Τετάρτη 8 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Το μεγάλο ξεπούλημα της Διεθνούς Ζώνης!

Μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού από την εταιρία «ΟλυμπιακόΧωριό 2004 ΑΕ», θυγατρική του ΟΕΚ
Μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού από την εταιρία «ΟλυμπιακόΧωριό 2004 ΑΕ», θυγατρική του ΟΕΚ
Στην τελική ευθεία μπαίνει το ξεπούλημα της Διεθνούς Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού, μετά και την ολοκλήρωση της υποβολής ενδιαφέροντος από έξι κοινοπραξίες την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διεξάγει η εταιρία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ». Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο διαγωνισμός, η έκταση της Διεθνούς Ζώνης θα παραχωρηθεί στον ανάδοχο για 70 χρόνια (!), δηλαδή στην ουσία χαρίζεται σε επιχειρηματίες.

Το έργο κατασκευής της Διεθνούς Ζώνης για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (εμπορικές δραστηριότητες, τράπεζες, καταστήματα, εστιατόρια κ.ά.) αναμένεται να κοστίσει περίπου 25,5 δισ. δρχ. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες στους οποίους η κυβέρνηση χαρίζει με σκανδαλώδη τρόπο το «φιλέτο» του Ολυμπιακού Χωριού, αναμένεται να κερδίσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια, δεδομένου ότι η αξία της έκτασης, που φτάνει τα 105 στρέμματα, θα αξίζει 15 φορές πάνω από τη σημερινή αξία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Σύμφωνα μάλιστα με σχέδιο, που εκπόνησε ξένη εταιρία («Lambert Smith Hampton») για λογαριασμό της «Αθήνα 2004», μία από τις προσφορότερες αναπτύξεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στη Διεθνή Ζώνη, μετά τους αγώνες, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου, το οποίο θα απευθύνεται σε περίπου 3 εκατομμύρια χρήστες. Ανάμεσα στις επιτρεπόμενες χρήσεις εκτός από τους χώρους εμπορικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνονται ακόμη εστιατόρια, καφέ, σούπερ μάρκετ, γραφειακά συγκροτήματα, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι διασκέδασης, χώροι φιλοξενίας και τουρισμού, θέσεις στάθμευσης και καταστήματα εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών. Υπενθυμίζεται ότι στη Διεθνή Ζώνη θα κατασκευαστούν 52.000 τ.μ. κτιρίων, από τα οποία 20.000 θα πρέπει να παραδοθούν τον Απρίλη του 2004 για χρήση ενόψει των Αγώνων. Από αυτά, 15.000 τ.μ. θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι σίτισης των αθλητών που θα φιλοξενούνται στο Ολυμπιακό Χωριό, 4.000 τ.μ. θα είναι καταστήματα και 1.000 τ.μ. θα χρησιμοποιηθούν ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Οι κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο σχετικό διαγωνισμό είναι: Ομιλος Ελληνικής Τεχνοδομικής, Ομιλος Αβαξ - J&P Hellas, Ομιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, Μηχανική, Κοινοπραξία Κ. Ι. Σαραντόπουλος - Παντεχνική - Αττικάτ - Σιγάλας, Κοινοπραξία ΒΙΟΤΕΡ - Εδραση - Εντεχνος - Αναστηλωτική. Μετά την εξέταση των τυπικών προδιαγραφών των κοινοπραξιών, θα αποφασιστεί ποιοι από αυτούς θα κληθούν τελικά να καταθέσουν προσφορές για το έργο, μέχρι τις αρχές Ιούνη. Η σύμβαση μεταξύ της «Ολυμπιακό Χωριό 2004» και του αναδόχου θα υπογραφεί μέσα στον Ιούλη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα χρονοδιαγράμματα της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ