Ακολούθησε τελετή υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης σχετικά με το έργο των «έξυπνων μετρητών», από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Κυριάκο Κακουρή και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο.
Σε δηλώσεις του ο Μητσοτάκης πανηγύρισε ξανά για την περιλάλητη «επενδυτική βαθμίδα», ενώ στάθηκε ξανά στις «ευκαιρίες» που ανοίγονται για τα μονοπώλια πάνω στη λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Στο ενδιάμεσο, και με φληναφήματα για τους νέους μετρητές, ισχυρίστηκε ότι «τα νοικοκυριά θα έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο των λογαριασμών τους και θα είναι σε θέση να εξοικονομούν χρήματα - αυτό είναι το νόημα του έξυπνου μετρητή. Θα έχουν την ιδιοκτησία της κατανάλωσης που θα κάνουν, με έναν πολύ πιο διαφανή τρόπο», όταν τα λαϊκά νοικοκυριά μετράνε ακόμα και το φως που θα ανάψουν για τα παιδιά τους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΤΕπ στάθηκε στην ανάγκη για εγκατάσταση νέων και περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ισχυριζόμενος ότι αυτή θα φέρει μείωση των λογαριασμών Ενέργειας για τους πολίτες, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο για να ενισχυθεί η κερδοφορία των «πράσινων» αρπακτικών.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αν. Μάνος, έκανε καθαρό για ποιους γίνεται και αυτή η «επένδυση»: «Θα μετασχηματίσει και θα εκσυγχρονίσει ταχέως την ελληνική ενεργειακή αγορά, αναβαθμίζοντας το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας ουσιαστικά και τον δρόμο για μια πετυχημένη ενεργειακή μετάβαση».
Σημειωτέον, σύμφωνα με το Μαξίμου το έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατομμυρίων «έξυπνων μετρητών», για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Οι νέοι μετρητές, εκ των οποίων 5,3 εκατομμύρια θα είναι μονοφασικοί και οι υπόλοιποι θα είναι τριφασικοί, θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας.
Τονίζουν δε τα «λειτουργικά οφέλη» που θα έχουν «ο ΔΕΔΔΗΕ και οι συμμετέχοντες στην αγορά Ενέργειας, κάτι που εμμέσως είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με δεδομένο ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών», βασικά μειώνοντας τα κόστη και τη χασούρα για τους παρόχους.
Η ολοκλήρωση της «επένδυσης» προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της Ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% μέχρι το τέλος του 2024.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. θα καλυφθούν από πόρους της ΕΤΕπ, υποστηρίζοντας την πρώτη φάση της αντικατάστασης των παλιών μετρητών.