Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Διαμορφώνουν «νέα φιλόδοξα καθήκοντα στρατηγικής συνεργασίας»

Νέες συμφωνίες συνεργασίας υπογράφτηκαν χτες, καθώς ξεκίνησε η διήμερη επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα

Από τη συνάντηση των δύο προέδρων

Sputnik

Από τη συνάντηση των δύο προέδρων
Επίσημες συνομιλίες για όλες τις φλέγουσες διεθνείς και όχι μόνο εξελίξεις είχαν χτες οι Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο δεύτερος έφτασε στην Κίνα για διήμερες επαφές και υπογράφτηκαν μια σειρά από «κοινές δηλώσεις για την ενίσχυση της περιεκτικής Εταιρικής Σχέσης και της Στρατηγικής Συνεργασίας» μεταξύ τους, όπως αναφέρθηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Οι συμφωνίες αφορούν διάφορους τομείς, ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο το κεντρικό 30σέλιδο έγγραφο τονίζει «την ιδιαιτερότητα των διμερών μας σχέσεων και θα σκιαγραφήσει περαιτέρω τρόπους ανάπτυξης του συνόλου των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας στη διαμόρφωση μιας δίκαιης και δημοκρατικής τάξης».

Από τη μεριά του, ο Σι είπε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τη Ρωσία για να (...) υποστηρίξουν την αντικειμενικότητα και τη δικαιοσύνη στον κόσμο», μιλώντας για τον «κόπο» με τον οποίο «η σχέση Κίνας - Ρωσίας σήμερα επιτεύχθηκε και οι δύο πλευρές οφείλουν να τη φροντίσουν και να τη μεγαλώσουν», επιμένοντας ότι η συνεργασία τους «όχι μόνο είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών, αλλά είναι επίσης ευνοϊκή για την ειρήνη».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε ότι τίθενται «νέα φιλόδοξα καθήκοντα και μακροπρόθεσμοι στόχοι για την ανάπτυξη ολόκληρου του συμπλέγματος των ρωσο-κινεζικών σχέσεων», που θα επιτευχθούν με ένα πακέτο διακυβερνητικών, διυπηρεσιακών και εμπορικών συμφωνιών που έχουν προετοιμαστεί. Πρόσθεσε δε ότι «έχει θεμελιώδη σημασία οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας να μην είναι ευκαιριακές», ενώ υποστήριξε ακόμα ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εναρμονίσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στον ευρασιατικό χώρο, να συνδυάσουμε τις δυνατότητες της «Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας» και της Πρωτοβουλίας «Belt and Road»». Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «επιβλαβή» κάθε «κλειστή» πολιτική και στρατιωτική συμμαχία στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού...

Οικονομική συνεργασία

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των νέων διμερών συμφωνιών δεν δόθηκαν χτες, ωστόσο πολλά ρεπορτάζ εστίαζαν σε προσδοκίες που υπάρχουν στο Εμπόριο, όπου αμφότερες πλευρές αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις από την επιβολή διαφόρων δασμών που εφαρμόζουν ΗΠΑ κ.τ.λ.

Πάντως, με τα τωρινά δεδομένα το διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 240 δισ. δολάρια (ετησίως), έχοντας αυξηθεί 2,7 φορές σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όπως μετέδωσε το «Σινχουά».

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «έγκαιρη» - όπως τη χαρακτήρισε - εισαγωγή διακανονισμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας σε εθνικά νομίσματα που - σημείωσε - συνέβαλε στην εμβάθυνση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών και «το μερίδιο του ρουβλίου και του γιουάν στις ρωσο - κινεζικές εμπορικές συναλλαγές ξεπερνά ήδη το 90% και αυτό το μερίδιο συνεχίζει να αυξάνεται». Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις επαφές μεταξύ τραπεζών και θα «χρησιμοποιήσουν ενεργητικά τα εθνικά συστήματα πληρωμών» προς όφελος των εταιρειών.

Ξεχώρισε ακόμα ως διμερείς προτεραιότητες την ενίσχυση της συνεργασίας στην πυρηνική ενέργεια, την ανάπτυξη του αγροτικού εμπορίου και τη συνεργασία στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η Κίνα σημειώνει «αρκετά εμφανή πρόοδο».

Σήμερα ο Πούτιν θα μεταβεί στη Χαρμπίν (βορειοανατολική Κίνα ) για να επισκεφθεί μια έκθεση για το εμπόριο και τις επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ