Τετάρτη 8 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικηγόροι με σύνταξη 120.000 δραχμές.

Με κατάρρευση κινδυνεύει το Ταμείο Νομικών

Δικηγόροι με σύνταξη 120.000 δραχμές. Αυτή είναι η μοίρα των νέων δικηγόρων που ασφαλίστηκαν μετά το 1993! Δηλαδή, η σύνταξη των νέων δικηγόρων -- σε αρκετές περιπτώσεις -- θα είναι μικρότερη ακόμη και από αυτή του ΙΚΑ. Επίσης, το Ταμείο Νομικών, το οποίο εμφανίζεται σήμερα με διάφορες αλχημείες πλεονασματικό, στην ουσία κινδυνεύει να καταρρεύσει, γιατί δεν εισπράττονται θεσμοθετημένοι πόροι, ενώ για κάποιους από αυτούς τους πόρους δρομολογείται η κατάργησή τους.

Αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα για τους δικηγόρους, κυρίως τους νέους, μας περιγράφει ο Γιάννης Γουσέτης, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αναπληρωτής του προέδρου του ΔΣΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Νομικών.

Γιατί, όμως, το Ασφαλιστικό των νέων δικηγόρων επιδεινώθηκε και βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη φάση;

Οπως μας εξηγεί ο Γ. Γουσέτης, με το νέο νομοθετικό καθεστώς καθιερώθηκαν ασφαλιστικές κατηγορίες για τους νεοασφαλισμένους δικηγόρους, με αποτέλεσμα το ύψος της σύνταξής τους να είναι συνάρτηση της ασφαλιστικής κατηγορίας, στην οποία ασφαλίζονται. Για να λάβουν οι «νεοασφαλισμένοι» δικηγόροι σύνταξη ίση με αυτή που δικαιούνται οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (όσοι ασφαλίστηκαν μέχρι 31.12.1992), πρέπει να ασφαλιστούν τουλάχιστον στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, καταβάλλοντας μηνιαία ασφαλιστική εισφορά άνω των 70.000 δραχμών μόνο για το Ταμείο Νομικών.

Αυτό, όμως, σημειώνει ο Γ. Γουσέτης, είναι αδύνατο γιατί η πλειοψηφία των νέων δικηγόρων δεν είναι σε θέση να καταβάλει ένα τέτοιο ποσό. Ετσι, σχεδόν όλοι τους από το 1993 έχουν ασφαλιστεί στην κατώτατη (πρώτη) ασφαλιστική κατηγορία.

Σχετικά με την κατάσταση στο Ταμείο Νομικών ο Γ. Γουσέτης την περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα και επισημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς:

  • Η πολιτεία δεν καταβάλλει την κρατική συμμετοχή στις ασφαλιστικές εισφορές που της αναλογούν στο Ταμείο Νομικών, όπως προβλέπεται από το νόμο 2084/92. Οι οφειλές του δημοσίου ανέρχονται τουλάχιστον σε 7 δισ. δραχμές, ενώ η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα αρνείται να καταβάλει αυτό το ποσό.
  • Υπάρχει θεσμοθετημένος πόρος του Ταμείου Νομικών που συνίσταται σε ποσοστό 10% επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Από το 1998 το κράτος εισπράττει τον πόρο αυτό, αλλά αυθαίρετα δεν τον αποδίδει στο Ταμείο Νομικών, διαπράττοντας ακόμη και το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Το ποσό αυτό προσεγγίζει τα 80 δισ. δραχμές, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδιάζεται η ολοκληρωτική κατάργηση του πόρου αυτού. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος μεταβίβασης θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί για μεν τα νέα κτίσματα από το ΦΠΑ, ενώ για τα παλιά, από άλλου είδους επιβαρύνσεις.
  • Η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (Ταμείο Νομικών) επί του κεφαλαίου των ΑΕ και των ΕΠΕ κατά τη σύσταση, τη δημοσίευση, την τροποποίηση του καταστατικού και την αύξηση του κεφαλαίου τους, αποστερεί το Ταμείο από σημαντικά έσοδα. Οι εισροές από το φόρο υπέρ τρίτων υπολογίζονται περίπου σε 250 εκατ. δραχμές το χρόνο. Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει εσπευσμένα νόμο, με τον οποίο καταργεί και τυπικά τον πόρο αυτό προς αποφυγή κυρώσεων που απειλούνται εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση αγνόησης της δικαστικής απόφασης.
  • Οι απώλειες των επενδεδυμένων στο Χρηματιστήριο χρημάτων του Ταμείου υπολογίζονται για το έτος 2000 τουλάχιστον σε 20 δισ. δραχμές.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο προϋπολογισμός του Ταμείου Νομικών φέρεται μεν ως πλεονασματικός, παρουσιάζοντας τακτικά έσοδα 421.128.000 ευρώ και τακτικά έξοδα 237.080.000 ευρώ (περίσσευμα 226.128.000 ευρώ), στην πραγματικότητα, όμως, είναι ελλειμματικός, αφού στα έσοδα περιλαμβάνεται ποσό 264.123.000 ευρώ, το οποίο είναι οφειλόμενο από το κράτος για τον πόρο μεταβίβασης ακινήτων, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι δε θα εισπραχθεί. Στην περίπτωση αυτή ο προϋπολογισμός όχι μόνο δε θα είναι πλεονασματικός, αλλά, αντίθετα, θα παρουσιάσει έλλειμμα 37.301.000 ευρώ.


Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ