Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Συνεχίζεται η πόλωση

«Πολύ σοβαρή» χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Ρ. Φίτσο

Μία μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του ο 59χρονος Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών (Smer, Hlas) και εθνικιστών, νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπιστρίτσα. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο 71χρονος δράστης Γιουράι Τσίντουλα, συγγραφέας από την πόλη Λέβιτσε, είχε πολιτικό κίνητρο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εσκιοκ (προέρχεται από το Hlas) ανακοίνωσε ότι ο Τσίντουλα κατηγορείται για «απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης» αλλά ότι χαρακτηρίζεται «μοναχικός λύκος», ότι δηλαδή έδρασε αυτόβουλα.

Ο πρόσφατα εκλεγείς Πρόεδρος της χώρας Πέτερ Πελεγκρίνι, που επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι κατόρθωσε να συνομιλήσει μαζί του, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την κρίσιμη κατάστασή του. Επίσης, σε χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας αποφασίστηκε για όσο θα απουσιάσει ο πρωθυπουργός να τον αντικαταστήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Πέτερ Καλινιάκ, και ο υπουργός Εσωτερικών.

Η σοβαρή εξέλιξη με την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο έχει οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση και την πόλωση ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Κάποιοι συνδέουν τον δράστη με το αντιπολιτευόμενο Προοδευτικό Κόμμα, που είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται. Πάντως είχε αντιφατικές θέσεις, τουλάχιστον στο διαδίκτυο, αφού εμφανιζόταν ως οπαδός της «μη βίας» αλλά ταυτόχρονα επικροτούσε την παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση «Σλοβάκοι φρουροί» (έχει διαλυθεί) ως «πατριώτες». Στο τραπέζι της αντιπαράθεσης μπαίνει επίσης η στάση του Φίτσο στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου θεωρείται «φιλορώσος». Την ίδια ώρα βέβαια ο Φίτσο στηρίζει και τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και τη βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ αντιτίθεται μόνο στην αποστολή στρατού και όπλων.

Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού επιρρίπτουν ευθύνες για την εξέλιξη στην αντιπολίτευση και σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέα RTVS, τον οποίο κατηγορούν για «έλλειψη αντικειμενικότητας, που όξυνε το κλίμα». Γι' αυτό άλλωστε - όπως λένε - η κυβέρνηση προωθούσε νομοσχέδιο για νέο πλαίσιο λειτουργίας του, κάτι βέβαια που οι επικριτές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «όχημα» για να περνάει η κυβερνητική γραμμή.

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Σλοβακία και σε άλλες χώρες, παίρνονται μέτρα προστασίας πολιτικών ηγετών. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, χθες το πρωί δήλωσε ότι έγινε σύλληψη υπόπτου (αρχικά για ένα 48ωρο) «λόγω της απειλής να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του Προέδρου της χώρας Αλ. Βούτσιτς». Ανακοινώθηκε επίσης ότι δέχτηκε απειλές και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ