώντας πως υπογείως βρίσκεται το βασικό κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Με τον παλαιστινιακό θύλακα «κομμένο» στη μέση, ο κατοχικός στρατός δημιούργησε χτες έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» από το κέντρο προς τον νότο για τη μετακίνηση μέρους των χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων προς το νότιο τμήμα της Γάζας. Πολλοί από αυτούς κρατούσαν στα χέρια λευκή σημαία με την ελπίδα πως δεν θα τους πυροβολήσουν εν ψυχρώ.

Επιθέσεις σε νοσοκομεία, απειλές για «χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους»

Οι Ισραηλινοί δεν σταματούν τις απειλές για επιθέσεις στα νοσοκομεία της πόλης, με πρώτο το μεγαλύτερο «Αλ Σίφα», που βομβαρδίστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε τμήμα της ταράτσας του όπου είχαν καταφύγει άμαχοι. Από την επίθεση καταστράφηκαν και φωτοβολταϊκά πάνελ που εξασφάλιζαν μέρος της ηλεκτροδότησης του κτιριακού συγκροτήματος.

Ο Ισραηλινός ε.α. υποστράτηγος και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Γιόρα Αϊλάντ, σε προκλητικές δηλώσεις που έκανε προχτές βράδυ, θεώρησε «αναπόφευκτη» την επίθεση του στρατού στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», με το «επιχείρημα» πως από κάτω υπάρχει υπόγειο επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να υποστηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση, ακόμη κι αν στη συνέχεια υπάρξουν χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους».

Χτες βράδυ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια δέχθηκε πυρά στην πόλη της Γάζας, αλλά έφθασε τελικά στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», όπου παρέδωσε ιατρικές προμήθειες.

Οι υπηρεσίες στη Γάζα είναι κοντά σε «κρίσιμο σημείο» χωρίς προμήθειες σε καύσιμα, είχε πει νωρίτερα ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), προσθέτοντας ότι κανένα από τα 569 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν φθάσει στον θύλακα έως τώρα δεν μετάφερε καύσιμα.

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, ξεκίνησε χτες πενθήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, διαπιστώνοντας πως συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας «σφαγών, ακατάπαυστων βασάνων, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας».

Χτες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στη δημιουργία υπαίθριου νοσοκομείου στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που θα περιποιείται τα τραύματα ενηλίκων και παιδιών με 150 κλίνες. Για τον σκοπό αυτό, προσγειώθηκαν χτες στην Αίγυπτο πέντε μεγάλα αεροσκάφη με όλο το απαραίτητο υλικό για το στήσιμο του νοσοκομείου. Υπενθυμίζεται ότι τα ΗΑΕ είναι από τις χώρες που έχουν υπογράψει «Συμφωνία του Αβραάμ» για την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

Νεκρός και άλλος δημοσιογράφος

Νεκρός βρέθηκε χτες, μαζί με άλλα 42 μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμαντ Αμπού Χασίρα. Σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό που έθεσε στο στόχαστρο το σπίτι του κοντά στο αλιευτικό λιμάνι δυτικά της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, αλλά το πτώμα του δημοσιογράφου και των συγγενών του ανασύρθηκε από τα ερείπια χτες το πρωί.

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει έως σήμερα πάνω από 30 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Γάζα.

Εγκλωβισμός Ελλήνων σε μοναστήρι της Γάζας

Χτες βράδυ, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον οκτώ Ελληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου της Γάζας και απηύθυναν έκκληση για τον απεγκλωβισμό τους. Οι εγκλωβισμένοι ζητούν την παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ελπίζοντας πως σύντομα θα ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου να απομακρυνθούν από τη Γάζα.

Αργότερα διπλωματικές πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσαν πως είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους, μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων. Είπαν επίσης πως τα ονόματα των οκτώ Ελλήνων έχουν δοθεί τόσο στις ισραηλινές όσο και στις αιγυπτιακές αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι ισραηλινές αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ