Με φόντο νέες προσπάθειες να επανεκκινήσει το παζάρι για τη διχοτόμηση του Νησιού στο πλαίσιο και συμβιβασμών που εξετάζονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, με πρώτο διακύβευμα νέους ενεργειακούς διαδρόμους μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η έκθεση απευθύνει νέες συστάσεις και για να προχωρήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Θυμίζουμε ότι στη διαμόρφωση ΜΟΕ πρωτοστατεί και η ίδια κυπριακή κυβέρνηση, στο όνομα της «ανάπτυξης του Νησιού» και ενώ όλους τους τελευταίους μήνες έχει επιβεβαιωθεί ότι «τρέχουν» διάφορα παζάρια.
Για παράδειγμα, προτεραιότητα φαίνεται ότι αποκτά η διεύρυνση σχημάτων για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής, όπως το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πολλοί τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης και της Τουρκίας, ανάλογα με την εξέλιξη βέβαια σε «μέτωπα» όπως και το Κυπριακό.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση του γγ ζητά να προχωρήσουν «με ουσιαστικό τρόπο» οι συζητήσεις πάνω σε προτάσεις που έχουν ήδη γίνει, όπως αυτές «του Τουρκοκύπριου ηγέτη της 1ης και 8ης Ιουλίου 2022» αλλά και του «Ελληνοκύπριου (...) στις 26 Ιανουαρίου 2024», προτάσεις που συν τοις άλλοις στρώνουν το έδαφος για μια πιθανή ενεργειακή συνεργασία ακόμα και πριν διευθετηθεί το Κυπριακό.
Ετσι, η έκθεση ενθαρρύνει «τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να συμβάλουν σε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί περισσότερο τη διευθέτηση», υποστηρίζοντας ανοιχτά και με έμφαση ότι «θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά σε συζητήσεις σχετικά με υφιστάμενες προτάσεις συνεργασίας ή νέες ιδέες - να συνεργαστούν για την από κοινού εκμετάλλευση και αξιοποίηση των κοινών φυσικών πόρων...».
Κατά τα άλλα, πρέπει να σημειωθεί ότι εκφράζεται ανησυχία για τον - όπως διατυπώνεται - «αριθμό ρεκόρ» των παραβιάσεων και των δύο πλευρών στη λεγόμενη «Νεκρή Ζώνη» (που μεσολαβεί ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές) που - όπως αναφέρεται - «σηματοδοτεί τη διάβρωση του σεβασμού προς την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (σ.σ. της ειρηνευτικής δύναμης που διατηρεί ο ΟΗΕ στο νησί)» και «την περιφρόνηση που επιδεικνύεται και από τις δύο πλευρές».
Η έκθεση καταλήγει δε μεταξύ άλλων ότι «η μακροχρόνια έλλειψη συμφωνίας δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια - τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά» για μια διευθέτηση του Κυπριακού και ότι «η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χρησίμευσε ως έντονη υπενθύμιση ότι η επίλυση του Κυπριακού έχει καθυστερήσει πολύ».
Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, αναμενόταν να παραβρεθεί και στη νέα σύνοδο (άτυπη) του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (που θα ολοκληρωθεί σήμερα), στο Αζερμπαϊτζάν.
Πριν φύγει από τα Κατεχόμενα δήλωσε ότι «πάμε να βρεθούμε με την (υπόλοιπη) οικογένειά (μας). Μαζί είμαστε πιο δυνατοί». Τόνισε ότι μεταβαίνει στο Μπακού μετά από πρόσκληση του Αζέρου Προέδρου, Ιλχάμ Αλίεφ, και πως στις συναντήσεις θα χρησιμοποιηθεί το «συνταγματικό» όνομα της «χώρας», δηλαδή «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».
Επέμεινε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και «θεματοφύλακας της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Επέμεινε δε ότι «για τον «τουρκοκυπριακό λαό» είναι «πολύ σημαντική η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς για να μπορεί να ζει σε ειρήνη και ευημερία», κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους πάλι ότι βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο «ιδιοκτήτη του Νησιού και δεν υπολογίζουν τους Τουρκοκύπριους».